Micile traumatisme pot duce la boli cerebrale grave

Primele semne ale bolii Hungtinton apar în sânge și în lichidul cerebral
S-a descoperit modul în care leziunile capului afectează în mod negativ celule individuale și gene care pot duce la boli cerebrale grave. Oamenii de știință au descoperit că sute de gene sunt afectate negativ de leziuni cerebrale ușoare traumatice, cum ar fi o comoție. Aceste gene modificate pot duce mai târziu la Alzheimer, Parkinson și alte boli.

Biologii Universității americane UCLA au produs un prejudiciu creierului șoarecilor asemănător cu comoția și i-au studiat, comparându-i cu șoarecii sănătoși. Ei au cercetat mai mult de 6.000 de celule în 15 tipuri de celule hipocamp, efectuând astfel primul studiu pe tipuri de celule individuale supuse traumatismelor cerebrale.

Fiecare celulă are același ADN, dar genele care sunt activate variază în funcție de diferitele tipuri de celule. Printre cele 15 tipuri de celule sunt două care au fost anterior necunoscute, fiecare cu un set unic de gene active.
Experimentele făcute pe șoarecii fără leziuni la nivelul creierului au arătat că aceștia au avut niveluri foarte scăzute ale genei numite Ttr, care reglează metabolismul, controlează hormonii tiroidieni, în 14 din cele 15 tipuri de celule. Cercetătorii au constatat însă că traumatismele cerebrale au crescut nivelul Ttr la toate tipurile de celule. Ei au concluzionat că Ttr este importantă pentru sănătatea creierului și poate aduce mai mult hormon tiroidian la nivelul creierului pentru a menține metabolismul.

T4 poate reporni metabolismul

Hormonul tiroidian numit T4 a fost injectat la șoareci, acesta a îmbunătățit traumatismele cerebrale cauzate de leziuni cerebrale și a inversat 93 de gene care afectează învățarea și memoria.

Această inversare a daunelor provocate de traumatisme cerebrale este o descoperire majoră, fiindcă după leziuni cerebrale, metabolismul este substanțial redus. Biologii care au luat parte la studiu cred că T4 poate reporni metabolismul. Ei au dovezi că cel puțin 12 din cele 15 tipuri de celule sunt afectate negativ de traume cerebrale, unele mai puternic decât altele. Oamenii de știință au putut vedea modul în care genele legate de boala Alzheimer a acționat în diferite tipuri de celule, oferind noi detalii despre locul în care aceste gene acționează atunci când acestea sunt afectate de traumatisme cerebrale.

"Fiecare tip de celulă este diferită. Suntem într-un proces de învățare și vrem să aflăm, care sunt tipurile de celule pe care le vizăm în cercetarea viitoare. Știind care gene în care celule se schimbă la o anumită persoană, se poate face un tratament potrivit acelei persoane. Poate că genele legate de boala Alzheimer nu trebuie să fie active în toate tipurile de celule diferite", a declarat Xia Yang, autor principal al studiului, profesor asociat de biologie integrativă și fiziologie la UCLA.

Traumatismul cerebral traumatic a fost asociat cu depresia, anxietatea și schizofrenia, prin urmare această cercetare ar putea conduce la noi tratamente individualizate pentru aceste boli, potrivit Science Daily.com.

Studiul integral îl puteți citi aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel