Cel mai bun test care îți arată dacă ai cancer la sân. Diferența dintre mamografie și ecografie mamară: Dacă le-am spune pacientelor, lucrurile ar fi mult mai simple

Cancer la san, mamografie, ecografie mamară - Foto: Freepick @kjpargeter
EXCLUSIV
Care e cel mai bun test pentru depistarea cancerului de sân și care sunt diferențele dintre mamografie și ecografia mamară și la ce vârstă sunt indicate.

Cancer la sân, mamografie, ecografie mamară. Depistarea precoce poate ajuta la salvarea de vieți, în special în cazul cancerului de sân. În timpul unui screening pentru depistarea cancerului de sân se verifică sânii pentru a detecta semne de cancer, cum ar fi noduli sau modificări ale țesutului. Screeningul poate lua mai multe forme, de la efectuarea unei auto-examinări a sânilor la domiciliu până la efectuarea unui examen clinic de către un medic în timpul unei vizite la medic.

Furnizorii de servicii medicale folosesc, de asemenea, mamografiile pentru a depista cancerul de sân la femei. În unele cazuri, imagistica, cum ar fi o ecografie mamară sau o mamografie de diagnosticare, poate ajuta medicul să evalueze în continuare modificările din țesutul mamar.

De ce să nu mai folosești scobitori niciodată. Remus Grecea: Duc la deces

De ce ne trezim cu respirație urât mirositoare. Alin Gabor: Sunt un fel de combustibil, materia primă a bacteriilor

Cancer la sân, mamografie, ecografie mamară. Prof. dr. Nicolae Suciu spune că prevenția și predicția cancerelor este vitală, astfel că acesta recomandă femeilor să meargă la controale regulat și să fie în strânsă legărură cu medici de familie.

Mai mult, medicul atrage atenția asupra creșterii numărului de cancere la vârste tot mai mici.

"Lucrurile sunt clare. Mamografia, cunoscându-se că nu are contraindicații, noi, dacă am informa pacientele să-și facă o auto-examinare și atunci când pacienta are orice dubiu să meargă la medicul de familie, medicul de medicină primară, ulterior acesta te îndrumă spre serviciile cu experiză imagistică sau pe probleme de oncologie, lucrurile ar fi mult mai simple.

Noi, de multe ori, nu am reușit să dăm o bază de informare pentru paciente în modalitatea de: cum să-și facă evaluarea sânilor și auto-examinarea și pentru probleme de: cui trebuie să se adreseze.

Comparam, pentru că în 2008 am avut un program european pentru screening-ul de cancer de sân. La noi, sub 15% din populație eligibilă a urmat poveștele care au fost promovate în media sau mijloacele scrise în rețeaua de medicină primară și comparam cu Franța, unde 94% din populația eligibilă urma programul de screening pentru patologia mamară", a declarat medicul Nicolae Suciu, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea "Academia de Sănătate".

Cancer la sân, mamografie, ecografie mamară. Ce este o ecografie mamară?


Ecografia mamară sau imagistica cu ultrasunete utilizează unde sonore pentru a crea o imagine a interiorului corpului. În timpul unei ecografii mamare, un tehnician captează imagini ale țesutului mamar. Aceștia țin o baghetă, cunoscută sub numele de transductor, deasupra sânilor pe toată durata testelor imagistice. Transductorul trimite unde sonore care ricoșează în țesutul mamar, călătorind înapoi la transductor și creând o imagine.

Deoarece o ecografie mamară nu utilizează radiații, aceasta este în general sigură.

Cancer la sân, mamografie, ecografie mamară. Ce este o mamografie?


O mamogramă este o imagine a sânilor realizată cu ajutorul razelor X. Este unul dintre cele mai frecvent utilizate instrumente de depistare precoce și de screening pentru cancerul de sân. În unele cazuri, o mamografie permite medicului să detecteze cancerul de sân cu trei ani înainte ca o tumoare să fie palpabilă.

Beneficiile unei mamografii variază în funcție de vârsta și de riscul de cancer de sân al unei femei. Femeile cu un risc mediu de cancer de sân ar putea beneficia de mamografii anuale începând cu vârsta de 40 de ani. În cele din urmă, depinde de o femeie și de medicul ei să cântărească beneficiile și riscurile screeningului și să stabilească cât de des să facă examinările. Femeile care prezintă un risc mai mare de cancer de sân ar putea avea nevoie de mamografii mai frecvente decât femeile care prezintă un risc mediu sau scăzut.

În timpul unei mamografii, sânul se sprijină pe o placă poziționată la nivelul pieptului. O a doua placă se coboară deasupra sânului, împingându-l la orizontală și menținându-l nemișcat în timp ce aparatul cu raze X captează o imagine. Tehnicianul care efectuează radiografia va capta imagini din față și din lateral, realizând în total patru imagini, câte două pentru fiecare sân.

Rezultatele unei mamografii de screening pot fi fie normale, ceea ce înseamnă că nu există noduli sau semne ale unei tumori, fie anormale, ceea ce înseamnă că radiologul a observat ceva ce pare în neregulă. O mamografie de screening anormală nu înseamnă neapărat că o femeie are cancer de sân.

După un rezultat anormal, următorul pas este adesea să urmeze o mamografie de diagnosticare, astfel încât tehnologul să poată capta mai multe imagini.

Deci, efectuarea regulată a mamografiilor poate reduce riscul de a muri din cauza cancerului de sân. În acest moment, o mamografie este cea mai bună modalitate de a depista cancerul de sân pentru majoritatea femeilor aflate la vârsta de screening.

Cancer la sân, mamografie, ecografie mamară. Diferențe între ecografia mamară și mamografie

Cancer la sân, mamografie, ecografie mamară. Există câteva diferențe notabile între cele două proceduri. Câteva distincții între cele două sunt următoarele.

- Modalitatea de imagistică:  Modalitatea este tipul de imagistică utilizat în timpul unui test de diagnosticare. Ultrasunetele utilizează unde sonore pentru a crea imagini, în timp ce razele X utilizează radiații de unde electromagnetice pentru a capta o imagine.

- Calitatea imaginilor produse: Ultrasunetele și razele X produc tipuri diferite de imagini. În general, imaginile cu ultrasunete nu pot capta microcalcificările. Aceste mici depozite de calciu pot fi adesea unele dintre primele semne ale cancerului de sân. Cu toate acestea, o mamografie le poate detecta.

- Motivele pentru imagistică: Un medic poate solicita fie o ecografie, fie o mamografie de diagnosticare pentru a urmări o mamografie de screening anormală. O ecografie mamară are utilizări dincolo de a fi un instrument de urmărire. În unele cazuri, un medic va efectua o biopsie mamară, colectând o mostră de țesut de la sân și testând-o pentru cancer. Aceștia ar putea folosi imagistica cu ultrasunete pentru a ghida acul în zona corectă a sânului.

Ecografia mamară poate rata multe semne timpurii ale unei tumori. Cu toate acestea, o ecografie mamară este o opțiune mai bună pentru femeile mai tinere.

Medicul este cel în măsură să ia decizia celei mai multe metode de analiză pentru dvs, însă, rețineți că ecografia mamară este recomandă pentru femeile tinere și fără simptome sau antecedente de cancer mamar, în timp ce mamografia este prima metodă de examinare pentru femeile de 40 de ani și peste această vârstă, indiferent dacă au avut sau nu antecedente familiale.

Femeile ar trebui să-și examineze sânii periodic, prin auto-palpare și să efectueze un examen medical cel puțin o dată pe an.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel