Boala pe care ai putea să o ai dacă te simți balonat. Alte semne la care să fii atent, mai ales după ce ai mâncat

intoleranta la lactoza - FOTO: Freepik@Loucaski
Balonarea frecventă poate fi semnul acestei afecțiuni extrem de răspândite care nu are tratament, ci poate fi doar ameliorată.

Balonarea frecventă, dar și durerea abdominală sau erupțiile pot fi semnele unei afecțiuni extrem de frecvente. Semne subtile care pot indica o afecțiune de care milioane de oameni suferă fără să realizeze Această afecțiune comună ar putea provoca simptome debilitante care sunt ușor de confundat cu altceva.

Unele afecțiuni de sănătate sunt mai ușor de diagnosticat decât altele. Simptomele specifice și rare pot ajuta la restrângerea posibilităților în ceea ce privește problema cu care cineva se confruntă.

Însă, în alte cazuri, simptomele pot fi aplicabile multor probleme de sănătate diferite, făcând dificilă stabilirea unui diagnostic corect. Acest lucru ar putea însemna că cineva trăiește cu o afecțiune ani de zile fără să își dea seama.

Vezi și: Chimioterapia, impact masiv asupra femeilor. Terapia care le ajută să treacă mai ușor peste tratamentul oncologic

Intoleranța la lactoză, impact masiv

Uneori, o afecțiune poate prezenta doar semne foarte subtile, ceea ce face și mai dificilă identificarea ei. Intoleranța la lactoză este una dintre aceste afecțiuni care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Poate provoca simptome neplăcute după consumul de produse lactate, dar acestea pot fi ușoare. Mulți oameni au dificultăți în a digera lactoza, dar nu toată lumea experimentează simptome vizibile din această cauză. Poți bănui că ești intolerant la lactoză dacă observi un tipar de simptome comune după ce mănânci produse lactate.

Cu toate acestea, multe persoane cu această deficiență pot tolera unele cantități de lactoză, ceea ce poate face dificilă identificarea problemei.

Vezi și: Ce nu știai despre intervențiile estetice în exces. Vâlcu: Poți lua un nou buletin. Prof. dr. Ioan Lascăr: Evident. Sunt detalii anatomice care pot fi modificate

Intoleranța la lactoză, simptome

Intoleranța la lactoză - FOTO: Freepik

Conform NHS, simptomele intoleranței la lactoză pot începe la câteva minute sau câteva ore după ce ai consumat alimente sau băuturi care conțin lactoză. Simptomele comune includ:

- Durere sau disconfort abdominal

- Balonare

- Flatulență

- Diaree sau constipație

- Greață sau vărsături.

Dincolo de semnele mai evidente, poți avea și simptome de durată mai lungă, inclusiv:

- Erupții cutanate (eczeme)

- Dureri de cap

- Dureri articulare

- Senzație de oboseală

- Dificultăți de concentrare.

Acestea toate pot indica că ceva nu este în regulă și pot duce la descoperirea unei intoleranțe.

Vezi și: Testul care prezice demența cu 9 ani înainte de apariția primelor simptome. Ce trebuie să faci pentru a afla dacă ești expus riscului

Intoleranța la lactoză, cauze

Cea mai comună cauză a intoleranței la lactoză este atunci când organismul nu produce suficientă enzimă numită lactază, care te ajută să digeri lactoza.

Intoleranța la lactoză poate începe la orice vârstă - și o poți dezvolta mai târziu în viață. Totuși, multe cazuri se dezvoltă prima dată la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, deși și bebelușii și copiii mici pot fi afectați.

Nu există un tratament pentru intoleranța la lactoză, dar limitarea consumului de alimente și băuturi care conțin lactoză de obicei ajută la controlarea simptomelor.

Lactoza se găsește în alimentele care conțin lapte de origine animală (produse lactate) - precum laptele de vacă, capră și oaie. Produsele lactate includ alimente precum lapte, unt, brânză, smântână, iaurt și înghețată.

Multe alimente procesate pot conține și lactoză, cum ar fi cerealele, produsele de patiserie, sosurile și dressing-urile pentru salate. Este important de notat că intoleranța la lactoză nu este același lucru cu alergia la lapte sau produse lactate.

Alergiile alimentare sunt cauzate de sistemul imunitar care reacționează la un anumit tip de aliment. Acest lucru provoacă simptome precum erupții cutanate, respirație șuierătoare și mâncărimi.

Când să consulți un medic

Ar trebui să te programezi la medicul tău de familie dacă observi simptomele intoleranței la lactoză și dacă:

- Simptomele tale revin și apar frecvent după ce mănânci

- Ai observat schimbări în scaunul tău care nu sunt obișnuite pentru tine, cum ar fi scaun mai moale, să mergi la toaletă mai des sau constipație timp de trei săptămâni

- Ai sânge în scaun timp de trei săptămâni

- Ai avut balonare și disconfort abdominal timp de trei săptămâni

- Ai pierdut în greutate.

Dacă medicul tău de familie crede că ai intoleranță la lactoză, ți-ar putea cere să urmezi o dietă de eliminare a lactozei, unde încetezi să consumi alimente care conțin lactoză pentru a vedea dacă simptomele tale se ameliorează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel