Boala pulmonară obstructivă cronică BPOC, tratament nou

Plămâni
Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat un nou medicament care se inhalează, destinat tratamentului de întreținere pentru pacienții cu boală pulmonară obstructivă cronică BPOC. 

Astăzi, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat soluția de inhalare Yupelri (revefenacină) pentru tratamentul de întreținere a pacienților cu bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Revefenacinul este un antagonist muscarinic cu durată lungă de acțiune (LAMA), o clasă de medicamente care îmbunătățesc funcția pulmonară la pacienții cu BPOC. Revefenacina este o soluție de inhalare care se administrează o dată pe zi printr-un nebulizator standard cu jet.

Ce reacții adverse are

Ca și în cazul altor medicamente inhalatorii, și acesta poate provoca bronhospasm paradoxal (respirație șuierătoare). În cazul apariției bronhospasmului paradoxal, pacienții trebuie să întrerupă utilizarea. Pacienții trebuie, de asemenea, să fie atenți la semnele și simptomele glaucomului acut cu unghi îngust (de exemplu, dureri oculare sau disconfort, vedere încețoșată, modificări vizuale). Pacienții ar trebui să consulte imediat un medic dacă apar oricare dintre aceste semne sau simptome", notează reprezentanții FDA într-un material dat publicității în această seară.

Cele mai frecvente reacții adverse includ tuse, nazofaringită (umflarea pasajelor nazale și partea din spate a gâtului), infecții ale căilor respiratorii superioare, dureri de cap și dureri de spate. „Personalul medical trebuie să evite administrarea de revefenacină cu alte medicamente care conțin anticolinergic. Agenția nu recomandă administrarea revefenacinei în același timp cu inhibitorii OATP1B1 și OATP1B3 (de exemplu, rifampicină, ciclosporină etc.), deoarece poate duce la o creștere a expunerii metabolitului activ", se mai arată în document.

Mai multe informații despre reacțiile adverse găsiți AICI.

În general, un medicament aprobat în SUA, acesta primește acordul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) în circa un an. Ca să ajungă în România, însă, depinde de trei factori: de cât de repede este aprobat de trei țări de referință (de obicei Anglia, Germania și Franța), de câți pacienți sunt în România - lucru care nu se știe cu exactitate din moment ce nu avem registru de pacienți -, dar și de disponibilitatea statului - dacă va găsi sau nu bani ca să compenseze total sau parțial acest tratament. Acești trei factori pot întârzia aducerea în România a unui tratament nou cu minimum încă un an. 

Ce este Bronhopneumopatia cronica obstructivă – BPOC?

BPOC este o boală respiratorie cronică, care afectează atât bronhiile (bronșită cronică) cât și plamânii (emfizem) și care se manifestă prin îngustarea progresivă și ireversibilă a bronhiilor. Este însoțită de o scădere progresivă a capacității respiratorii.

Ce o provoacă?

În primul rând, fumatul! În marea majoritate a cazurilor, BPOC apare la fumători, dupa vârsta de 40 de ani. Practic, 10-15% dintre fumători, mai exact cei care au probabil o predispoziție, reacționează exagerat la fumul de țigară. Rezultatul acestei reacții este o inflamație cronică a plamânilor, care se soldează cu îngustarea progresiva a bronhiilor și cu distrugeri ale pereților alveolelor pulmonare (emfizem).

Conform experților Societății Română de Pneumologie, în afară de fumat, BPOC mai poate fi favorizat de poluarea atmosferică, de fumatul pasiv (la nefumătorii care respiră fumul altora), sau de sistemele de încălzire cu cărbuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel