Boala Parkinson, la 40 de ani. Tendințe care îngrijorează medicii

Boala Parkinson a început să fie diagnosticată, în ultimii ani, inclusiv la persoane de 40 ani, atrage atenția prof. dr. Dafin Mureșanu, reputat neurolog român, președintele Societății pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii și al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare.

Boala Parkinson este una dintre cele mai reprezentative afecţiuni neurologice degenerative înregistrate la nivel mondial, a doua ca frecvență după maladia Alzheimer. 

Cele mai recente date despre boala Parkinson vin de la cea de-a XIV-a ediții a Congresului Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN) și a celei de-a XVI-a ediții a Congresului Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology (AMN), desfășurate în Spania, la Malaga, în perioada 4-5 octombrie 2018. Prezent la aceste evenimente de marcă ale neurologiei internaționale, prof. dr. Dafin Mureșanu aduce în atenția publicului din România semnale de alarmă privind boala Parkinson. 

În prezent, aproximativ 6,5 milioane de oameni în întreaga lume sunt afectați de boala Parkinson, dintre care 1,5 milioane de europeni. În România sunt aproximativ 73.000 de bolnavi cu Parkinson.

Potrivit estimărilor, numărul acestora este posibil să se dubleze până în 2030, fapt alarmant atât pentru societatea civilă, dar şi pentru întreaga comunitate ştiinţifică medicală mondială din domeniul cercetării neurologice.

La scară mondială, peste 300.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu boala Parkinson, înregistrându-se o incidenţă de 10 la 100.000 de locuitori.

Boala Parkinson poate debuta la 40-50 de ani

În ultimii ani, vârsta la care este depistată boala Parkinson a scăzut la 40-50 de ani. Majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienți a căror vârstă depășeşte 55 de ani, dar 1 din 20 de cazuri are debutul înainte de vârsta de 40 de ani.

Bărbaţii sunt mai expuşi, statisticile arătând că prevalenţa bolii este de 1,5 bărbaţi la o femeie.

În prezent, peste 30 de medicamente destinate bolii Parkinson și peste 600 de medicamente destinate bolilor neurologice se află în cercetare și dezvoltare.

Tratamentul bolii Parkinson poate fi medicamentos și/sau chirurgical (implantarea unui dispozitiv pentru stimularea unor zone specifice din creier).

În România, în ceea ce priveşte tratamentul, acesta este decontat de stat şi constă fie în terapii medicamentoase, care pot depăși suma de 3.000 de lei lunar, fie în operații care le pot îmbunătăți considerabil calitatea vieții pacienților, dar al căror preț variază între 30.000 și 80.000 lei.

La nivel european, costul anual total, care cumulează cheltuielile medicale şi sociale, este estimat la aproximativ 14 miliarde euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel