La vârsta a doua, prevenția...
CKD (Chronic Kidney Disease) este, de asemenea, cunoscută sub numele de boală renală cronică.
Ce este boala cronică de rinichi?
Boala cronică de rinichi include afecțiuni care afectează rinichii și diminuează capacitatea lor de a vă menține sănătoși făcând locurile de muncă listate, conform kidney.org. Dacă boala renală se înrăutățește, deșeurile se pot dezvolta la niveluri înalte din sânge și vă pot face să vă simțiți rău. Se pot dezvolta complicații cum ar fi hipertensiunea arterială, anemia (scăderea numărului de sânge), oasele slabe, sănătatea nutrițională slabă și afectarea nervilor.
De asemenea, boala de rinichi crește riscul de a avea o boală de inimă și de sânge. Aceste probleme se pot evolua încet pe o perioadă lungă de timp. Boala cronică de rinichi poate fi cauzată de diabet, hipertensiune arterială și alte afecțiuni. Detectarea și tratamentul precoce pot duce adesea la evitarea agravării bolii renale cronice. Atunci când boala rinichi progresează, aceasta poate duce în cele din urmă la insuficiența renală, care necesită dializă sau un transplant de rinichi pentru a menține viața.
Ce cauzează CKD?
Cele două cauze principale ale bolii renale cronice sunt diabetul zaharat și hipertensiunea arterială, care sunt responsabile pentru până la două treimi din cazuri. Diabetul se întâmplă atunci când zahărul din sânge este prea mare, provocând daune multor organe din corp, inclusiv rinichii și inima, precum și vasele de sânge, nervii și ochii. Tensiunea arterială crescută sau hipertensiunea arterială apare atunci când presiunea sângelui împotriva pereților vaselor de sânge crește.
Dacă tensiunea arterială este necontrolată sau slab controlată, atunci poate fi o cauză principală de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și afecțiuni renale cronice. De asemenea, boala cronică de rinichi poate provoca hipertensiune arterială.
Alte afecțiuni care afectează rinichii sunt:
* Glomerulonefritele, un grup de boli care provoacă inflamații și afectează unitățile de filtrare ale rinichilor. Aceste tulburări sunt cel de-al treilea tip de boală renală cel mai frecvent.
* Motive interne, cum ar fi boala polichistică a rinichilor, care determină formarea unor chisturi mari în rinichi și deteriorarea țesutului înconjurător.
* Malformațiile care apar la un copil care se dezvoltă în pântecele mamei sale. De exemplu, poate apărea o îngustare care împiedică scurgerea normală a urinei și determină un flux invers în rinichi. Acest lucru cauzează infecții și poate deteriora rinichii.
* Lupus și alte boli care afectează sistemul imunitar al organismului.
* Obstrucții cauzate de probleme cum ar fi pietre la rinichi, tumori sau o prostată mărită la bărbați.
* Infecții urinare repetate.
Simptome Boala cronică de rinichi
Majoritatea persoanelor pot să nu aibă simptome severe, până când boala lor de rinichi nu este avansată. Cu toate acestea, este posibil să observați că:
- vă simțiți mai obosiți și aveți mai puțină energie
- aveți probleme de concentrare
- aveți un apetit scăzut
- aveți probleme cu somnul
- aveți crampe musculare pe timp de noapte
- picioare și glezne umflate
- aveți unflături în jurul ochilor, mai ales dimineața
- aveți piele uscată, senzațe de mâncărime
- trebuie să urinezi mai des, mai ales noaptea.
Oricine poate să se îmbolnăvească de boală renală cronică, la orice vârstă. Unii oameni sunt mai predispuși decât alții să dezvolte afecțiuni renale.
Este posibil să aveți un risc crescut de boală de rinichi în caz de:
- diabet
- tensiune arterială ridicată
- istoric familial de insuficiență renală
- bătrânețe
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...