Cancer de sân, rezultatele mamografiei false-pozitive ridică riscul de cancer

Mamograf
Femeile cu rezultate fals pozitive din mamografia de screening au avut de două ori mai mare riscul de a fi diagnosticate cu un cancer de san intr-un interval de un deceniu după screening, comparativ cu cele care au avut rezultate negative, potrivit unui studiu.

Cercetătorii spanioli, conduși de Marta Román de la Institutul de Cercetări Medicale din cadrul Spitalului del Mar din Barcelona, au analizat datele mamografiilor de screening din trei programe din Danemarca, Norvegia și Spania. În total, au fost incluse 75.513 de femei cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani din Danemarca (1991-2010), 556.640 din Norvegia (1996-2008) și 517.314 din Spania (1994-2010).

În timpul monitorizării, 1.149.467 femei au fost supuse examenelor de screening, iar 3.510.450 au fost diagnosticate. În comparație cu femeile care aveau teste negative, cele cu rezultate fals pozitive au avut un risc dublu de cancer.

Femeile care au avut un al doilea rezultat fals pozitiv au prezentat un risc de cancer de 4 ori mai mare. Aceste femei au avut un risc crescut și la 12 ani de la rezultatul fals pozitiv, potrivit cercetătorilor.

Studiul sugerează că rezultatele fals pozitive ar trebui să fie considerate parte integrantă a strategiei personalizate de screening la femei și că în general, femeile ar trebui sa fie informate cu privire la rezultatele lor, informează Health Imaging.com.

Recent, specialiștii americani, au ajuns la concluzia că în cazul femeilor cu anumiți factori de risc pentru cancerul de sân, mamografiile anuale începând cu vârsta de 30 de ani pot fi benefice, potrivit unui studiu efectuat la peste 2 milioane de femei, în condițiile în care în prezent, mamografiile de screening sunt recomandate începând cu vârsta de 40 ani.

În plus, și femeile cu vârsta de 75 de ani și peste ar trebui să continue să facă mamografii de screening din cauza incidenței relativ ridicate a cancerului de sân descoperită la această grupă de vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel