Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Boala inflamatorie intestinală (IBD). „Pacienții care au dezvoltat IBD la vârsta adultă sau după vârsta de 60 de ani au fost găsiți a avea o mortalitate cu 50% mai mare decât persoanele fără IBD, ceea ce corespunde unei speranțe de viață mai scurte de 2,3 ani", susțin cercetători de la Institutul Karolinska, Suedia.
Aceștia au folosit în studiul lor Registrul Național Suedez al Pacienților și au găsit acei pacienți care au dezvoltat boala inflamatorie intestinală (IBD), cum ar fi colita ulcerativă sau boala Crohn, la vârsta adultă, între anii 1964 și 2014. Astfel, echipa de cercetare a avut acces la sistemul suedez de înregistrare civică la peste 80.000 de pacienți - atât în întreaga populație de pacienți, cât și la pacienții diagnosticati cu IBD dupa vârsta de 60 de ani.
„Dacă monitorizați un grup de adulți și vârstnici fără IBD în Suedia, 1 din 83 va muri într-un an, în timp ce cifra corespunzătoare pentru persoanele diagnosticate cu IBD ca adulți sau vârstnici este de 1 din 63", afirma, potrivit sursei citate, Ola Olén, unul dintre autorii studiului.
Cercetătorii suedezi au descoperit că cele mai frecvente cauze de deces au fost bolile cardiovasculare și cancerul, în timp ce moartea datorată bolii gastro-intestinale a reprezentat cel mai mare risc relativ:
„Boala cardiovasculară și cancerul sunt cele mai frecvente cauze de deces în rândul populației în ansamblu, iar aici nu există nicio diferență între pacienții cu IBD și suedezii în general".
În studiu s-a observat că mortalitatea pacienților IBD este mai mare pentru o serie de boli diferite. Cercetătorii au reușit să identifice subgrupuri cu o mortalitate deosebit de ridicată. Aceștia au sesizat mici diferențe între boala Crohn și colita ulcerativă, dar și că rata mortalității la pacienții cu IBD și cu colangita sclerozantă primară (o boală cronică de ficat) a fost de trei ori mai mare.
Cercetarea a fost finanțată de mai multe fundații și asociații suedeze, cât și de cunoscute companii farmaceutice.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...