Cancer pulmonar, program de finanțare pentru markeri moleculari

Cercetătorii au descoperit o moleculă care apare în trei boli și care ar putea fi folosită în crearea unui medicament antiinflamator
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a anunțat astăzi, la un workshop pe tema politicilor publice în domeniul cancerului pulmonar, că, din acest an, va fi introdus un program de finanțare a markerilor moleculari, care va permite stabilirea diagnosticului primar precis, precum și monitorizarea răspunsului terapeutic, astfel încât pacientul să beneficieze de tratament țintit.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, organizarea și finanțarea programului pentru markeri moleculari, care să asigure nevoile unor centre de diagnostic, reprezintă "un început logic" al unei strategii de diagnostic și tratament a cancerului pulmonar. 

„În condițiile în care, în România, anual, sunt diagnosticate peste 10.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, a fost subliniată importanță prevenției primare și secundare care determină creșterea speranței de viață. De asemenea, a fost reiterată necesitatea implementării politicilor existente de combatere a consumului de tutun, fiind dovedită cauzalitatea directă între apariția cancerului pulmonar și fumat", se arată în comunicat.

Deciziile terapeutice, luate în tumor board

Ministrul Sănătății a precizat că, din acest an, finanțarea centrelor oncologice va fi condiționată de activitatea unei comisii multidisciplinare de diagnostic (tumor board) și indicație terapeutică.

Astfel, orice decizie terapeutică va fi consecutivă analizei cazurilor oncologice în cadrul acestor tumor board, care, în funcție de diagnosticul stabilit, va decide conduita terapeutică adecvată.

Anul trecut, în Lista de medicamente compensate și gratuite au fost introduse molecule noi, printre care se numără și molecule destinate tratamentului cancerului pulmonar.

„Este important să asigurăm tratamentul adecvat, de aceea vom continua introducerea de noi tratamente. De asemenea, datorită bugetului generos pentru investiții de care Ministerul Sănătății va beneficia în acest an, vom achiziționa aparatura necesară pentru diagnostic și tratament astfel încât specialiștii din domeniu să poată oferi serviciile medicale necesare în această afecțiune", a explicat Sorina Pintea, citată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel