Boala pulmonară obstructivă cronică, primele simptome

Fumatul și anxietatea sunt asociate
De prea multe ori, deși ulterior recunosc că aveau de mult timp simptome, pacienții cu boala pulmonară obstructivă cronică - prescurtat BPOC - ajung la medic foarte târziu, când bolile sunt grave, extrem de greu de tratat și le pun viața în pericol. Iată primele simptome e care le dă boala și pe care n-ar trebui să le ignori niciodată. Aproape toți pacienții cu BPOC sunt fumători!

Potrivit medicilor pneumologi, în România, incidența bolilor pulmonare este foarte ridicată, iar multe dintre aceste afecțiuni au un impact social semnificativ.

Unele dintre cele mai frecvente boli respiratorii cronice sunt boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), astmul, bolile pulmonare ocupaționale și hipertensiunea pulmonară. În acest material, ne vom ocupa de prima categori: BPOC.
BPOC este de fapt un grup de afecțiuni care include emfizem și bronșita cronică. Oamenii pot crede în mod eronat că simptomele precoce ale BPOC sunt cauzate de alte afecțiuni medicale sau de îmbătrânire.

Primele simptome

Atunci când o persoană are BPOC, plămânii sunt mai puțin eficienți la introducerea oxigenului în organism.

Atunci când această boală începe să afecteze plămâni, în primă fază o persoană poate observa modificări mici care indică o problemă cu respirația.

Primele modificări pot include:

- diferențe în culoarea mucusului, care se poate schimba de la limpede la galben, verde sau chiar sângeriu;

- un număr crescut de infecții respiratorii;

- o tuse constantă;

- o tuse mai productivă decât de obicei;

- probleme de somn, inclusiv oprirea respirației în timp ce dormiți (apnee);

- îngreunarea și scurtarea respirației în timpul activităților care nu au cauzat anterior acest simptom;

- oboseală inexplicabilă și lipsă generală de energie;

- senzația de durere în piept și respirație șuierătoare, care pot face ca o persoană să producă sunete precum fluierarea sau scârțâitul atunci când respiră.

În multe cazuri, oamenii nu recunosc aceste simptome timpurii ale BPOC, or ignorarea lor poate permite bolii să progreseze mai repede. Practic, persoanele care se confruntă cu aceste simptome ar trebui să meargă un medic specialist pentru a determina cauza lor.

Simptome înșelătoare

BPOC poate uneori să semene cu alte afecțiuni medicale, ceea ce face ca detectarea să fie mai dificilă, arată pneumologii de la medicalnewstoday.com. Exemple de astfel de condiții includ:

Astm bronșic: Persoanele care suferă de astm bronșic pot avea probleme cu respirația și pot avea șuierături. Este posibil ca aceeași persoană să aibă atât BPOC în stadiu incipient, cât și astm. O persoană va efectua în mod diferit testele funcției pulmonare atunci când are astm, deci este important să consultați un medic pentru teste.

Îmbătrânire: Când o persoană îmbătrânește, mușchii pieptului se modifică, ceea ce le face mai dificil să respire adânc. De asemenea, își pierd elasticitatea în plămâni, ceea ce poate afecta furnizarea de oxigen în sânge. O persoană poate crede că scurtarea respirației se datorează îmbătrânirii, mai degrabă decât unei probleme respiratorii subiacente.

Boală acută: persoanele cu BPOC tind să facă boli respiratorii mai frecvent decât alte persoane. Ei pot crede că bolile lor, gen bronșită, răceala obișnuită sau chiar pneumonie, sunt „normale". Cu toate acestea, acestea pot fi un semn al unei afecțiuni mult mai grave.

Aproape toți pacienții cu BPOC sunt fumători

Drept urmare, Grupul Internațional de Îngrijire Primară (Primary Care Respiratory Group) recomandă ca oricine care are vârsta de 35 de ani sau mai mult și fumează să facă teste pentru această afecțiune. Ei recomandă, de asemenea, testarea oricărei persoane care suferă de orice simptome de BPOC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel