Boala Parkinson, diagnosticată cu un simplu EEG? Explicația cercetătorilor

Sănătatea creierului
Citirea unei electroencefalograme (EEG) ar putea oferi un real ajutor în diagnosticarea bolii Parkinson, dar și a altor tulburări motorii.

Boala Parkinson ar putea fi diagnosticată în urma electroencefalogramei, spun cercetătorii. Datele au fost publicate în revista eNeuro, unde cercetătorii sugerează că citirile EEG neinvazive pot furniza biomarkeri electrofiziologici ușor de detectat, pentru a ajuta la diagnosticarea și reglarea fină a tratamentelor terapeutice pentru boală și, eventual, alte tulburări motorii, scrie medicalxpress.com.

„Folosind acest mod sigur și accesibil de a măsura și cuantifica activitatea creierului, am fost în măsură să distingem diferențele dintre pacienții cu Parkinsons, care au fost cu sau fără tratament și coparația cu oameni sănătosi”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Nicole Swann de la Department of Human Physiology at the University of Oregon.

Diagnosticul inițial al bolii Parkinson se bazează, în prezent, pe o evaluare neurologică a pacienților care efectuează o serie de sarcini corporale. O astfel de testare subiectivă poate duce, totuși, la o diagnoză greșită. "Nu știm încă dacă această abordare va fi mai bună, dar ar putea oferi măsurători ale activității creierului ușor de obținut, care ar fi utile și eventual utilizate în tandem cu observațiile clinice și alte măsurători EEG", a spus Swann.

Eforturile anterioare de detectare a bolii Parkinson în undele cerebrale EEG au fost inconsecvente, a spus ea, deoarece accentul a fost pus pe măsurătorile care modelează semnalele creierului ca unde sinusoidale, care sunt unde beta filtrate,  pentru a arăta puterea generală a oscilațiilor periodice. Metode noi, cum ar fi cea utilizată aici, în prezent, au fost asociate doar cu boala Parkinson cu electrozi implantați chirurgical în creierul pacienților.

Rezultatele datelor de la pacienți cu sau fără Parkinson, comparate

În noua analiză, cu datele EEG care au fost colectate anterior la Universitatea California din San Diego de la 15 pacienți cu Parkinson și 16 participanți sănătoși ca și grup de control, Swann s-a concentrat pe undele beta nefiltrate originale pentru a căuta unghiuri specifice și forma completă a oscilațiilor. Co-autorul Scott Cole, student la UC San Diego în 2017, a observat că persoanele cu boală Parkinson par să aibă valuri creier ascuțite.

"Semnalele brute se înalță și coboară ca unde sinusoidale, dar cu mai multă asimetrie", a spus Swann. "Înclinarea abriptă se dovedește a fi importantă în cazul pacienților cu Parkinson. Acest lucru a fost ușor de detectat la pacienții care nu au primit medicamente", a mai spus ea.

Când vârful este mai accentuat în partea superioară a valului decât în partea inferioară a oscilației, indică pacienții care nu au medicamente, a spus ea.

Într-un studiu amplu de urmărire, Swann a spus că speră să combine măsurătorile EEG ale scalpului cu istorii medicale detaliate și rapoarte de sine despre modul în care pacienții se simt în fiecare zi de testare. În cele din urmă, se speră că abordarea ar putea contribui la detectarea modificărilor ale bolii la persoane, de-a lungul timpului.

„Tratamentul curent presupune intervenția chirurgicală pentru implantarea permanentă a unui stimulent electric sau a unei abordări farmacologice în care titrarea dozelor este dificilă și duce adesea la frustrarea ciclului de eficacitate”, a declarat co-autorul studiului, Bradley Voytek, neurolog de la UC San Diego.

În mod ideal, a mai spus Swann, în cazul în care abordarea se dovedește a oferi informații utile, testarea EEG ar putea fi făcută de la distanță de către pacienții cu Parkinson, purtând o pălărie echipată cu electrozi. Rezultatele ar putea fi trimise la neurologii lor și utilizate pentru a ajusta rapid și ușor tratamentele, în timp real.

O provocare, a spus Voytek, este că măsurătorile în timp real ale activității creierului sunt adesea zgomotoase și pot bruia abilitatea de a surprinde semnalele corecte. "Multe dintre instrumentele pe care le avem pentru a le măsura necesită multă putere de procesare, astfel încât acestea nu pot fi aplicate cu ușurință în timp real", a spus el.

 

Studiul original, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel