Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Boala Parkinson a fost clasificată în cinci etape. Simptomele tind să vină pe lent pentru majoritatea oamenilor, în special în stadiul incipient. Iată la ce să vă așteptați pe măsură ce boala progresează.
Etapele bolii Parkinson pot ajuta da o persoană și medicul lor despre modul în care tulburarea poate progresa. Boala se caracterizează prin anumite simptome distinctive (tremur de odihnă, rigiditate și încetinirea mișcării), dar nu există două cazuri de boală la fel.
O persoană poate prezenta doar simptome ușoare care nu își întrerupe activitățile zilnice în stadiile incipiente ale bolii Parkinson. În timp, alte persoane cu boala Parkinson pot dezvolta provocări severe de mobilitate care fac dificil statul în picioare sau mersul pe jos, arată Health.
Vezi și: Cosmeticele, riscuri pentru sănătatea pielii. Cât timp se pot folosi după desigilare
Boala Parkinson este o tulburare de mișcare neurologică progresivă, ceea ce înseamnă că simptomele se agravează în timp. Potrivit Fundației Parkinson, cei mai mulți oameni trec prin etapele bolii Parkinson treptat (și în cazul în care simptomele se întâmplă să se agraveze rapid, în câteva zile sau săptămâni, ar putea fi un semn că altceva se întâmplă).
În timp ce etapele bolii Parkinson pot arata un pic diferit de la o persoană la alta, aici este un model tipic al bolii, potrivit Fundației Parkinson.
În stadiile incipiente ale bolii Parkinson, o persoană poate avea simptome motorii ușoare, cum ar fi un tremur, dar poate totuși să-și ducă viața de zi cu zi, indiferent dacă lucrează, sau se bucură de hobby-uri, fără incidente.
Simptomele legate de mișcare apar de obicei numai pe o parte a corpului. În etapa 1, boala Parkinson poate include modificări în expresiile faciale ale unei persoane, postură, sau mersul pe jos, de asemenea.
Vezi și: Uleiul de cuișoare, tratament pentru durerile de dinți. Cum îl prepari
Simptomele devin mai vizibile în etapa 2 a bolii Parkinson. Dificultățile de mișcare și rigiditatea musculară tind să afecteze ambele părți ale corpului, iar treburile pot deveni mai consumatoare de timp. Persoana în acest stadiu al Parkinson ar putea avea, de asemenea, probleme de mers pe jos sau de a menține o postură bună.
Stadiul 3 este considerat că boala Parkinson se află în stadiu mediu. Este atunci când o persoană de multe ori începe să aibă o pierdere de echilibru și un risc mai mare de a cădea.
Activitățile de zi cu zi, cum ar fi gătitul, curățarea, îmbrăcarea și mâncatul, pot fi mai dificile, dar majoritatea persoanelor cu boala Parkinson în stadiul 3 sunt încă pe deplin independente.
Vezi și: Ce să faci ca să îmbătrânești frumos. Cum contribuie alimentația și obiceiurile la trecerea anilor
În stadiul 4 al bolii Parkinson, o persoană începe să experimenteze simptome mai severe și mai debilitante. Aceste persoane ar putea avea nevoie de ajutor. Acestea ar putea avea nevoie de un mergător sau o altă formă de asistență pentru a-și desfășura unele activități.
În stadiul patru al bolii Parkinson unele persoane ar putea avea nevoie de ajutor permanent.
Acesta este cel mai avansat stadiu al bolii și simptomele pot fi intense. O persoană cu boala Parkinson în stadiu avansat are, de obicei, rigiditate a picioarelor. Aceasta îi împiedică să stea în picioare sau să meargă. Persoanele în stadiul 5 al bolii Parkinson ar putea avea nevoie de un scaun cu rotile pentru a se putea deplasa, iar altele s-ar putea afla chiar în imposibilitatea de a se mai ridica din pat.
Aceste persoane necesită îngrijire medicală 24/7 în timp ce trăiesc cu stadiul 5 boala Parkinson. Halucinațiile și iluziile devin, de asemenea, mai probabile în acest stadiu.
Etapele 1 și 2 sunt considerate stadiu incipient; etapele 2 și 3 sunt considerate la jumătatea etapei; iar etapele 4 și 5 sunt considerate stadiu avansat.
Vezi și: Dușul, necesar, dar cu limitări. De câte ori pe săptămână este indicat să ne spălăm
Stadiile bolii Parkinson sunt definite de severitatea simptomelor motorii ale unui pacient și de cât de mult influențează aceste simptome capacitatea de a funcționa în fiecare zi. Dar există simptome non-motorii, care sunt mai susceptibile de a dezvolta mai târziu în boală, de asemenea, și un medic poate lua în considerare aceste aspecte aceste atunci când evaluează pe cineva cu tulburare.
De exemplu, persoanele cu boala Parkinson în stadiu avansat ar putea avea dificultăți în a mesteca, a mânca, a vorbi sau a înghiți ("disfagia"), care este considerată atât un simptom motor, cât și unul non-motor. Disfagia, în special, poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi malnutriția, deshidratarea și aspirația.
În stadiile finale ale bolii Parkinson, o persoană ar putea dezvolta modificări cognitive, inclusiv lentoarea memoriei sau a gândirii, probleme de planificare și realizare a sarcinilor și dificultăți de concentrare.
Potrivit Fundației Parkinson, aproximativ 50% dintre persoanele cu Parkinson vor experimenta o formă de tulburări cognitive, și care poate duce la demență. Sau ar putea observa modificări ale sănătății osoase sau ale vederii.
Mențiunea este că simptomele bolii Parkinson variază de la o persoană la alta.
Oamenii tind să se deplaseze prin etapele bolii Parkinson încet, de obicei pe parcursul anilor. Cercetările au arătat că boala tinde să progreseze mai puțin rapid la persoanele care sunt diagnosticate la o vârstă mai tânără, în jurul vârstei de 50 de ani, decât cele diagnosticate mai târziu în viață.
Mai mult, boala Parkinson poate începe cu zeci de ani înainte ca un pacient să observe chiar și un singur simptom motor. Acest stadiu incipient al bolii Parkinson se numește stadiul "pre-motor". Se întâmplă înainte ca o persoană să fi fost diagnosticată și poate include simptome precum pierderea mirosului, tulburarea de comportament a somnului REM (în cazul în care o persoană își acționează visele) și constipația.
Dar realitatea este că, la fel ca în cazul simptomelor bolii Parkinson, progresia bolii Parkinson va varia de la o persoană la alta. Din fericire, tratamentele pot ajuta o persoană să gestioneze simptomele și să trăiască o viață mai funcțională pe parcursul multor etape ale bolii Parkinson.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...