Boala celiacă: cauze, simptome, tratament. Afectează 1 din 100 de persoane la nivel mondial

boala celiaca foto:freepik@eyeem
Boala celiacă afectează oamenii din întreaga lume, iar tratamentul le poate schimba complet stilul de viață. Care sunt simptomele pe care le poate manifesta această afecțiune și cum se poate trata.

Boala celiacă este o afecțiune autoimună gravă, care afectează sistemul digestiv al persoanelor predispuse genetic, unde ingestia de gluten duce la deteriorarea intestinului subțire. Este estimat că afectează 1 din 100 de persoane la nivel mondial, dar doar aproximativ 30% sunt diagnosticati corect.

Vezi și: Proteinele vegetale, aur pentru sănătate. Cele mai bune alimente care le conțin. Alina Epure: Importantă este asocierea lor cu legume

Ce este boala celiacă și cum se transmite?

Când persoanele cu boala celiacă consumă gluten (o proteină găsită în grâu, secara și orz), corpul lor declanșează un răspuns imunitar care atacă intestinul subțire. Aceste atacuri duc la deteriorarea vilozităților, mici proiecții de tip degetel care căptușesc intestinul subțire și facilitează absorbția nutrienților. Când vilozitățile sunt deteriorate, nutrienții nu pot fi absorbiți corespunzător în corp.

Boala celiacă poate apărea la orice vârstă, după ce persoanele încep să consume gluten. Netratată, boala celiacă poate duce la probleme grave de sănătate suplimentare.

Simptomele

Simptomele bolii celiace variază de la persoană la persoană, ceea ce poate face dificilă recunoașterea bolii. Unele persoane nu observă niciun simptom. Altele experimentează indigestie și alte simptome gastrointestinale după consumul de gluten.

Altele prezintă doar simptome vagi ale deficiențelor nutriționale mai târziu, atunci când s-a produs deja o deteriorare reală. La aceste persoane, simptomele anemiei pot fi primele care apar.

Simptome gastrointestinale, cum ar fi:

- dureri de stomac

- balonare

- gaze

- constipație

- diaree

- scaune grase

Simptome de anemie feriprivă, cum ar fi:

- slăbiciune și oboseală

- mâini reci

- unghii fragile sau concave

- dureri de cap

Alte simptome de malnutriție, cum ar fi:

- scădere în greutate neintenționată

- întârzieri în creștere și dezvoltare la copii

- pierderea sau tonul muscular scăzut

- defecte de smalț dentar

- tulburări de ciclu sau dificultăți în a rămâne însărcinată

- schimbări de dispoziție, cel mai frecvent iritabilitate la copii și depresie la adulți

Dermatită herpetiformă: aproximativ 15% din persoanele cu boala celiacă dezvoltă această afecțiune cronică a pielii ca efect secundar. Dermatita herpetiformă se manifestă sub formă de o erupție, care arată ca niște grupuri de umflături sau vezicule. Afectează în mod tipic coatele, genunchii, fesele sau scalpul.

Diagnostic

Diagnosticul bolii celiace implică două etape principale: teste de sânge pentru a detecta prezența anumitor anticorpi și o biopsie a intestinului subțire pentru a evalua gradul de deteriorare a mucoasei intestinale. Este important să te testezi pentru boala celiacă înainte de a încerca o dietă fără gluten, astfel încât să poți vedea cum afectează glutenul organismul tău.

Vezi și: Epidemia cu norovirus: cât de gravă este infecția. Carmen Dorobăț: Are un grad destul de ridicat. Să ne ferim să consumăm alimente din zone stradale. La copii se transmite cel mai ușor

Tratament

Tratamentul bolii celiace implică, în principal, evitarea pe viață a glutenului. Aceasta înseamnă că trebuie să renunți la alimentele care conțin grâu, secară și orz, precum pâinea, berea și produsele de patiserie. Pentru mulți oameni, acest lucru necesită o schimbare semnificativă a dietei lor și o atenție sporită la etichetele alimentelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel