Boli coronariene, diabetici: combinația de medicamente care ar putea scădea riscul de deces

Doze mari din antiinflamatoare comune cresc riscul de infarct miocardic
O combinație de două medicamente ar putea scădea riscul de atac de cord sau AVC la persoanele care suferă de boli coronariene.

Persoanele cu artere înfundate la inimă (boala coronariană) sau la picioare (boală arterelor periferice) se confruntă cu un risc ridicat de a avea atac de cord sau accident vascular cerebral, în special dacă au și diabet. Pentru astfel de persoane, o combinație de medicamente pentru prevenirea cheagurilor scade riscul acestor rezultate periculoase, potrivit unui studiu publicat online pe 28 martie de jurnalul Circulation, notează health.harvard.edu.

Studiul a inclus puțin peste 18.300 de persoane cu boală coronariană sau arteră periferică; aproximativ 38% au avut și diabet. Toți au luat aspirină cu doze mici zilnic, dar jumătate au luat și 2,5 miligrame de rivaroxaban (Xarelto) de două ori pe zi, în timp ce ceilalți au luat un placebo. Ca și aspirina, rivaroxaban ajută la diluarea cheagurilor de sânge, dar printr-un mecanism diferit.

Combinația de două medicamente a redus riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau moarte din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu aspirina. În rândul persoanelor cu diabet, terapia a redus rata decesului de trei ori mai mult decât la cei fără diabet în timpul studiului de trei ani. Cu toate acestea, persoanele cu antecedente de sângerare în tractul gastrointestinal sau în altă parte nu sunt buni candidați pentru tratament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel