Botulismul, ce este și cum se transmite. Simptomele pot apărea și la o săptămână după intoxicare. Dorobăț: Se ajunge la intubare

botulismul ce este si cum se transmite. FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Diagnosticul de botulism în cazul femeii din Alba-Iulia a fost infirmat de Institutul Cantacuzino. Cum se manifestă botulismul, boala care poate pune viața în pericol dacă nu este tratată la timp.

Femeia din Alba suspectă de botulism, transferată săptămâna trecută cu un elicopter de la Alba Iulia la un spital din Oradea pentru a i se putea administra serul antibotulinic, nu avea această boală, potrivit analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, notează Agerpres.

”În cazul pacientei suspecte de botulism, au fost recoltate două probe de sânge, în două zile diferite, transmise la Institutul Cantacuzino. Ambele probe infirmă boala numită botulism”, a anunţat, marţi, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea.

Reamintim că în urmă cu o săptămână, pacienta s-a prezentat la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba Iulia, cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) şi a necesitat internare. De aici a fost transferată la Oradea, deoarece în Alba Iulia nu există serul antibotulinic.

Potrivit sursei citate, data de debut a bolii a fost duminică, 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu peşte din conservă. Între timp, lotul de conserve a fost scos de la vânzare.

Ce este botulismul

Botulismul este cauzat de bacteria Clostridium botulinum (C. botulinum). Aceasta eliberează o neurotoxină, care este o otravă ce atacă sistemul nervos. Dintre numeroasele tipuri de boli de origine alimentară, botulismul este una dintre cele mai periculoase. Acesta poate provoca paralizie și poate pune în pericol viața, dar este destul de rar.

”Trebuie să fim atenți la conserve care pot genera atmosferă de anaerobioză adică să nu aibă oxigen înăuntru. Asta înseamnă în special conserve de pește, pastă de pește care se ține în acele tuburi ca de pastă de dinți, am avut un astfel de caz,  de asemenea am avut după zacuscă astfel de cazuri, care a fost ținută de toamna până în primăvară, și după cârnați, prin faptul că au fost ținuți de la Crăciun până spre primăvară. În asemenea condiții de anaerobioză apare toxina acestui  Clostridium, care determină de fapt și boala întrucât este neurotoxică”, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Dar este posibil să faci botulism în alte moduri decât prin intoxicație alimentară.

Botulismul este cauzat de bacteria Clostridium botulinum (C. botulinum). Aceasta eliberează o neurotoxină, care este o otravă ce atacă sistemul nervos.

O modalitate prin care puteți introduce toxina în organism este consumul de alimente alterate, însă mai există și alte modalități prin care o puteți lua:

- botulismul infantil;

- botulismul rănilor;

- botulismul prin inhalare;

- toxemia intestinală la adulți;

- botulismul iatrogen, prin injectarea unei cantități prea mare de toxină botulinică în timpul procedurilor cosmetice, notează WebMD.

Indiferent de modul în care vă îmbolnăviți de botulism, simptomele sunt, de obicei, aceleași. Cel mai definitoriu simptom este slăbiciunea care începe pe ambele părți ale feței, coboară spre gât și apoi spre restul corpului.

Botulism, simptome

”Botulismul este o boală infecțioasă, care evoluează în afebrilitate, apar manifestări neurologice de tipul căderea pleoapelor, bolnavul   nu poate deschide bine ochi, uscăciunea mucoaselor la nivelul gurii, deci la mucoasa bucală, la mucoasa ochilor, mucoasa conjunctivală, iar în formele grave apar manifestări de tipul disfuncțiilor respiratorii prin afectarea directă a funcției normale a centrului respirator, de fapt care determină și formele grave care necesită internare la terapie intensivă. În afectarea sistemului nervos central cu implicarea centrului respirator din hipotalamus, atunci, sigur că se poate ajunge la intubare”, a declarat infecționistul, care a subliniat că botulismul ”nu se transmite de la om la om, ci strict pe cale digestivă, în funcție de ceea ce mănâncă”.

Simptomele botulismului de origine alimentară apar, de obicei, între 18 și 36 de ore de la consumul de alimente care conțin bacteria, deși acestea pot apărea în doar 6 ore.

În unele cazuri, simptomele botulismului nu apar decât după o săptămână până la 10 zile de la expunere. 

Cu un tratament adecvat, vă puteți recupera complet de botulism. Cât de repede vă veți reveni depinde de gravitatea cazului dumneavoastră. Atunci când cazul dumneavoastră este ușor, este posibil să aveți nevoie de săptămâni sau luni pentru o recuperare completă. Poate fi nevoie de luni sau ani pentru a trece complet peste un caz foarte grav.

Dacă boala nu este tratată, botulismul poate pune viața în pericol. Dar oamenii se recuperează în aproximativ 90% până la 95% din cazuri.

Vezi și: Leptospiroza, cauze, simptome, transmitere. O poți lua de la câinele tău. Dorobăț: Se numește și "boala instalatorului". Dă disfuncții grave de organ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel