Brânza, benefică pentru organism. Cine NU trebuie să o consume

branza - FOTO: Freepick
Brânza este benefică pentru întărirea oaselor, însă există o categorie de persoane care nu trebuie să o consume.

Brânza este peste tot. Vă puteți bucura de ea topită pe pizza, feliată pentru un sandwich sau presărată peste o salată. Și, deși poate fi adevărat că brânza conține o cantitate mare de grăsime, aceasta poate oferi unele beneficii surprinzătoare pentru sănătate.

Informații nutriționale

Brânza este cunoscută ca fiind un aliment întreg: un aliment cât mai aproape de forma sa naturală, cu o prelucrare minimă sau fără procesare.

Nutriția pe care o obțineți de la brânză poate varia foarte mult în funcție de tipul de brânză pe care îl mâncați - și cât de mult.

Nutrientii benefici prezenti in branza includ:

- Proteină

- Vitamina A

- Vitamina B-12

- Vitamina K

- Zinc

- Calciu

- Vitamina D, arată WEB.MD.

Vezi și: Demineralizarea dinților, cauze și SEMNUL la care să ai grijă. Poenar: Poate fi ușor identificată pe suprafața dinților

Beneficiile brânzei

Brânza făcută din laptele animalelor care sunt hrănite cu iarbă și conține acizi grași omega-3 și vitamina K-2, un nutrient pe care corpul nostru îl folosește pentru a coagula sângele. Cercetările au arătat chiar că produsele lactate precum brânza ne pot ajuta să ne păstrăm dinții sănătoși.

Menține sănătatea osoasă

Calciul și proteinele din brânză sunt excelente pentru construirea oaselor și mușchilor puternici. Pe lângă faptul că are un conținut foarte ridicat de calciu, brânza este, de asemenea, bogată în vitamina B, care este foarte bună pentru copii, femei (în special atunci când sunt însărcinate sau care alăptează) și persoanele în vârstă, pentru formarea și întărirea oaselor și cartilajului. Vitamina B din brânză ajută la absorbția și distribuția corectă a calciului.

Osteoporoza este în principal o boală deficitară cauzată de o deficiență de calciu (non-absorbție), ducând la o scădere a densității minerale osoase. Acest lucru se observă în special la femeile aflate la menopauză, persoanele în vârstă și copiii care suferă de malnutriție. Acest lucru poate fi tratat cu proteine, calciu și o dietă bogată în vitamine, notează Organic Facts.

Beneficii stomatologice

Brânza are un conținut foarte ridicat de calciu, primul și cel mai important lucru de care aveți nevoie pentru dinții puternici. În plus, are un conținut scăzut de lactoză. Acest lucru este benefic și pentru dinți, deoarece orice formă de zahăr (glucoză, maltoză sau lactoză) din alimente poate dăuna dinților.

Vezi și: Boala gastrointestinală, cauze și tratament. Medic: Pe lângă regimul alimentar, este foarte important să consumăm o cantitate suficientă de lichide

Promovează creșterea în greutate

Brânza este un aliment excelent pentru a câștiga în greutate. Este plină de proteine, grăsimi, calciu, vitamine și minerale. Aveți nevoie de proteine pentru formarea și creșterea musculară, grăsimi pentru procesele pe bază de grăsimi din organism, calciu pentru oase mai grele și mai puternice și vitamine și minerale pentru îmbunătățirea funcției metabolice. Trebuie doar să mănânci multe dintre ele, să-ți faci exercițiile fizice și să dormi suficient.

Nerecomandată persoanelor care suferă de hipertensiune

Sodiul și colesterolul sunt cele două elemente considerate în principal dăunătoare pentru hipertensiune arterială și persoanele hipertensive. În acest fel, brânza trebuie privită critic. Conținutul de grăsime al brânzei depinde foarte mult de calitatea laptelui, indiferent dacă este plin de grăsimi sau smântână. În general, cele bogate în grăsimi sunt mai populare, deoarece tind să aibă un gust mai bun. Dar, ținând cont de cererea publică și de preocupările legate de sănătate, brânza cu conținut scăzut de grăsimi este, de asemenea, introdusă pe piață.

Deși conținutul de sodiu al brânzei variază în funcție de cantitatea de sare adăugată în lapte înainte de formarea brânzei, acesta nu este niciodată suficient de scăzut pentru a fi recomandat persoanelor hipertensive, deoarece sarea este o parte inevitabilă a brânzei. În general, nu este recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune arterială (hipertensiune arterială).

Deși brânza cu conținut scăzut de sodiu și cu conținut scăzut de grăsimi este utilă în reducerea homocisteinei, un agent care este adesea legat de bolile de inimă, acest fapt încă nu îl face recomandabil pentru persoanele hipertensive, mai arată Organic Facts.

Vezi și: Alăptarea, esențială pentru bebeluși. Pan Cristina: Ne-am pierdut instinctul matern și am devenit foarte sofisticate

Cele mai sănătoase sortimente de brânză: sunt recomandate de orice nutriționist

Iată care cele mai sănătoase tipuri de brânză din comerţ: 

1. Brânza de capră

Deoarece conține mai puțină lactoză decât brânza din lapte de vacă, cea de capră se digeră mai ușor și este alegerea cea mai potrivită în cazul în care ai intoleranță la laptele de vacă. 

3. Brânza feta

Brânza feta conține calciu, vitaminele B și fosfor. Are un conținut scăzut de calorii și grăsimi, fiind ideală în curele de slăbire. Brânza feta este bună pentru sănătatea oaselor. 

2. Mozzarella

Datorită probioticelor pe care le conține, mozzarella îmbunătățește sistemul imunitar și reglează digestia. Totodată, acest tip de brânză este sărac în calorii.  

3. Brânza cu mucegai

Brânza albastră sau cu mucegai are culturi de mucegai Pennicilium, responsabilă pentru gustul și aroma aparte. Acest sortiment de brânză conține mult calciu, fiind indicat în caz de osteoporoză, dar și magneziu, fosfor, potasiu, fier, sulf, zinc şi cupru, dar şi vitamine, şi aminoachizi esenţiali.  

4. Parmezan

Parmezanul este bogat în proteine, fosfor și calciu, o brânză recomandată persoanelor predispuse la osteoporoză. Pentru că este maturat cel puțin 12 luni, pentru a se distruge bacteriile nocive, parmezanul este sănătos pentru sistemul digestiv.

5. Emmentaler (brânza elveţiană)

Acest sortiment de brânză are unele dintre cele mai multe beneficii pentru sănătate, datorită bacteriei cu rol de antibiotic, propionibacterium freudenreichii. Este recunoscut pentru faptul că întăreşte sistemul imunitar şi reduce inflamațiile. Brânza elvețiană conține calciu, proteine, vitamine (A, B2, B12) şi minerale (zinc) şi are un conţinut scăzut de grăsime şi sodiu, fiind ideală pentru persoanele care vor să slăbească sau nu pot consuma alimente prea sărate.  

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel