Trei factori de risc majori duc la...
Cercetările efectuate pe șoareci și eșantioane de țesut uman descoperă că o nouă metodă de detectare a bolii hepatice în fazele incipiente este exactă, eficientă și noninvazivă. Descoperirile sunt primele de acest fel.
Boala hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD) afectează între 80 și 100 de milioane de adulți în Statele Unite, sau 30–40% din populație.
Împreună cu boala alcoolică a ficatului, NAFLD este responsabil pentru majoritatea cazurilor de boală hepatică cronică, ciroză și cancer hepatic.
Ratele deceselor cronice ale bolilor hepatice au crescut în Statele Unite. Potrivit unui studiu, numărul anual de decese cauzate de ciroză a crescut cu 65% între 1999 și 2016. În aceeași perioadă, numărul anual de decese prin cancer hepatic s-a dublat.
NAFLD este, de asemenea, în creștere, deoarece prevalența acestei afecțiuni crește proporțional cu cea a diabetului de tip 2 și obezității.
În ciuda faptului că este o afecțiune care avansează lent, medicii diagnostichează adesea boala hepatică în ultimele sale etape. Dar noi cercetări ar putea schimba în curând acest lucru.
O echipă condusă de Jenny Yang, profesor regent în chimie la Universitatea de Stat din Georgia din Atlanta, a dezvoltat o metodă noninvazivă și fiabilă de diagnosticare a bolii hepatice în stadiile incipiente.
Prof. Yang și colegii săi detaliază concluziile lor în revista Nature Communications.
Cercetătorii au dezvoltat un colorant de contrast mai sensibil decât cele obișnuite pe care le folosesc scanările RMN.
Această substanță, numită ProCA32.collagen1, detectează supraexpresia colagenului, care este un biomarker al bolilor hepatice. Colorantul se leagă, de asemenea, strâns de gadoliniu, un metal de contrast folosit în mod obișnuit la scanările RMN.
Prof. Yang și echipa au testat noua lor metodă la șoareci cu fibroză hepatică și steatohepatită nonalcoolică (NASH) și au descoperit că poate detecta cu exactitate aceste afecțiuni.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că substanța era de două ori mai eficientă decât coloranții de contrast obișnuiți. Testele folosind probe de țesut de la participanții umani au arătat că substanța a fost capabilă să detecteze tumori de 100 de ori mai mici decât cele care au folosit în prezent agenți de contrast detectați.
Aceasta este „prima detectare robustă a fibrozei hepatice în stadiu precoce și târziu și a NASH în stadiu precoce, pe lângă expresia eterogenă a colagenului prin tehnici imagistice multiple”, scriu autorii.
Prof. Yang, care este și director asociat al Centrului de Diagnostică și Terapeutică al statului Georgia, comentează concluziile, spunând că „ar ajuta medicii să monitorizeze tratamentul înainte ca acesta să fie ireversibil și să ajute companiile farmaceutice să identifice corect și să selecteze pacienții potriviți pentru studii clinice pentru descoperirea medicamentelor."
„Este o schimbare revoluționară pentru domeniu, fiind prima detectare robustă a stadiului precoce al fibrozei hepatice”, spune prof. Jenny Yang.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Schimbările extreme de temperatură...