Burnout, boala care îți mănâncă ani din viață. Daniela Simulescu: Oamenii ăștia nu mai au viață. Nu le ajunge nici măcar un an să se vindece cu adevărat

Burnout - Foto: Freepik
"Ce am învățat eu la terapie e că nu suntem stăpânii lumii, nu suntem perfecți. Suntem destul de vulnerabili, câteodată greșim".

Într-o emisiune pentru DC News, Daniela Simulescu, astrolog și redactor șef Astrosens.ro, a subliniat importanța conștientizării și tratării burnout-ului.

Făcând referire la articolul DC Medical - "Primele semne ale oboselii psihice și cum să le depășim. Ecaterina Bănică: Toată această simptomatologie arată că o serie de valori sunt greșite. Ai nevoie sa le schimbi", în care psihologul Ecaterina Bănică ne-a vorbit despre principalele simptome și indicatori ai oboselii psihice, Daniela Simulescu a evidențiat faptul că burnout-ul este adesea subestimat, deși are consecințe grave asupra sănătății mintale și fizice.

"Burnout-ul e ceva de care s-a râs mult și bine. Eu am cunoscut persoane în burnout care, atenție, unele lucrau fizic, unele lucrau online. Oamenii ăștia nu mai au viață.

Și mulți zic că sunt în burnout, dar burnout-ul e un lucru foarte serios care îți poate mânca ani din viață.

Eu am vorbit cu oameni care lucrau la companii mari și aveau această politică - în momentul în care un doctor spune că ai burnout, îți dăm un an de concediu. Pur și simplu te plătim și-ți dăm.

Dar credeți-mă, nu le ajunge niciodată nici măcar un an să se vindece cu adevărat. 

Și noi trebuie să învățăm de ce ajungem la burnout.

Ce am învățat eu la terapie e că nu suntem stăpânii lumii, nu suntem perfecți, suntem destul de vulnerabili, câteodată greșim, chiar dacă învățăm multe în terapie, dar când ne depășim anumite limite, nu e sănătos și ajungem în burnout. 

Și oamenii respectivi nu se mai puteau bucura de absolut nimic", a spus Daniela Simulescu, astrolog și redactor șef Astrosens.ro.

Da, burnout-ul este o provocare majoră pentru sănătatea mintală.

Ce este, de fapt?

Ei bine, burnout-ul este un sindrom rezultat din stresul cronic la locul de muncă, ce nu a fost gestionat cu succes.

OMS definește burnout-ul prin trei dimensiuni principale:

- epuizare extremă

- cinism

- sentimente de detașare față de muncă și eficiență profesională redusă

Acest sindrom afectează profund capacitatea unei persoane de a-și desfășura activitățile zilnice și poate duce la probleme serioase de sănătate fizică și mentală.

Cauzele burnout-ului implică:

- suprasolicitarea la locul de muncă - sarcini numeroase sau complexe

- lipsa controlului - sentiment de neputință

- suport insuficient- lipsa sprijinului din parte colegilor, superiorilor sau familiei

- dezechilibru între viața personală și profesională - neglijarea timpului personal din cauza obligațiilor profesionale

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

scobitori - FOTO: Freepik @wirestock
EXCLUSIV

Crossuri externe

pixel