Generația Z și tinerii Millennials...
Cercetătorii de la Universitatea York au găsit o modalitate de a face deosebirea între cancerul de prostată fatal și cancerul care poate fi gestionat, care ar putea reduce numărul intervențiilor chirurgicale inutile și radioterapia.
La fiecare viață salvată, 25 de pacienți tratați agresiv inutil
Un studiu recent a arătat că pentru fiecare viață salvată mai mult de 25 de bărbați au fost tratați inutil chirurgical sau cu radioterapie. Se crede că ratele de succes ar putea fi afectate ca urmare a tratării tuturor cancerelor de prostată în același mod.
O echipă de cercetători de la Universitatea York și de la Universitatea British Columbia, Canada, a proiectat un test care poate evidenția cancerele care amenință viața pacienților cu o acuratețe de până la 92%.
Profesorul Norman Maitland, de la Departamentul de Biologie al Universității York, a explicat, într-un material dat publicității de instituția de învățământ, că „tratamentul inutil pentru prostată are atât consecințe fizice pentru pacienți, cât și pentru familiile lor, dar reprezintă, de asemenea, o povară financiară substanțială pentru NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, n.r.), unde fiecare operație costă aproximativ 10.000 de lire sterline".
Cum distingi între modificările genetice
„Cancerele care sunt izolate în prostată, cu toate acestea, au potențialul de a fi monitorizate activ, ceea ce este nu doar mai ieftin, dar are și mult mai puține efecte secundare negative la pacienții cu forme de cancer care nu le amenină viața".
Se înțelege acum că pentru a deosebi diferitele tipuri de cancer, oamenii de știință trebuie să identifice genele care au fost modificate în acestea.
Echipa a analizat mai mult de 500 de probe de țesuturi cancerigene și le-a comparat cu probe de țesut non-cancerigen pentru a identifica modele de grup chimic care sunt adăugate la o parte din molecula ADN-ului, modificând expresia genelor.
Vârsta unei persoane, ceea ce ea mănâncă și modul în care doarme, de exemplu, au impact asupra modificărilor chimice ale genelor și asupra genelor care sunt activate sau dezactivate. Aceasta face parte din funcționarea normală a corpului uman și poate să deosebească oamenii, dar procesul poate uneori merge prost, ceea ce duce la apariția unor boli.
Milioane de modificări chimice
Profesorul Maitland a spus: „În anumite boli, cum ar fi cancerul, genele pot fi transformate într-o stare opusă, provocând probleme majore de sănătate și amenințări la adresa vieții"
„Provocarea în cancerul de prostată este modul în care ne uităm la toate aceste modele din interiorul unei celule, concentrat asupra activității genetice care sugerează cancerul, dar nu numai aceasta, ce tip de cancer - periculos sau gestionabil?"
„Punând problema altfel: cum să facem să distingem celulele cancerigene agresive de celulele canceroase moderate, când există milioane de modele de modificări chimice care au loc, multe dintre ele fiind perfect sănătoase?".
17 markeri dintr-un milion studiați, selectați printr-un algoritm
Pentru a face această diferențiere, echipa a avut nevoie să elimine „zgomotul” tiparelor genetice care fac ca indivizii să fie unici, și să selecteze doar acele modelele care indică un cancer. Ei au reușit să facă acest lucru folosind un algoritm matematic computerizat, care a redus lista de markeri genetici la 17 posibili pentru cancerul de prostată.
Dr. Davide Pellacani, care a început acest studiu la York, înainte de a se muta la Universitatea din British Columbia, a explicat că „folosind aceasta analiză computerizată, nu numai că am putea vedea care mostre de țesut au avut cancer și care nu, dar și care erau cu tipuri de cancer periculoase și care cu tipuri de cancer gestionabil".
„Din aproape un milion de markeri studiați, am reușit să folosim noile noastre instrumente pentru a identifica diferențele în potența cancerului."
Pentru a transforma această metodă într-una de laborator, echipa face acum un studiu suplimentar cu noi probe de cancer.
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Acesta este detaliul la care să fii...