Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Boala celiacă, test. Cercetătorii de la ImmusanT, o firmă de biotehnologie din State, au descoperit că expunerea la gluten la persoanele cu boală celiacă determină o creștere a anumitor molecule inflamatorii din fluxul sanguin care se corelează cu simptomele comune. Acum, boala celiacă se diagnostichează în câteva săptămâni sau luni. Iar asta presupune ca persoanele care așteaptă diagnosticul trebuie să consume gluten și să experimenteze efectele secundare foarte neplăcute în tot acest timp. În schimb, un simplu test de sânge ar putea reduce acest timp în ore.
"Pentru prima dată, am descris reacția inflamatorie pe care o experimentează pacienții cu boală celiacă în orele imediat după ce sunt expuși la gluten", susține unul dintre autorii cercetării, medicul Robert Anderson, directorul științific al firmei amintite, potrivit medicalnewstoday.
Specialistul speră ca descoperirile să ducă la metode care să ajute la depistarea persoanelor fără boală celiacă, dar care au simptome similare și să le ghideze către tratamente potrivite. Boala celiacă este o afecțiune pe tot parcursul vieții care afectează aproximativ 1% din persoanele din țările occidentale, susțin datele Organizației Mondiale de Gastroenterologie.
Echipa de cercetători au observat că injectarea de peptide (n. r. lanțuri scurte de aminoacizi) de gluten la persoanele cu boală celiacă a dus la simptome ca greață, vărsături și niveluri mai mari ale anumitor molecule ale sistemului imunitar. "Simptomele neplăcute asociate bolii sunt legate de o creștere a moleculelor inflamatorii în fluxul sanguin, cum ar fi interleukina-2 (IL-2), produsă de celulele T ale sistemului imunitar. Acest răspuns este similar cu ceea ce se întâmplă atunci când o infecție este prezentă; cu toate acestea, pentru persoanele cu boala celiacă, glutenul este declanșatorul", explică Anderson.
Oamenii de știință de la ImmusanT au identificat moleculele inflamatorii în timp ce au efectuat un proces de tratament potențial pentru celiaci. Ca urmare a injecției, oamenii de știință au văzut cum injecția de peptide de gluten a dus la simptome care s-au corelat cu nivelurile ridicate ale markerilor de sânge. În testele suplimentare, când persoanele cu boală celiacă au consumat gluten, s-au înregistrat aceeași creștere în IL-2.
"Aceasta ar fi o îmbunătățire dramatică a abordării actuale, care impune oamenilor să consume activ gluten timp de cel puțin câteva săptămâni înainte de a urma o procedură invazivă pentru eșantionarea intestinului subțire", consideră medicul Jason A. Tye-Din, profesor asociat și șef de cercetare la Institutul Walter și Eliza Hall din Australia.
Oamenii care suferă de boala celiacă au o reacție imună adversă la gluten, o proteină care se găsește în grâu, secară, orz și alimentele care le conțin – paste, pâine. Prezența glutenului în intestin face ca sistemul imunitar să atace intestinul subțire, iar asta determină ca sistemului digestiv să aibă capacitate redusă de a absorbi nutrienți.
Simptomele bolii celiace: balonare, diaree, vărsături, prezența unei cantități prea mari de grăsimi în scaun, anemie din cauza deficitului de fier, pierderea în greutate.
Studiul apare în revista Science Advances. Poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...