Mâinile și picioarele reci sunt o...
Un studiu prospectiv de lungă durată, care a implicat peste jumătate de milion de femei din Marea Britanie, a confirmat că un aport mai mare de calciu în dietă scade semnificativ riscul de dezvoltare a cancerului colorectal.
Cercetarea, finanțată de Cancer Research UK (CRUK) și realizată de Universitatea Oxford, subliniază rolul protector al calciului și importanța unei diete echilibrate în prevenirea cancerului.
Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, cu rate semnificativ mai mari în țările cu venituri ridicate. Se consideră că factorii de stil de viață și de mediu joacă un rol major, deoarece riscul crește pentru persoanele care migrează din regiuni cu incidență scăzută către zone cu incidență ridicată.
Deși alcoolul și carnea procesată sunt carcinogeni recunoscuți, iar carnea roșie este clasificată drept probabil carcinogenă, impactul altor factori dietetici asupra riscului de cancer colorectal rămâne mai puțin clar din cauza lipsei de studii cuprinzătoare, a erorilor în măsurarea dietei și a eșantioanelor de dimensiuni reduse, potrivit Medscape.
Vezi și: Demența și speranța de viață. Cât timp mai rămâne după diagnostic
Pentru a răspunde acestor lacune, cercetătorii au urmărit aportul a 97 de componente dietetice la 542.778 de femei, pe o perioadă medie de 16,6 ani. Participantele au completat chestionare detaliate despre alimentație la începutul studiului, iar un procent de 7% a furnizat și evaluări dietetice suplimentare de 24 de ore.
În timpul cercetării, 12.251 dintre participante au fost diagnosticate cu cancer colorectal. Studiul a identificat asocieri semnificative pentru 17 factori alimentari, calciul având cel mai puternic efect protector.
Calciul, efect protector - FOTO: Freepik@Kabut Senja
Pentru fiecare 300 mg de calciu consumat zilnic – echivalentul unui pahar mare de lapte – riscul relativ (RR) de a dezvolta cancer colorectal a scăzut cu 17%. Rolul protector al calciului a fost independent de consumul de lapte, iar alți șase factori asociați cu calciul, precum iaurtul, riboflavina și magneziul, au demonstrat, de asemenea, asocieri inverse cu riscul de cancer colorectal.
Cercetătorii au notat efecte protective mai slabe pentru alte alimente, inclusiv cereale integrale, fructe, fibre și vitamina C, deși aceste efecte ar putea fi influențate de alți factori de dietă sau stil de viață.
Concluziile, publicate în Nature Communications, au arătat că, deși produsele lactate ajută la reducerea riscului de cancer colorectal, această protecție se datorează în mare parte sau în totalitate calciului. Profesorul Tom Sanders, profesor emerit în nutriție și dietetică la King's College London, a sugerat că calciul poate proteja intestinul prin legarea acizilor biliari liberi, reducând efectele nocive ale acestora asupra mucoasei intestinale.
Vezi și: De ce ne năpădesc gândurile înainte de a adormi. Trucul simplu care ne curăță mintea
Așa cum era de așteptat, alcoolul și carnea procesată au fost asociate cu un risc crescut de cancer colorectal. Consumul a încă 20 g de alcool pe zi – echivalentul unui pahar mare de vin – a fost asociat cu o creștere a riscului relativ cu 15%, în timp ce un consum suplimentar de 30 g de carne procesată sau roșie pe zi a crescut riscul cu 8%.
Deși studiul beneficiază de un eșantion mare și o perioadă lungă de urmărire, natura observațională a cercetării prezintă limitări. Dr. David Nunan, cercetător la Centrul pentru Medicină Bazată pe Dovezi al Universității Oxford, care nu a fost implicat în studiu, a atras atenția asupra posibilelor prejudecăți inerente studiilor observaționale, care pot supraestima asocierile. El a subliniat necesitatea unor studii mai riguroase, precum cele randomizate controlate, pentru a confirma cauzalitatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Mâinile și picioarele reci sunt o...
Elon Musk rescrie regulile medicinei....
Renunțarea la fumat este o provocare...
Tusea, un simptom aparent obișnuit,...
De ce numărul de cazuri de cancer...
O lună fără alcool poate aduce...
Stretchingul somatic este o metodă...