Cancer col uterin: primul semn de alarmă. Sorin Bogdan: Asta trebuie să vă trimită urgent la medic. Apare în special la femeile tinere

Cancer col uterin - Foto: Freepik
EXCLUSIV
Acestea sunt primele semne ale cancerului de col uterin. "Asta trebuie să ridice un semn de întrebare! Trebuie să se prezinte la medic cu maximă celeritate".

Cancerul de col uterin este o afecțiune oncologică care afectează celulele colului uterin, care este partea inferioară a uterului și se deschide în vagin. Acest tip de cancer este strâns legat de infecția cu anumite tipuri de virusuri papiloma umane (HPV), care sunt transmitate pe cale sexuală. HPV-ul poate duce la modificări în celulele colului uterin și, în timp, la dezvoltarea cancerului.

Sanador

Trebuie să vezi și:

Otrava din cafea. Cum ne poate îmbolnăvi cafeaua. Wasim Nazer: Duce la cancer, crește colesterolul

Ceaiul care îți dă energie în DOUĂ minute. Susține sănătatea creierului și ameliorează simptomele bolii Alzheimer

Ce să faci ca să nu dezvolți cancer de col uterin

Cum faci să nu ajungi la o patologie de cancer de col uterin, mai ales că, de ani de zile, avem la dispoziție un vaccin ant-HPV pe care majoritatea femeilor îl ignoră.

Factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin includ:

Infecția cu HPV: Anumite tipuri de HPV sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin.

Istoricul sexual: Un număr mare de parteneri sexuali sau un debut precoce al activității sexuale poate crește riscul.

Fumatul: Fumătoarele au un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin.

Sistemul imunitar slăbit: Infecția cu HIV sau alte condiții care slăbesc sistemul imunitar pot crește riscul.

Istoric familial: Un istoric de cancer de col uterin în familia ta poate crește riscul tău.

Utilizarea prelungită a contraceptivelor orale: Unele studii sugerează o legătură între utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale și riscul crescut de cancer de col uterin.

Potrivit medicilor Beatrice Anghel și Sorin Bogdan, 90% dintre pacientele care dezvoltă cancer de col uterin sunt infectate și cu virusul HPV.

"Pe buletinul histopatologic, acela care ne precizează tipul celular tumoral predominant se fac anumite analize care ne pot spune și ne pot exprima de fapt influența virusului HPV. E foarte important lucrul acesta", a spus medicul Beatrice Anghel.

Mai mult, medicii afirmă că din cauza lipsei de prevenție, a faptului că pacientele nu-și fac analizele necesare anual, cele mai multe cancere se depistează când deja e târziu, în stadiile 3 și 4.

Care sunt primele semne de alarmă ale cancerului de col uterin

Dr. Sorin Bogdan este medic specialist Radioterapie cu competență în brahiterapie la Spitalul Clinic SANADOR și a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București. Medicul ne-a vorbit despre principalele semne de alarmă care apar la cancerul de col uterin și care ar trebui să trimită orice femeie la medic.

Întrebat la ce trebuie să fie foarte atente toate femeile pentru a reuși să surprindă din timp dacă sau când apare un cancer de col uterin, medicul Sorin Bogdan a enumerat principalele simptome.

"De regulă apare sângerarea vaginală. Sângerarea vaginală mai ales la pacientele tinere, apare între perioadele ciclului menstrual. Asta trebuie să ridice un semn de întrebare", a declarat medicul Sorin Bogdan de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Dacă apare asta, "pacienta trebuie să se prezinte la medic cu maximă celeritate"

 

"Un ciclu menstrual mult prea lung pe o perioadă mai îndelungată, la fel trebuie să se ridice un semn de întrebare. 

De asemenea, pot fi anumite jene pelvine, dureri în zona pelvisului, dificultăți când pacienta urinează, usturini. Pacienta poate să facă infecții urinare repetate.

La fel, în momentul în care apare sângele în urină este un semn de întrebare și pacienta trebuie să se prezinte la medic cu maximă celeritate", ne-a mai spus medicul.

"Acestea sunt simptome locale, simptome generale pote să apară:

- scăderea în greutate

- o stare de apatie

- o stare de astenie fizică

- greață inapetență.

Pacienta nu mai are pofta de mâncare pe care o avea înainte", a mai spus medicul Sorin Bogdan.

Prevenirea cancerului de col uterin implică vaccinarea împotriva HPV-ului (de preferat înainte de debutul activității sexuale), efectuarea regulată a testului Papanicolau și evitarea factorilor de risc cunoscuți, cum ar fi fumatul și comportamentul sexual nesigur.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever
academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate

Crossuri externe

pixel