Boala de rinichi care nu doare. Dr Ina Maria Kacso: se aseamănă cu o maşină care vine noaptea cu farurile stinse şi nu ştii că vine până nu te izbeşte

Urologie, nefrologie, rinichi
Un medic nefrolog a declarat la o masă deschisă, la Cluj, că boala cronică de rinichi e asemeni unei mașini ”care vine noaptea cu farurile stinse și nu știi că vine până nu te izbește”.

Medici nefrologi au subliniat, într-o masă rotundă organizată la Cluj, că boala cronică de rinichi este una progresivă, fără simptome, a cărei gravitate e conștientizată abia în stadii avansate.

"Din păcate, boala cronică de rinichi este o patologie particulară: nu doare. Este o boală care se aseamănă cu o maşină care vine noaptea cu farurile stinse şi nu ştii că vine până nu te izbeşte. Simptomele care derivă direct din afectarea renală sunt tardive şi nespecifice, astfel încât nu rareori diagnosticăm în stadii avansate ale bolii cronice de rinichi un pacient care habar nu avea că are această patologie", a declarat medicul primar de nefrologie prof. dr. Ina Maria Kacso, în cadrul mesei rotunde "Legături primejdioase - Boala Cronică de Rinichi nu vine singură".

La eveniment au participat specialişti nefrologi, diabetologi, cardiologi şi de medicină de familie. "Boala cronică de rinichi este o afecţiune progresivă, caracterizată prin scăderea funcţiei renale, fiind asociată şi cu un risc crescut de boală cardiovasculară sau de accident vascular cerebral", se arată într-o informare trimisă, marţi, de organizatorii mesei rotunde.

Potrivit sursei citate, boala afectează la nivel european o persoană din zece, în timp ce la nivel global cifrele se ridică la 840 de milioane de oameni.

"Trebuie să aducem la lumină boala cronică de rinichi şi faptul că pacienţii care ajung în cabinetele medicale reprezintă numai o mică parte, adică mai puţin de o jumătate din ceea ce este în realitate. Avem nediagnosticate aproape 60% din bolile cronice de rinichi, ceea ce este revoltător. Pentru că diagnosticând poţi să tratezi. Tratând poţi asigura o reversibilitate şi eventual poţi întârzia evoluţia. (...) Progresia fără intervenţie duce la o etapă finală când, practic, nu se mai poate face nimic, este vorba de dializă şi mai departe evoluţia inexorabilă spre deces", a declarat, în cadrul evenimentului, prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel