Cacao, leacul miraculos de care trebuie să știi. Cum eviți să faci AVC, boli de inimă și tromboză. STUDIU

Cacao. Foto: Pixabay
Consumul crescut de flavanoli - un grup de molecule care apar în mod natural în cacao, dar și în ceai verde și unele fructe - ar putea proteja oamenii de evenimente cardiovasculare induse de stresul mental, cum ar fi accidentuil vascular cerebral (AVC), boli de inimă și tromboză, potrivit unui nou studiu

Cercetătorii au descoperit că vasele de sânge funcționează mai bine în timpul stresului mental atunci când oamenilor li s-a administrat o băutură din cacao, care conține niveluri ridicate de flavanoli, față de momentul  când au băut o băutură fără conținut de flavanol.

O membrană subțire a celulelor care acoperă inima și vasele de sânge, atunci când funcționează eficient endoteliul, ajută la reducerea riscului de boli vasculare periferice, accident vascular cerebral (AVC), boli de inimă, diabet, insuficiență renală, împiedică creșterea tumorilor, tromboza și bolile infecțioase virale severe. Știm, de asemenea, că stresul mental poate avea un efect negativ asupra funcției vaselor de sânge.

O echipă de cercetători din Marea Britanie de la Universitatea din Birmingham a examinat efectele flavanolilor din cacao asupra modificărilor induse de stres asupra funcției vasculare - publicând rezultatele studiului lor în Nutrients (link direct studiu).

Autorul principal, Dr. Catarina Rendeiro, de la Școala de Sport, Exerciții și Reabilitare a Universității din Birmingham, a explicat: „Consumul de cacao bogată în flavanol poate fi o strategie dietetică eficientă pentru a reduce tulburările temporare ale funcției endoteliale după stresul mental și de a îmbunătăți, de asemenea, fluxul sanguin în timpul episoadelor stresante”.

„Flavanolii sunt extrem de frecvenți într-o gamă largă de fructe și legume. Prin utilizarea beneficiilor cardiovasculare cunoscute ale acestor compuși în perioadele de vulnerabilitate vasculară acută (cum ar fi cele de stres) putem oferi îndrumări oamenilor cu privire la modul de a profita din plin de dieta și de a face alegeri bune în perioadele stresante”.

În studiul randomizat, realizat de absolventul Rosalind Baynham, un grup de bărbați sănătoși au băut o băutură cu cacao bogată în flavanol cu 90 de minute înainte de a finaliza o sarcină cu stres mental care dura opt minute.

Ce să bei și să mănânci ca să eviți să faci AVC, boli de inimă și tromboză

Cercetătorii au măsurat, apoi, fluxul sanguin al antebrațului și activitatea cardiovasculară în repaus și în timpul stresului și au evaluat funcționarea vaselor de sânge până la 90 de minute după stres - descoperind că funcția vaselor de sânge a fost mai puțin afectată atunci când participanții au băut cacao. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că flavanolii îmbunătățesc fluxul sanguin în timpul stresului.

Stresul este foarte răspândit în societatea actuală și a fost legat atât de sănătatea psihologică cât și de cea fizică. Stresul mental induce creșteri imediate ale ritmului cardiac și ale tensiunii arteriale (TA) la adulții sănătoși și, de asemenea, duce la afectări temporare ale funcției arterelor chiar și după ce episodul de stres a încetat.

S-a demonstrat că episoadele unice de stres cresc riscul de evenimente cardiovasculare acute și s-a sugerat că impactul stresului asupra vaselor de sânge contribuie la aceste evenimente cardiovasculare induse de stres.

„Descoperirile noastre sunt semnificative pentru dieta zilnică, având în vedere că doza zilnică administrată ar putea fi atinsă consumând o varietate de alimente bogate în flavanoli - în special mere, struguri negri, mure, cireșe, zmeură, pere, leguminoase, ceai verde și cacao neprelucrată. Acest lucru are implicații importante pentru măsurile de protejare a vaselor de sânge ale acelor indivizi care sunt mai vulnerabili la efectele stresului mental”, a comentat dr. Rendeiro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel