Botoxul, derivat al unei toxine mortale. Ce trebuie să știi despre botulism

botoxul - FOTO: Freepick
Botoxul este o neurotoxină de natură proteică, fiind o exotoxină de origine bacteriană, care acționează la nivel neuronal, prin blocarea impulsurilor transmise prin nervi de la creier la mușchi.

Botoxul dacă este administrat într-o cantitate mai mare devine letal. Toxina este produsă de Clostridium botulinum care în trecut era deosebit de periculoasă prin intoxicații alimentare. În prezent este folosit bineînțeles în diluții mari în medicină ca medicament relaxant muscular. 

Botulismul, boala fatală

Botulismul este o boală rară, dar gravă, cauzată de o toxină care atacă nervii organismului.

Botulismul este o boală rară, dar gravă, cauzată de o toxină care atacă nervii organismului și provoacă dificultăți de respirație, paralizie musculară și chiar moarte. Această toxină este produsă de Clostridium botulinum și uneori clostridium butyricum și clostridium baratii.

Atenție la alimente

Medicii explică la ce semne trebuie să fim atenți atunci când consumăm diferite alimente.

”Bunicii noştri ştiau despre botulism, aşa cum ştiau şi de alte boli foarte grave: rabia sau turbarea, tetanosul, cărbunele sau antraxul.

Nu le ştiau denumirea ştiinţifică, nu ştiau cum se tratează boli mortale, pentru că în acea perioadă erau, practic, de netratat, dar ştiau cum să le recunoască ori să le prevină.

Aşa că ne-au învăţat că nu e bine să deschidem şi să consumăm conserve cu capacul bombat, care fâsaie la deschidere şi emana un miros neplăcut, de rânced. De fapt, a fost prima lecţie de profilaxie a botulismului.

Bacteria care produce boala nu se dezvolta decât în condiţiile de anaerobioză, astfel conservele oferind mediul propice, ele fiind închise ermetic şi lipsite de oxigen.

Să nu uităm, însă, de alte alimente procesate în gospodarii individuale, care oferă aceleaşi condiţii: toba, cârnaţii sau chiar mierea de albine, care este impenetrabilă pentru oxigen”, explică conf. dr. Manuela Curescu, medic primar boli infecţioase.

Vezi și: Lombosciatica, afecțiunea sedentarilor. Cum se tratează

Ce este botulismul

Bacteriile care produc toxina botulinică se găsesc în mod natural în multe locuri. Aceste bacterii fac spori.

Sporii ajută bacteriile să supraviețuiască în mediu, chiar și în condiții extreme. Sporii de obicei, nu provoacă îmbolnăvirea oamenilor, chiar și atunci când acestea sunt consumați.

”Ce este botulismul? O toxiinfecţie alimentară, care, după modul de manifestare, reprezintă de fapt o neuroinfecţie, o encefalită bacteriană.

Bacteria care produce boala formează spori ce pot persista în sol luni de zile şi pentru a căror distrugere este nevoie de preparare termică la 120 de grade Celsius.

Temperatura de preparare a mâncării în gospodarii este, în general, de 100 grade (120 grade în oală cu presiune). Aşa că putem ingera alimentul contaminat odată cu bacteria şi toxinele acesteia”, mai explică medicul.

Toxina provoacă paralizie

Semnele și simptomele pot include:

- Dificultăți la înghițire

- Slăbiciune musculară

- Vedere dublă

- Pleoapele înclinate

- Vedere încețoșată

- Dificultăți de respirație

- Dificultate în mișcarea ochilor

”Ce va determina toxină? Paralizia unor nervi, iniţial a celor care asigură motilitatea globului ocular şi a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutiţie şi, în final, paralizia musculaturii respiratorie care duce la deces.

În ultimii ani, toate cazurile de botulism au provenit din medii rurale/urbane cu consum de astfel de alimente.

După câteva ore/zile apar primele manifestări ale bolii, cele de tip toxiinfecţie alimentară, urmate la 1-2 zile de cele neurologice. 90% dintre pacienţi acuza vedere neclară şi dublă, rezultatele testului caracteristic fiind acelea ca ei nu mai pot citi nici de la apropiere, nici de la depărtare, lucru îngrijorător care îi determină pe pacienţi să solicite un consult oftalmologic.

De aici se emite suspiciunea de botulism şi bolnavii ajung în spitalul de boli infecţioase”, mai explică medicul infecționist Manuela Curescu.

Vezi și: Strategia de vaccinare anti COVID-19, modificată. Ce se întâmplă de la 1 iulie

Botoxul, letal în cantități mari

Există o legătură între botox și toxinele care pot provoca botulism.

”Aţi auzit de Botox şi administrare lui în cosmetică? Practic, se injectează toxina botulinică în cantităţi infime, la preţuri însă de cele mai multe ori foarte mari, pentru a obţine o relaxare, în fapt o paralizie temporară a unor grupe musculare de la nivelul fetei, şi asta cu scopul de ”netezire” a ridurilor, de ”întinerire”.

De altfel, toxina botulinică este cea mai toxică substanţa biologică cunoscută, decesul survenind după o doză de 5 nanograme”, mai notează medicul.

Tratamentul reprezintă o urgenţă medicală şi se efectuează cu ser antibotulinic, ce neutralizează toxina circulantă. În funcţie de rapiditatea diagnosticului şi a administrării de ser antibotulinic, viaţa bolnavilor poate fi salvată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel