Bolile copilăriei: Rubeola poate cauza AVORT

bolile copilariei, FOTO: Pexels @sharefaith
Care sunt cauzele bolilor copilăriei și cum se manifestă? Unele dintre ele dau complicații grave.

Bolile copilăriei au ceva în comun: sunt contagioase, sunt însoțite de febră și majoritatea se manifestă prin mâncărime și bubițe pe suprafața corpului. Cele mai frecvente boli ale copilăriei sunt varicela, rubeola, rujeola și oreionul.

Varicela

Varicela se numește popular "vărsat de vânt" și este cauzată de virusul varicelo-zosterian. Perioada de incubație a virusului este de până la 21 de zile, iar copiii infectați sunt contagioși cu 2 zile înainte de apariție simptomelor. Boala se transmite pe cale respiratorie și se caracterizează prin prezența erupțiilor cutanate, care se vor transforma în vezicule și ulterior în cruste. Copiii care suferă de varicelă au starea generală alterată, prezintă febră, iar leziunile de pe piele cauzează prurit (mâncărime). 

Rubeola

Rubeola are o evoluție puțin mai ușoară decât varicela și se caracterizează tot prin prezența erupțiilor cutanate. Acestea încep din zona feței și ulterior se extind pe tot corpul. Copiii afectați tușesc, strănută, le curge nasul și prezintă adenopatie, adică inflamația și mărirea în volum a ganglionilor limfatici. Rubeola poate apărea și la adulți, iar femeile însărcinate prezintă riscuri majore pentru sarcină. Virusul poate cauza avort sau defecte congenitale.

Rujeola

Rujeola se mai numește și "pojar". Inițial apare tusea, febra, congestia nazală, lipsa poftei de mâncare, conjunctivita, apoi apar erupțiile cutanate pe față, urechi și gât. Ulterior, erupțiile se extind pe tot corpul. Rujeola este extrem de contagioasă și poate determina complicații grave, precum: pneumonie, encefalită, otită și avort la femeile însărcinate.

Oreionul

Oreionul este o boală contagioasă cauzată de un virus care afectează glandele salivare. Spre deosebire de celelalte boli enumerate, oreionul nu determină erupții cutanate. Boala se manifestă prin creșterea în volum a glandelor salivare, febră, dureri de cap, slăbiciune musculară și lipsa poftei de mâncare. Virusul se răspândește în sistemul nervos, pancreas și în sistemul reproducător. Din acest motiv, oreionul se poate complica cu meningite, inflamații ale testiculelor și ovarelor și pancreatită. La fel ca și celelalte boli, oreionul poate fi prevenit prin vaccinare.

Vezi și: De ce vaccinarea la timp a copiilor este esențială. Medic din Timișoara: au un risc major de a face o formă gravă de boală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel