Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
"Riscul cardiovascular reprezintă o probabilitate ca o persoană dată să aibă un eveniment cardiovascular fatal sau non-fatal într-o perioadă definită de timp.
S-au făcut diverse studii care au identificat că există 9 factori de risc majori cardiovasculari care pot da o probabilitate cu privire la evenimentele cardiovasculare. Și acestea sunt, în ordine:
- vârsta și sexul
- sedentarismul
- obezitatea
- dislipidemia
- creșterea valorilor colesterolului
- hipertensiunea arterială
- diabetul zaharat
- fumatul
- alcoolul
În ordine, fiecare dintre acestea are o pondere care poate să prezică cam ce se poate întâmpla, cu o probabilitate, evident, cu o persoană dată, într-un interval de aproape 10 ani, dacă el va face un AVC sau un infarct, fatal sau non-fatal", a declarat dr. Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, șef Secția Medicină Internă la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
"La începuturile Internetului circulau calculatoare de risc, care apreciau câți ani mai ai de trăit, când vei avea un astfel de eveniment nedorit", a completat jurnalistul Val Vâlcu.
"Acum, lucrurile acestea s-au modificat puțin. Există o grilă care a fost stabilită pentru două categorii de țări, unele cu risc crescut, altele cu risc scăzut. Noi facem parte din țările cu risc crescut. Aceste grile cuprind câțiva indici din cei pe care i-am enumerat și pe baza acestei grile scor se poate face o estimare cu privire la un eveniment cardiovascular care se poate întâmpla în următorii zece ani.
Important este că în momentul în care calculăm această grilă să știm că această persoane nu are o boală cardiovasculară. Dacă deja o are, atunci cu siguranță nu rost să mai facem această estimare. Dar dacă nu are și avem un pacient în fața noastră, un bărbat fumător să spunem, atunci putem să aplicăm și să vedem.
Se consideră că există un risc cardiovascular foarte crescut dacă la această grilă scor, scorul este de peste 5% și atunci se consideră că în următorii zece ani, pacientul va dezvolta un eveniment cardiovascular și noi, pe baza acestei informații, vom vedea ce anume din factorii pe care i-am enumerat sunt factori de risc modificabili, precum fumatul, dislipidemia sau obezitatea și atunci intervenim prin mijloace specifice de recomandări și încercând să ajustăm aceste lucruri putem scădea această estimare.
Renunțarea la fumat este un lucru care aduce beneficii. Un pacient care a renunțat la fumat, după 2 - 3 ani este la același risc cardiovascular cu o persoană care nu a fumat niciodată. Renunțarea la fumat este unul dintre cele mai importante lucruri din toți factorii de risc, care are un beneficiu foarte mare și care este important să se întâmple oricând", a completat medicul.
Întrebată care dintre cei 9 factori este cel mai grav și cel care duce la bolile cardiovasculare, medicul Cătălina Trifan a spus că: "nu cred că putem să spunem care e pe locul întâi. Din aceștia, unii sunt modificabili și unii nemodificabili"
"Vârsta este nemodificabilă. Se consideră că după 65 de ani, noi toți suntem supuși unui risc cardiovascular. Odată cu înaintarea în vârstă, noi avem riscul cardiovascular, care e dat de faptul că vasele se modifică.
Există și un concept foarte interesant, acela că noi avem vârsta arterelor noastre. Acest concept se numește Early vascular aging (EVA), îmbătrânirea prematură a vaselor și e un indicator foarte bun pentru ceea ce suntem noi pe afară", a mai spus medicul Cătălina Trifan.
"Adică omul nu are riduri, arată bine, dar vasele sunt mai bătrâne decât ar trebui", a completat Val Vâlcu.
"Poate să fie o ateroscleroză precoce, să fie o dislipidemie familială, poate să fie o persoană vegană, o persoană bine din punct de vedere al greutății, care nu fumează, are o viață sănătoasă, dar având această moștenire genetică, dislipidemie de origine genetică, poate să aibă niște valori ale colesterolului peste 300, el nu știe acest lucru și dezvoltă o ateroscleroză precoce.
Ateroscleroza e boala care se manifestă prin depunerea grăsimii pe vasele mari și mijlocii. Și prin îngustarea lumenului vasului, sângele nu mai poate circula cum trebuie și atunci există un risc de boală cardiovasculară foarte mare", a conchis medicul.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...