Boala Crohn: care sunt cauzele și simptomele acestei patologii incurabile. Alimente permise

O patologie potențial fatală care afectează sistemul gastro-intestinal, boala Crohn este adesea nerecunoscută. 

Boala Crohn este o patologie nerecunoscută

 

Boala Crohn nu este adesea detaliată în mass-media, deoarece există foarte puține informații. Motivul? Prea puține cercetări medicale cu privire la această patologie. Acesta este motivul pentru care cercetătorii nu știu încă cu exactitate care este cauza și ce remediu ar putea vindeca. 

Care sunt consecințele bolii Crohn?

 

Această boală apare cel mai frecvent în intestinul subțire și colon, dar poate afecta orice parte a tractului gastro-intestinal. Gradele acestei patologii variază de la ușoare la asimptomatice și acest lucru poate duce la complicații care pun viața în pericol.

Cauzele bolii Crohn

 

Deocamdată, cercetătorii au foarte puține informații despre această patologie. Până acum, se crede că anumiți factori, precum predispoziția imună, genele, dar și cauzele de mediu, au o influențează în dezvoltarea bolii. Potrivit cifrelor de la Fundația Crohn și Colită, 20% dintre cei care au această afecțiune au un părinte, un frate sau un copil care suferă de această boală. Acest  studiu publicat în 2012 demonstrează, de asemenea, că anumite circumstanțe influențează pericolul semnelor care caracterizează boala Crohn (fumat, vârstă etc.).

Simptome boala Crohn

 

Semnele acestei patologii potențial fatale apar în majoritatea cazurilor treptat. Simptomele se pot agrava și în timp. Uneori, cei care suferă de boala Crohn își pot deteriora rapid starea de sănătate. 

„Semnele bolii Crohn nu sunt specifice, dar în momentul în care pacientul are mai multe scaune pe zi, de consistență mai moale, cu distensie abdominală, cu oareșce dureri abdominale, cu lipsă de putere, cu pierdere ponderală, acestea sunt semne care se pot întâlni în foarte multe boli, inclusiv în colonul iritabil. Diagnosticul, însă, se face foarte simplu la colonoscopie, care trebuie să vizualizeze și ultima parte a intestinului subțire, o porțiune din ilion, pentru că certitudinea diagnosticului o aduce biopsia de mucoasă care se practică odată cu investigația endoscopică. Și atunci este foarte simplu. Dacă nu ai un ritm bun de scaune, dacă nu te simți bine pur și simplu, este absolut normal să mergi la doctor, și dacă mergi vei fi investigat în sensul acesta și diagnosticat”, a dezvăluit chirurgul Gabriel Mitulescu într-un interviu pentru DC MEDICAL

Cum este diagnosticată boala Crohn

 

Pentru a diagnostica boala Crohn, medicii efectuează mai multe teste, cum ar fi analize de sânge, un test de scaun sau o endoscopie. De asemenea, specialiștii pot comanda scanări CT sau RMN.

Cum se tratează boala Crohn?

 

Deși este dificil pentru medici să o identifice, nu există niciun remediu pentru patologia Crohn. Cu toate acestea, simptomele sale pot fi gestionate, iar pacientul poate trăi normal dacă este diagnosticat devreme. În acest sens, pacientului i se pot recomanda antiinflamatoare (aminosalicilați orali și corticosteroizi), în funcție de stadiul bolii. 

Ce dietă este recomandată 

 

Adesea, persoanele cu această inflamație cronică au nevoie de o dietă bogată în fibre, dar și proteine. Alții, dimpotrivă, nu trebuie să consume astfel de alimente bogate în fibre sau proteine. În ceea ce privește consumul de grăsimi, acestea pot provoca diaree, un simptom comun pentru cei care suferă de această boală, care interferează cu absorbția acestor lipide. Nutriționiștii pot recomanda, de asemenea, limitarea produselor lactate în rutina dietetică, deoarece această afecțiune poate îngreuna digestia. Ca urmare, pacienții pot suferi de crampe abdominale, diaree sau chiar dureri de stomac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel