Alimentația în sezonul rece poate fi...
Un cancer agresiv și fără simptome evidente a chinuit un bărbat. Nnamdi Ojimba s-a stins din viață în 2020, separat de mulți dintre membrii familiei sale din restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID. În ciuda tratamentului, starea lui Nnamdi s-a deteriorat în timp.
Iubitul Nnamdi Ojimba, din Essex, a căutat pentru prima dată ajutor medical după ce a observat că are sânge în urină. Acest lucru a dus la un diagnostic ”de temut” de cancer de prostată avansat în 2017, la vârsta de 67 de ani.
Fiul său, Emeka, și-a amintit momentul în care a fost anunțat despre boala tatălui său.
”Ne-a chemat pe mine și pe cele două surori ale mele la o ședință de familie. Acest lucru nu se întâmpla prea des, cu excepția cazului în care era vorba de un eveniment semnificativ, cum ar fi faptul că cineva din familia apropiată era însărcinată, se căsătorea sau își schimba cariera.
Ceva în legătură cu această dată părea diferit, o abordare mult mai sumbră, ceea ce m-a lăsat cu un sentiment de angoasă în stomac, dar am sperat că nu erau vești proaste.
Apoi, tata a menționat cuvântul de temut, "cancer", care a fost diagnosticat în urma unor investigații în urma simptomelor pe care le avea. Era un cancer de prostată în stadiul patru, avansat și agresiv, fără leac. Diagnosticul a sunat atât de definitiv. Nu mi-a venit să cred, niciunul dintre noi nu a putut.
Viața s-a schimbat complet și foarte repede pentru noi toți după acea zi”, și-a amintit Emeka, fiul bărbatului.
În ciuda tratamentului, starea lui Nnamdi s-a deteriorat în timp.
”Spre al doilea an de la diagnosticare, am început să observăm o creștere a efectelor secundare și, în cele din urmă, ineficiența în controlul și răspândirea cancerului.
În următorii doi ani, am asistat la o luptă constantă cu efecte secundare din ce în ce mai grave din cauza noilor tratamente sau a creșterii și răspândirii cancerului, ceea ce l-a făcut pe tata să aibă nevoie de transfuzii de sânge regulate, să se lupte frecvent cu infecții și septicemii, să aibă dureri atroce constante, să experimenteze delir, schimbări extreme de dispoziție și, în cele din urmă, să fie țintuit la pat și să nu mai poată face sarcini de bază, cum ar fi să mănânce sau să meargă la baie fără asistență.
A fost sfâșietor să îl văd pe tata, care era cândva atât de puternic, acum complet dependent de alții și în dureri constante”, a spus Emeka, fiul bărbatului, potrivit Express.
O lună mai târziu, a ales să se întoarcă acasă, unde a primit 24 de ore din 24 îngrijiri paliative de sfârșit de viață.
”În lunile următoare, în februarie 2020 s-a născut un al treilea nepot, pe care tata a reușit să îl întâlnească în câteva ocazii, iar în martie 2020 au început restricțiile din cauza pandemiei de COVID-19.
Nu l-am mai văzut pe tata decât prin apeluri video, până când, în cele din urmă, a murit pașnic în mai 2020, cu o lună înainte de a împlini 70 de ani”, și-a mai adus aminte fiul său.
Vezi și: Picăturile nazale, efect asupra creierului. Cum te ajută să te recuperezi după un accident vascular
În onoarea acestui tată, Emeka sensibilizează acum, împreună cu cele două surori ale sale, asupra acestei boli prin intermediul unei organizații numite Prostate Cancer Black Men (PCBM).
Potrivit Prostate Cancer UK, unul din patru bărbați de culoare va face cancer de prostată în timpul vieții, în timp ce ceilalți bărbați au o șansă din opt.
”Colaborăm cu alte organizații aliniate din comunitate, precum și cu organizații și organizații de caritate precum Prostate Cancer UK, Cancer Research UK și Stand Up to Cancer, pentru a contribui la răspândirea conștientizării riscului crescut de cancer de prostată în comunitatea de culoare.
Sperăm că mai multe persoane pot fi mai bine informate și echipate pentru a-și înțelege riscul și pentru a lua măsuri eficiente și proactive pentru a salva, sperăm, vieți”, a adăugat Emeka.
Cancerul de prostată nu se prezintă întotdeauna cu simptome în stadiile incipiente.
Simptomele nu apar, de obicei, până când prostata nu se mărește suficient de mult încât să afecteze uretra, provocând:
- Nevoia de a urina mai frecvent, adesea în timpul nopții
- Nevoia de a merge în grabă la toaletă
- Dificultatea de a începe să urineze (ezitare)
- Flux slab
- Senzația că vezica urinară nu s-a golit complet
- Sânge în urină sau sânge în spermă.
Dacă aveți simptome de cancer de prostată, ar trebui să vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...