Brocoli, compusul care are proprietăți antitumorale. Explicația cercetătorilor

Un compus al brocoli este activ împotriva tumorilor     FOTO: pexels.com
Un compus al brocoli are capacitata de a debloca o genă care este responsabilă cu suprimarea tumorilor. Adesea, această genă suferă mutații și nu își mai îndeplinește sarcina optim, lăsând tumorile să se dezvolte.

Îndelung asociate cu riscul scăzut de cancer, broccoli și alte legume crucifere - familia de plante care include de asemenea conopidă, varză, verdeață collared, varză de Bruxelles și kale - conțin o moleculă care inactivează o genă cunoscută pentru că joacă un rol important în mai multe tipuri de cancer frecvente.

Într-o nouă lucrare publicată joi în Science, cercetătorii, conduși de Pier Paolo Pandolfi, director al Cancer Center and Cancer Research Institute at Beth Israel Deaconess Medical Center, demonstrează că vizând gena cunoscută sub numele de WWP1, cu ingredientul găsit în broccoli suprimă creșterea tumorii la animale predispuse la cancer, potrivit medicalxpress.com.

„Am găsit un nou jucător important care conduce un tipar important pentru dezvoltarea cancerului, o enzimă care poate fi inhibată cu un compus natural, găsit în broccoli și alte legume crucifere”, a spus Pandolfi. „Acest tipar apare nu doar ca un reglator în controlul creșterii tumorale, ci și un punct vulnerabil și putem căuta opțiuni terapeutice."

Mutația genei supresoare a tumorii, frecventă în bolile de cancer

O genă bine cunoscută și eficientă de supresie tumorală, PTEN este una dintre cele mai frecvente cu mutații, estompate sau șterse dintre genele supresoare tumorale în cancerele umane. Anumite mutații PTEN moștenite pot provoca sindroame caracterizate prin sensibilitate la cancer și defecte de dezvoltare. Dar, pentru că pierderea completă a genei declanșează un mecanism ireversibil și puternic de prevenire a proliferarii celulelor canceroase, ambele copii ale genei (oamenii au două copii ale fiecărei gene, una din fiecare părinte) sunt rareori afectate. În schimb, celulele tumorale prezintă niveluri mai mici de PTEN, ridicând problema dacă restabilirea activității PTEN la nivele normale în stabilirea cancerului poate declanșa activitatea genei supresivă a tumorii.

Pentru a afla, Pandolfi și colegii lui au identificat moleculele și compușii care reglează funcția și activarea PTEN.

Compusul din brocoli care ar putea fi cheia unor noi tratamente

Desfășurându-se o serie de experimente în șoareci predispuși la cancer și celule umane, echipa a arătat că o genă numită WWP1 - care este, de asemenea, cunoscută pentru că joacă un rol în dezvoltarea cancerului - produce o enzimă care inhibă activitatea supresivă a tumorii PTEN. Cerctătorii s-au întrbat cum pot să dezactiveze acest kryptonit PTEN. Prin analizarea formei fizice a enzimei, chimiștii din echipa de cercetare au recunoscut că o moleculă mică - denumită în mod formal indol-3-carbinol (I3C), un ingredient din broccoli și „rudele” sale - ar putea fi cheia pentru a diminua efectele cauzatoare de cancer ale WWP1.

Când Pandolfi și colegii săi au testat această idee prin administrarea I3C la animalele din laborator predispuse la cancer, oamenii de știință au descoperit că ingredientul natural din broccoli a inactivat WWP1, eliberând frânele asupra puterii supresive a tumorii al PTEN.

Desigur, pentru a beneficia de proprietățile anticancerigene, o persoană ar trebui să consume câteva kilograme bune de brocoli zilnic, ba chiar negătit, astfel că echipa se gândește la alte modalități de a exploata aceste noi informații.

"Fie inactivarea genetică sau farmacologică a WWP1 fie cu tehnologia CRISPR, fie cu I3C, ar putea restabili funcția PTEN și ar elibera în continuare activitatea supresivă a tumorii", a spus Pandolfi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel