Boala gravă pe care o poți face din cauza fumatului. Nu este cancer. Cristian Oancea: Îți dai seama ce prost ai fost!

bpoc - FOTO: Freepik@designingeniousbuddy
EXCLUSIV
Boala gravă pe care o poți face din cauza fumatului. Este dramatic cât de afectați sunt plămânii fumătorilor și câți ani de viață se pierd din cauza țigărilor.

Boala gravă pe care o poți face din cauza fumatului. Nu este vorba numai de cancer. Boala pulmonară cronică obstructivă (BPOC) este a treia cauză de deces la nivel global. Anual, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, se marchează ”Ziua naţională fără tutun” care are scopul de a conştientiza publicul şi decidenţii politici în legătură cu enorma povară socială (boli/ dizabilități/decese premature) generată de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru inițierea de  modificări comportamentale și măsuri legislative adecvate.

BPOC, a treia cauză de deces

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o afecțiune pulmonară inflamatorie cronică care cauzează obstrucție a fluxului de aer din plămâni. Simptomele includ dificultăți în respirație, tuse, producție de mucus (spută) și șuierături. De obicei, este provocată de expunerea pe termen lung la gaze iritante sau particule, cel mai des provenite din fumul de țigară. Persoanele cu BPOC prezintă un risc crescut de a dezvolta boli de inimă, cancer pulmonar și diverse alte afecțiuni.

Emfizemul și bronșita cronică sunt cele două condiții cele mai comune care contribuie la BPOC. Aceste două afecțiuni apar de obicei împreună și pot varia în gravitate între indivizii cu BPOC.

Deși BPOC este o boală progresivă care se agravează în timp, ea poate fi tratată. Cu gestionarea adecvată, majoritatea persoanelor cu BPOC pot obține un control bun al simptomelor și o calitate ridicată a vieții, precum și un risc redus de a dezvolta alte afecțiuni asociate, potrivit Mayo Clinic.

Fumatul crește riscul de a dezvolta BPOC

Prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL câți ani de viață pierd fumătorii.

”Fumatul, sub orice formă, este nociv sănătății corpului nostru. Dacă fumăm un pachet de țigări pe zi, timp de 10 ani, avem emfizem pulmonar. De la emfizemul pulmonar, la a dezvolta BPOC este doar un sigur pas. 

Din moment ce avem BPOC, unul din 4 pacienți dezvoltă cancer pulmonar. BPOC este a treia cauză de mortalitate în top 10 la nivel mondial. Din cauza acestei boli, din cauza fumatului, pierdem ani din viață. O exacerbare severă a BPOC poate să reducă cu 9 ani durata de viață a unui pacient. O exacerbare moderată poate să reducă viața cu 6 ani. 

Dacă vorbim de o speranță de viață de 72 de ani la bărbați și 76-78 la femei, speranța de viață la fumători scade cu, cel puțin 9-10 ani. Pe lângă BPOC, fumatul afectează alte patologii, organe și sisteme, cum este cel cardiovascular, creierul, inima, mușchii. În loc să respirăm oxigen curat, inspirăm cu acele noxe, gudroane care se regăsesc în fumul de țigară”, a explicat prof. univ. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

În cât timp se curăță plămânii dacă renunți la fumat

Plămânii sunt afectați iremediabil din cauza fumatului. Persoanele care renunță la acest obicei nociv își reduc, totodată, riscul de a dezvolta alte boli grave.

”Din moment ce ne lăsăm de fumat, la nivel de zile și săptămâni scade riscul cardiovascular și la nivel de luni de zile începe să scadă riscul pulmonar. Alveola pulmonară odată distrusă nu se mai regenerează, dar încetinim sau oprim declinul bolii. Dacă vom mai continua să fumăm, acele alveole se vor distruge. 

Vom ajunge la insuficiență respiratorie, vom ajunge să trăim cu concentrator de oxigen și asta ne oferă o dizabilitate extraordinară psiho-emoțională, dar și sanitară”, a mai explicat prof. univ. dr. Cristian Oancea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel