BPOC, a treia cauză de deces în lume. Ce o cauzează

Plămâni
Boala pulmonară obstructivă cronică este încă în topul primelor trei cauze de deces din întreaga lume. Totuși, cu tratamentul adecvat, boala poate fi stopată. Prevenția este, însă, cea mai bună soluție.

Renunțarea la fumat aduce beneficii sănătății, dar chiar și așa, după mulți ani de la renunțarea la acest obicei mai există pericolul de a face boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Termeneul este folosit generic pentru o serie de boli pulmonare care pot conduce la dizabilități, sau chiar deces. Aproximativ 80% din cazuri de BPOC sunt legate de fumat, spune dr. Bartolome Celli, medic pneumolog la Harghard Harvard-affiliated Brigham and Women's Hospital.

Simptome și boli care cauzează BPOC

BPOC include emfizemul pulmonar, bronșita cronică, astmul sever sau o combinație a acestor afecțiuni. Ele provoacă inflamație, distrugere sau refaceri  anormale ale căilor respiratorii și a țesutului pulmonar, ceea ce reduce fluxul de aer și, în cele din urmă, face mai dificilă administrarea suficientă a oxigenului pentru a fi furnizat organismului.

În afară de fumat, cauzele BPOC includ astmul care nu este sub control, dezvoltarea pulmonară anormală sau poluarea aerului, cum ar fi expunerea la fumul de pasiv sau la fum, substanțe chimice sau praf în mediile de lucru.

Simptome care nu trebuie ignorate

Simptomele includ tuse cronică, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, infecții frecvente ale căilor respiratorii, oboseală, exces de flegmă și chiar o nuanță albastră la buze sau la unghii. Dar multe dintre acestea sunt neglijate, pentru că oamenii cred că simptomele lor sunt consecințe normale ale îmbătrânirii sau a fumatului. Ei nu cer ajutor decât tarziu, când boala se agravează, spune dr. Celli.

Diagnostic și tratament

Dacă simptomele dvs. vă fac să bănuiți că ceva nu este bine, discutați cu medicul dumneavoastră. El poate efectua un examen fizic și alte teste: o radiografie pulmonară, un test pentru măsurarea oxigenului din sânge și, cel mai important, un test pentru a măsura cantitatea de aer din plămâni (spirometrie). Tratamentul poate implica medicații inhalatorii, cum ar fi bronhodilatatoarele pentru a deschide căile respiratorii și corticosteroizii pentru a reduce inflamația, sau antibiotice ori terapia cu oxigen. De asemenea, reabilitarea pulmonară (exerciții fizice, educație și sprijin) și procedurile pentru îmbunătățirea funcției pulmonare pot fi recomandate.

Prevenira și vindecarea

BPOC este a treia cauză de deces în întreaga lume, însă ratele de deces au scăzut. La două treimi dintre pacienți, afecțiunea se oprește din evoluție. De fapt, funcția pulmonară, la 8%, până  la 10% dintre pacienții bine tratați, se îmbunățește în timp, spune dr. Celli.

Detectarea bolii precoce și prevenirea sunt esențiale. Dr. Celli recomandă să vă protejați prin renunțarea la fumat, reducerea expunerii la poluanții atmosferici, administrarea de vaccinuri pentru gripă și pneumonie și obținerea medicamentelor necesare pentru a stabiliza ceea ce odată era considerat o boală progresivă.

 Articolul poate fi găsit aici integral

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel