Caracterizate de lipsa unui...
O echipă de cercetători – care a inclus trei oameni de știință de la Universitatea Penn State - a studiat modul în care șapte indicatori cheie de sanatate a inimii - cum ar fi dieta, exercițiile fizice și tensiunea arterială - au fost legați de sănătatea cardiovasculară a oamenilor, de-a lungul timpului.
Ei au identificat cinci tipare despre cât de bine au făcut sau nu oamenii la cei șapte indicatori de sănătate de-a lungul timpului, iar persoanele care au obținut scoruri bune la toți cei șapte indicatori au avut un risc mult mai scăzut de boală cardiovasculară decât persoanele care nu au au avut rezultate bune. Cercetătorii au constatat, de asemenea, că îmbunătățirea acestor indcatori în timp a fost legată de scăderea riscului de boală cardiovasculară.
Xiang Gao, profesor asociat de științe nutriționale și director al Laboratorului de Epidemiologie Nutrițională de la Penn State, a declarat că studiul, publicat pe 31 mai în JAMA Network Open, arată că oamenii pot influența riscul de a dezvolta în viitor o boală cardiovasculară.
„În populația noastră de studiu, și probabil în intreaga lume, există mulți oameni care au o sănătate a inimii suboptimală sau proastă", Gao a spus. „Dar, chiar dacă cei mai mulți oameni nu îndeplinesc criteriile ideale pentru toți cei șapte indicatori, dacă putem lucra pentru a îmbunătăți aceste măsuri, riscul de boală cardiovasculară în viitor poate să scadă".
American Heart Association a identificat cei șapte indicatori de sănătate ca fiind cei mai importanți predictori ai sănătății inimii. Aceștia includ patru indicatori comportamentali pe care oamenii îi pot controla și trei indicatori biometrici care trebuie păstrați la niveluri sănătoase.
Indicatorii comportamentali includ renunțarea la fumat, menținerea unei greutăți sănătoase, dieta sănătoasă și starea fizică activă. Indicatorii biometrici includ tensiunea arterială, colesterolul și nivelul zahărului din sânge.
Fiecare indicator are un scor slab, intermediar sau ideal. De exemplu, fumatul regulat ar fi considerat "slab", fumatul în ultimele 12 luni ar fi "intermediar", și fumatul niciodată sau renunțarea la fumat de mai mult de un an în urmă ar fi "ideal". Adunând scorul pentru toți cei șapte indicatori - 0 pentru cei slabi, 1 pentru intermediari și 2 pentru cei ideali – obținem un scor general de sănătate cardiovasculară sau CHS.
„Numai 2% dintre persoanele din Statele Unite și din alte țări îndeplinesc toate cerințele ideale la acești șapte indicatori", a spus Gao. „Acest lucru ridică problema dacă îmbunătățirea acestor indicatori este legată de un risc mai mic de boli cardiovasculare dezvoltate în viitor. Ar trebui, dar nimeni nu a avut datele concrete să sprijine această idee".
Cercetătorii au folosit date de la 74.701 adulți chinezi din studiul Kailuan. La începutul studiului, participanții au completat chestionarele despre sănătatea lor și au fost supuși examenelor clinice și testelor de laborator de trei ori în primii patru ani. În următorii cinci ani, cercetătorii au urmărit eventualele cazuri de boală cardiovasculară cu debut nou la participanți.
După ce au fost colectate informațiile, cercetătorii au analizat datele pentru a vedea cum scorul general de sănătate cardiovasculară în primii patru ani a fost asociat cu faptul dacă participanții au dezvoltat astfel de afecțiuni ulterior sau nu. Ei au descoperit cinci modele distincte - sau traiectorii - pe care oamenii le-au urmat pe parcursul celor patru ani.
Aceste traiectorii au inclus menținerea unui scoruri generale de sănătate cardiovasculară mari, medii sau scăzute, precum și creșterea și scăderea acestora în timp. Gao a spus că aceste traiectorii diferite au fost asociate cu riscuri diferite de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.
„De exemplu, aproximativ 19% dintre participanți au fost în măsură să mentina un scor mai bun de sănătate cardiovasculară pe parcursul celor patru ani", a spus Gao. „Am descoperit că acești oameni au avut un risc cu 79% mai mic de a dezvolta boli de inimă în viitor decât persoanele care au menținut un scor cardiovascular scăzut".
Gao a afirmat că au găsit rezultate similare atunci când au analizat riscul de accident vascular cerebral și infarct miocardic (atac de cord).
„Am analizat, de asemenea, dacă îmbunătățirea scorului de sănătate cardiovasculară în timp a afectat riscul de boală", Gao a spus. „Am constatat că îmbunătățirea sănătății cardiovasculare globale în timp este legată un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare în viitor în această populație, chiar și pentru cei cu scor de sănătate foarte slab la începutul studiului".
În plus, cercetătorii au fost curioși să afle dacă un indicator de sănătate a fost mai important decât celelalte. Au efectuat teste repetate, eliminând fiecare dată un alt indicator de sănătate, dar au descoperit că indiferent d ece eliminau, scorurile obținute preziceau la fel riscul de a dezvolta boală cardiovasculară în viitor.
„Asta sugerează că sănătatea cardiovasculară generală este în continuare cel mai important lucru și că niciun indicator nu este mai important decât ceilalți", a spus Gao. „De asemenea, ajută la confirmarea faptului că acești șapte indicatori sunt valizi și un instrument foarte util pentru dezvoltarea unei strategii de prevenire a bolilor cardiovasculare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...