Cancer: ce-l cauzează și ce nu. Mituri desființate

Poluare  FOTO: pexels.com
Îndulcitorii artificiali, razele X, sexul și apa îmbuteliată sunt câteva motive care le trec unora prin minte când vorbesc de cauzele care duc la cancer. Unele, însă, sunt mituri.

Cancer, cauze. De ce apare cancerul? Care sunt cauzele? Cei de la medicinenet au realizat o listă cu posibile cauze la care se gândesc unii oameni când vine vorba de cancer, cauze pe care le-au informat sau confirmat cu argumente.

1. Îndulcitori artificiali - nu există nicio dovadă că aceștia cresc riscul de cancer. Zaharina a cauzat cancer la șobolani, dar corpul lor reacționează la acesta diferit de al nostru, susțin cercetătorii.

2. Razele X - Chiar și doze mici de raze X cresc șansele de a face cancer, dar numai cu o cantitate mică. În general, cu cât doza de radiații este mai mare, cu atât riscul este mai mare.

3. Smartphone-uri - acest gadget, pe care îl păstrezi aproape tot timpul, oferă același tip de energie ca și cuptoarele cu microunde. Până în prezent, nu s-a găsit o asociere clară, este nevoie de mai multe cercetări. Însă, doar pentru a fi în siguranță: nu vorbiți mult la o conversație telefonică. Folosiți un dispozitiv hands-free.

4. Carne - fie că este procesată sau roșie, aveți nevoie de ea în dieta voastră. Doar un hot dog pe zi poate spori șansele de a face cancer de colon. Unele tipuri de carne, răcoritoarea și hot-dog-i au toate conservanți numiți nitriți, care provoacă cancer. Afumarea cărnii sau gătirea lor la temperaturi ridicate creează compuși numiți PAHs. Sunt în curs de studii pentru a vedea cum afectează oamenii.

5. Apa îmbuteliată - dacă sticla este din plastic limpede poate conține bisfenol A (BPA). Acest produs chimic este utilizat în recipiente alimentare și băuturi (cu excepția sticlelor pentru bebeluși), a produselor de etanșare dentare și a altor produse. Provoacă cancer? FDA spune că nu.

6. Sex - virusul papilomavirus uman (HPV), cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală, poate provoca cancer de col uterin și alte tipuri de cancer. Majoritatea adulților care fac sex vor primi acest virus la un moment dat. Dar nu toți vor face cancer. De cele mai multe ori, HPV dispare de la sine. Pentru a vă reduce riscul: vaccinați-vă dacă sunteți femeie între 11 și 26 de ani sau bărbat cu vârste între 11 și 21 de ani. Folosiți prezervative în timpul sexului.

7. Cafea - noile cercetări arată că consumul de cantități moderate de cafea (în jur de patru căni pe zi) scade riscul unor tipuri de cancer, printre care ficatul, prostata, uterul și unele tipuri de cancer la nivelul gurii și gâtului.

8. Deodorant și antiperspirant - nu există studii mari care să susțină afirmațiile că deodorantele sau antiperspirantele pot cauza cancer de sân. Mulți folosesc substanțe chimice în deodorante care acționează ca hormonul estrogen, care determină creșterea celulelor canceroase. Acestea includ benzilparabenul, butilparabenul, metilparabenul și propilparabenul. Efectele acestor parabeni asupra riscului de cancer uman nu sunt cunoscute.

9. Fluor - se găsește în apă și în alte băuturi, în alimente, pastele de dinți. Deși multe studii au căutat legături între acesta și cancer, majoritatea cercetătorilor spun că nu există o legătură puternică.

10. Produse de uz casnic - Multe pesticide, vopsele și lacuri degajă gaze cunoscute sub numele de compuși organici volatili (COV). La fel și unele produse de curățare, produse cosmetice, auto și hobby. Aceste gaze au fost legate de cancer la oameni și animale. Pentru a vă reduce riscul, alegeți produsele etichetate cu COV scăzute și biodegradabile atunci când este posibil. Evitați articolele pe care apar cuvintele: "pericol/otrăvire", "corosiv", "iritant sever", "foarte inflamabil", "foarte combustibil", "dezinfectant puternic".

11. Liniile electrice - orice lucru care produce, trimite sau utilizează electricitate degajă radiații de frecvență extrem de joasă (ELF). Nu există nicio dovadă că provoacă cancer. Totuși, Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului din State spune că există un motiv de „îngrijorare limitată". Pentru a fi în siguranță, stați cel puțin la o lungime a brațului de dispozitivele electrice.

12. Poluare - Poluarea aerului provoacă peste 220.000 de decese de cancer pulmonar pe plan mondial pe an (cele mai multe în Asia). Există o legătură între aerul poluat și un risc mai mare de cancer la vezică, dar șansele pentru oricare persoană sunt mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel