Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Cancer, 5 simptome pe care femeile nu trebuie să le ignore niciodată
23 iun, 22:09
Chiar dacă nu întotdeauna presupun existența unei forme de cancer, sunt simptome pe care femeile nu ar trebui să le ignore niciodată. 
Cancerul de sân

Multe femei ignoră simptome care pot indica prezența unei forme de cancer. E vital să știm care sunt aceste simptome, măcar cele mai des întâlnite dintre ele, pentru că multe forme de cancer pot fi vindecate dacă sunt descoperite din timp. Iată cinci dintre posibilele simptome:  

Pierderea inexplicabilă în greutate. Dacă ați slăbit brusc, un număr considerabil de kilograme, fără să fi ținut vreo dietă sau să fi făcut exerciții fizice intense, acesta poate fi un simptom de cancer și trebuie să mergeți la doctor. Celulele canceroase folosesc adesea o mare parte din sursa de energie a organismului, ceea ce poate duce la pierderea bruscă în greutate. Totodată, poate fi și un semn de tiroidă hiperactivă.

Balonare: în perioada ciclului menstrual e normală, dar dacă durează săptămâni la rând consultați medicul. Semnele de cancer ovarian includ balonarea și alte probleme digestive, dureri abdominale sau pelvine, senzație de prea-plin care apare rapid chiar dacă nu ați mâncat mult, dar și urgență urinară. 

Modificări ale sânilor: toate femeile știu că trebuie să-și autoexamineze sânii și că atunci când constată că sunt noduli sau alte modificări trebuie să meargă la doctor pentru a depista din timp un eventual cancer la sân. Dar, printre simptomele cancerului mamar inflamator se numără roșeața și îngroșarea pielii de pe sân. Alte modificări ale sânului ar putea include o erupție cutanată care persistă săptămâni întregi sau modificări ale sfârcului.

Hemoragii inexplicabile sau sângerări neobișnuite: dacă aveți perioade regulate, dar brusc sângerați între menstre este un motiv de îngrijorare și ar trebui să consultați un medic. La fel și sângerarea după menopauză. Poate fi un semn precoce și simptom al cancerului endometrial. De asemenea, femeile tind să ignore sângerarea din tractul gastrointestinal – care poate fi semn al unui cancer colorectal -, pe care o confundă des cu sângerarea menstruală. 

Schimbări ale pielii. Semne ale cancerului de piele sunt, de obicei, alunițe care își modifică forma sau culoarea. Dar pot să apară și alte modificări ale pielii, inclusiv modificări ale pigmentării, sângerări sau creșteri excesive. Deoarece melanomul, o formă de cancer de piele, poate fi agresiv, nu așteptați mai mult de câteva săptămâni după ce ați observat astfel de schimbări.


Ştiri Recomandate

S-a decis: când începe școala, declarația momentului
Peștele, cum reduce riscul de Alzheimer dat de poluare
Incontinența se poate ameliora prin antrenament
EXCLUSIV
Băutorii de cafea, risc mai mic de Alzheimer
Deficiența de CALCIU. Cum recunoști simptomele
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri