Boala polichistică renală: ce este și cum se tratează

Urologie, nefrologie, rinichi
Medicii de la Spitalul Militar Central din București explică, pe rețelele sociale, ce este boala polichistică renală autozomat dominantă. Una dintre manifestările acesteia este hipertensiunea.

Specialiștii de la Spitalul Militar Central din București atrag atenția asupra unei bolii genetice care afectează rinichii și una dintre manifestările acesteia este hipertensiunea.

”Ce este boala polichistică renală autozomal dominantă?

Este cea mai frecventă boală genetică ce determină polichistoză renală. Este caracterizată de apariția și creșterea expensivă a chisturilor la nivelul rinichilor.

Acestea pot determina durere, hematurie (sânge în urină), infecții la nivelul tractului urinar, litiază renală (calculi sau "pietre"). Uneori chisturile sunt de dimensiuni foarte mari și pot determina simptome prin compresia organelor vecine (de exemplu, senzația de sațietate precoce).

Poate evolua către deteriorarea funcției rinichilor și apariția insuficienței renale.

Pot apărea manifestări extrarenale: chisturi la nivelul altor organe (în special ficat), anevrisme (dilatări) la nivel vascular (în special cerebral), hernii ale peretelui abdominal, afectarea valvelor cardiace, diverticuli colonici.

Hipertensiunea arterială este una dintre manifestările clinice importante ale bolii.

Diagnosticul bolii este unul clinic și ecografic (există criterii standardizate ecografic). Este important și istoricul familial de polichistoză renală.

Dacă ați fost diagnosticat cu chisturi renale sau în familia dumneavoastră există istoric de polichistoză renală, ar trebui să vă adresați medicului nefrolog pentru a stabili dacă este vorba despre o boală polichistică renală autozomal dominantă.

În cazul diagnosticului pozitiv, medicul nefrolog va stabili programul terapeutic adaptat cazului dumneavoastră”,explică specialiștii de la Spitalul Militar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel