Boala care afectează inima și plămânii. Este descoperită târziu și nu se vindecă. Tratamentul doar ameliorează simptomele

boala care afecteaza inima si plamanii - FOTO: Freepik@https://www.freepik.com/author/feepikcontributorthailand
Boala care afectează inima și plămânii se dezvoltă lent. Simptomele apar când boala se află într-un stadiu avansat.

Boala care afectează inima și plămânii nu are un leac specific. Hipertensiunea pulmonară este un tip de tensiune arterială ridicată care afectează arterele din plămâni și partea dreaptă a inimii.

Într-o formă de hipertensiune pulmonară, numită hipertensiune arterială pulmonară (HTAP), vasele de sânge din plămâni sunt îngustate, blocate sau distruse. Afectarea încetinește fluxul de sânge prin plămâni, iar tensiunea arterială din arterele pulmonare crește. Inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele prin plămâni. Efortul suplimentar face ca, în cele din urmă, mușchiul inimii să slăbească și să cedeze.

La unele persoane, hipertensiunea pulmonară se agravează încet și poate pune în pericol viața. Deși nu există un tratament pentru unele tipuri de hipertensiune pulmonară, tratamentul poate ajuta la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.

Vezi și: Ce conțin, de fapt, micii. Detaliul la care să te uiti înainte să îi mai mănânci. Popescu: Au suferit o transformare incredibilă

Hipertensiunea pulmonară, simptome

Semnele și simptomele hipertensiunii pulmonare se dezvoltă lent. Este posibil să nu le observați timp de luni sau chiar ani de zile. Simptomele se agravează pe măsură ce boala progresează.

Semnele și simptomele hipertensiunii pulmonare includ:

- Buze și piele de culoare albastră (cianoză)

- Presiune sau durere toracică

- Amețeli sau stări de leșin (sincopă)

- Puls rapid sau bătăi puternice ale inimii (palpitații)

- Oboseală

- Dificultăți de respirație (dispnee), inițial în timpul exercițiilor fizice și, în cele din urmă, în repaus

- Umflături (edem) la nivelul gleznelor, picioarelor și, în cele din urmă, în zona burții (abdomen)

Vezi și: Curmalele, dulcele natural care previne constipația. Promovează sănătatea creierului

Hipertensiunea pulmonară, cauze

Camerele și supapele inimii

Inima tipică are două camere superioare (atrii) și două camere inferioare (ventricule). De fiecare dată când sângele trece prin inimă, camera inferioară dreaptă (ventriculul drept) pompează sângele către plămâni printr-un vas de sânge mare (artera pulmonară).

În plămâni, sângele eliberează dioxid de carbon și preia oxigen. De obicei, sângele curge ușor prin vasele de sânge din plămâni (arterele, capilarele și venele pulmonare) către partea stângă a inimii.

Cu toate acestea, modificările la nivelul celulelor care căptușesc arterele pulmonare pot face ca pereții arterelor să devină rigizi, umflați și groși. Aceste modificări pot încetini sau bloca circulația sângelui prin plămâni, provocând hipertensiune pulmonară.

Hipertensiunea pulmonară este clasificată în cinci grupe, în funcție de cauză.

Grupa 1: Hipertensiunea arterială pulmonară (HTAP)

Cauzele includ:

- Cauză necunoscută (hipertensiune arterială pulmonară idiopatică)

- Modificări ale unei gene transmise din familie în familie (hipertensiune arterială pulmonară ereditară)

- Utilizarea anumitor medicamente sau substanțe ilegale

- Probleme cardiace prezente la naștere (boală cardiacă congenitală)

- Alte afecțiuni, cum ar fi infecția cu HIV, boli hepatice cronice (ciroză) și tulburări ale țesutului conjunctiv (sclerodermie, lupus, altele), notează Mayo Clinic.

Grupa 2: Hipertensiunea pulmonară cauzată de o boală cardiacă stângă

Cauzele includ:

- Boala valvei cardiace de partea stângă, cum ar fi boala valvei mitrale sau aortice

- Insuficiență a camerei inferioare stângi a inimii (ventriculul stâng)

Vezi și: Antiinflamatoarele nesteroidiene, ce sunt. Vârstnicii, expuși riscurilor. Duc la hemoragii digestive, atac de cord sau AVC

Grupa 3: Hipertensiunea pulmonară cauzată de o boală pulmonară

Cauzele includ:

- Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

- Cicatrizarea țesutului dintre sacii de aer ai plămânilor (fibroză pulmonară)

- Apnee obstructivă în timpul somnului

- Expunerea pe termen lung la altitudini mari la persoanele care pot avea un risc mai mare de hipertensiune pulmonară

Vezi și: Mii de medicamente generice, dispărute din famacii. Tudor Ciudodaru: O problemă de sănătate publică și de siguranță

Grupa 4: Hipertensiune pulmonară cauzată de cheaguri de sânge cronice

Cauzele includ:

- Cheaguri de sânge cronice în plămâni (embolii pulmonare)

- Alte tulburări de coagulare

Grupa 5: Hipertensiunea pulmonară declanșată de alte afecțiuni de sănătate

Cauzele includ:

- Tulburări de sânge, inclusiv policitemia vera și trombocitemia esențială

- Tulburări inflamatorii, cum ar fi sarcoidoza și vasculita

- Tulburări metabolice, inclusiv boala de stocare a glicogenului

Afecțiuni renale

- Tumori care presează împotriva arterelor pulmonare

Vezi și: Plagiocefalia: cauze, simptome și tratament. Unul din doi copii suferă de sindromul capului turtit. Fizioterapeut, despre ținutul pe burtă: Favorizează mișcarea și dezvoltarea

Sindromul Eisenmenger și hipertensiunea pulmonară

Sindromul Eisenmenger este un tip de boală cardiacă congenitală care provoacă hipertensiune pulmonară. Este cel mai frecvent cauzat de o gaură mare în inimă între cele două camere inferioare ale inimii (ventriculii), numită defect septal ventricular.

Această gaură din inimă face ca sângele să circule incorect în inimă. Sângele care transportă oxigen (sângele roșu) se amestecă cu sângele sărac în oxigen (sângele albastru). Sângele se întoarce apoi în plămâni - în loc să meargă în restul corpului - crescând presiunea în arterele pulmonare și provocând hipertensiune pulmonară.

Hipertensiunea pulmonară, factori de risc

Hipertensiunea pulmonară este mai des diagnosticată la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani. Înaintarea în vârstă poate crește riscul de a dezvolta hipertensiune pulmonară de grupa 1, numită hipertensiune arterială pulmonară (HTAP). Cu toate acestea, HAP de cauză necunoscută (HAP idiopatică) este mai frecventă la adulții mai tineri.

Alte lucruri care pot crește riscul de hipertensiune pulmonară includ:

- Un istoric familial al acestei afecțiuni

- Faptul de a fi supraponderal

- Tulburări de coagulare a sângelui sau un istoric familial de cheaguri de sânge în plămâni

- Expunerea la azbest

- Boală cardiacă congenitală

- Locuiți în zone cu altitudine ridicată

- Utilizarea anumitor medicamente, inclusiv a unor medicamente pentru pierderea în greutate și a unor droguri ilegale, cum ar fi cocaina sau metamfetamina

- Utilizarea de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), utilizați pentru tratarea depresiei și a anxietății

Vezi și: Ce se întâmplă când combini micii cu bere. Boala pe care o faci. Anca Ioniță: Cea mai nocivă combinație

Hipertensiunea pulmonară, complicații

Complicațiile potențiale ale hipertensiunii pulmonare includ:

Mărirea inimii pe partea dreaptă și insuficiența cardiacă (cor pulmonale). În cor pulmonale, camera inferioară dreaptă a inimii (ventriculul) se lărgește. Aceasta trebuie să pompeze mai mult decât de obicei pentru a mișca sângele prin arterele pulmonare îngustate sau blocate.

Ca urmare, pereții inimii se îngroașă, iar ventriculul drept se dilată pentru a mări cantitatea de sânge pe care o poate reține. Dar aceste modificări creează mai multă presiune asupra inimii și, în cele din urmă, ventriculul drept cedează.

Cheaguri de sânge. Faptul de a avea hipertensiune pulmonară crește riscul formării de cheaguri de sânge în arterele mici din plămâni.

Bătăi neregulate ale inimii (aritmii). Anumite aritmii cauzate de hipertensiunea pulmonară pot pune în pericol viața.

Sângerări în plămâni. Hipertensiunea pulmonară poate duce la sângerări în plămâni care pun viața în pericol și la tuse cu sânge (hemoptizie).

Complicații în timpul sarcinii. Hipertensiunea pulmonară poate pune în pericol viața copilului în curs de dezvoltare.

Vezi și: Cum se face grătarul corect și inteligent. Alin Popescu: Înnobilează carnea. Nu e nimic rău în asta

Hipertensiunea pumonară, diagnostic

Hipertensiunea pulmonară este greu de diagnosticat la timp, deoarece nu este adesea detectată în timpul unui examen fizic de rutină. Chiar și atunci când hipertensiunea pulmonară este mai avansată, semnele și simptomele sale sunt similare cu cele ale altor afecțiuni cardiace și pulmonare.

Pentru a diagnostica hipertensiunea pulmonară, un furnizor de asistență medicală va efectua un examen fizic și va analiza simptomele dumneavoastră. Probabil că vi se vor pune întrebări despre istoricul dumneavoastră medical și familial.

Testele de sânge și imagistice efectuate pentru a ajuta la diagnosticarea hipertensiunii pulmonare pot include:

Teste de sânge. Testele de sânge pot ajuta la determinarea cauzei hipertensiunii pulmonare sau la detectarea semnelor de complicații.

Radiografie toracică. O radiografie toracică creează imagini ale inimii, plămânilor și pieptului. O radiografie toracică poate fi utilizată pentru a verifica dacă există alte afecțiuni pulmonare care pot cauza hipertensiune pulmonară.

Electrocardiogramă (ECG). Acest test simplu înregistrează activitatea electrică a inimii. Acesta poate detecta modificări ale bătăilor inimii. Modelele de pe un ECG pot dezvălui semne de mărire sau de deformare a ventriculului drept.

Ecocardiogramă. Se folosesc unde sonore pentru a crea imagini în mișcare ale inimii care bate. O ecocardiogramă arată fluxul sanguin prin inimă. Acest test poate fi efectuat pentru a ajuta la diagnosticarea hipertensiunii pulmonare sau pentru a determina cât de bine funcționează tratamentele.

Uneori, o ecocardiogramă se face în timp ce se face exerciții fizice pe o bicicletă staționară sau pe o bandă de alergare pentru a afla cum afectează activitatea inima. Dacă vi se face acest test, vi se poate cere să purtați o mască care verifică cât de bine folosesc inima și plămânii oxigenul și dioxidul de carbon.

Vezi și: Ce să faci în caz de enterocolită. Dorobăț: Am uitat ceea ce ne-au învățat părinții și bunicii noștri

Cateterizarea inimii drepte. Dacă o ecocardiogramă relevă hipertensiune pulmonară, probabil că veți face un cateterism cardiac drept pentru a confirma diagnosticul.

În timpul acestei proceduri, un cardiolog plasează un tub subțire și flexibil (cateter) într-un vas de sânge, de obicei în zona inghinală. Cateterul este ghidat ușor în camera inferioară dreaptă a inimii (ventriculul drept) și în artera pulmonară. Un cardiolog poate măsura apoi tensiunea arterială în arterele pulmonare principale și în ventriculul drept.

Pot fi efectuate și alte teste pentru a verifica starea plămânilor și a arterelor pulmonare și pentru a determina în continuare cauza hipertensiunii pulmonare:

Tomografia computerizată (CT). Acest test de imagistică utilizează o serie de raze X pentru a crea imagini în secțiune transversală ale oaselor, vaselor de sânge și țesuturilor moi din interiorul corpului. Se poate injecta un colorant (substanță de contrast) într-o venă pentru a ajuta ca vasele de sânge să apară mai clar pe imagini.

O tomografie computerizată a inimii (cardiacă) poate arăta dimensiunea inimii și orice blocaje în arterele pulmonare. Poate ajuta la diagnosticarea bolilor pulmonare care ar putea duce la hipertensiune pulmonară, cum ar fi BPOC sau fibroza pulmonară.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN). Acest test utilizează câmpuri magnetice și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale inimii. Acesta poate arăta fluxul sanguin în arterele pulmonare și poate determina cât de bine funcționează camera inferioară dreaptă a inimii (ventriculul drept).

Testul funcției pulmonare (pulmonare). Acest test neinvaziv măsoară cantitatea de aer pe care o pot reține plămânii și fluxul de aer care intră și iese din plămâni. Testul presupune suflarea într-un instrument numit spirometru.

Vezi și: Dieta deficitară, asociată cu riscul de diabet de tip 2. Reprezintă 70% dintre cazuri. Cei mai afectați sunt bărbații tineri

Studiul somnului (polisomnograma). Un studiu al somnului măsoară activitatea creierului, ritmul cardiac, tensiunea arterială, nivelul de oxigen și alți factori în timpul somnului. Un studiu al somnului poate ajuta la diagnosticarea apneei obstructive în somn, care poate cauza hipertensiune pulmonară.

Scanare de ventilație/perfuzie (V/Q). În cadrul acestui test, se administrează un trasor radioactiv prin perfuzie. Tracerul arată fluxul sanguin și fluxul de aer către plămâni. O scanare V/Q poate determina dacă cheagurile de sânge cauzează simptome de hipertensiune pulmonară.

Biopsie pulmonară deschisă. Rareori, se poate face o biopsie pulmonară deschisă pentru a verifica o posibilă cauză a hipertensiunii pulmonare. O biopsie pulmonară deschisă este un tip de intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează o mică mostră de țesut din plămâni.

Testarea genetică

Dacă un membru al familiei a avut hipertensiune pulmonară, se poate recomanda depistarea genelor care sunt legate de boală. Dacă testul dumneavoastră este pozitiv, furnizorul de servicii medicale vă poate recomanda depistarea altor membri ai familiei.

Clasificarea funcțională a hipertensiunii pulmonare

Odată confirmat diagnosticul de hipertensiune pulmonară, afecțiunea este clasificată în funcție de modul în care simptomele vă afectează și de capacitatea dumneavoastră de a efectua sarcinile zilnice.

Vezi și: Există cancer la inimă: simptome, tratament. Rurac, informație în premieră: Pericol de embolie. Se rup bucățele, intră în circulație și faci AVC

Clasificările funcționale ale hipertensiunii pulmonare se încadrează într-una dintre următoarele categorii:

Clasa I. Hipertensiunea pulmonară este diagnosticată, dar nu există simptome în timpul repausului sau al exercițiilor fizice.

Clasa II. Nu există simptome în repaus. Treburile de zi cu zi sau activitățile zilnice, cum ar fi mersul la serviciu sau la magazinul alimentar, pot provoca unele dificultăți de respirație sau dureri ușoare în piept. Există o ușoară limitare a activității fizice.

Clasa III. Este confortabil în repaus, dar efectuarea unor sarcini simple, cum ar fi scăldatul, îmbrăcatul sau pregătirea meselor, provoacă oboseală, dificultăți de respirație și dureri în piept. Capacitatea de a face activitate fizică devine foarte limitată.

Clasa IV. Simptomele apar în repaus și în timpul activității fizice. Orice tip de activitate provoacă un disconfort din ce în ce mai mare.

Hipertensiunea pulmonară, tratament

Hipertensiunea pulmonară nu se poate vindeca, dar există un tratament care ajută la ameliorarea semnelor și simptomelor și la încetinirea progresului bolii.

Adesea este nevoie de ceva timp pentru a găsi cel mai potrivit tratament pentru hipertensiunea pulmonară. Tratamentele sunt adesea complexe și necesită o îngrijire ulterioară extinsă.

Atunci când hipertensiunea pulmonară este cauzată de o altă afecțiune, tratamentul este administrat pentru cauza de bază ori de câte ori este posibil.

Vezi și: Hepatita B, cauze, simptome, tratament. Liana Gheorghe: Am avut cazuri dramatice, la oameni tineri

Medicamente

Medicamentele sunt disponibile pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor hipertensiunii pulmonare și pentru a încetini progresia bolii. Medicamentele care pot fi prescrise pentru a trata simptomele sau complicațiile hipertensiunii pulmonare includ:

Dilatatoare ale vaselor de sânge (vasodilatatoare). Acest tip de medicament relaxează și deschide vasele de sânge îngustate, îmbunătățind fluxul sanguin. Vasodilatatoarele pot fi luate pe cale orală, inhalate, injectate sau administrate prin perfuzie intravenoasă.

Stimulatori ai guanilatciclazei (GSC). Acest tip de medicament crește oxidul nitric în organism, care relaxează arterele pulmonare și scade presiunea în plămâni. Stimulatorii GSC includ riociguat (Adempas). Efectele secundare includ greață, amețeli și leșin. Nu trebuie să luați stimulatori ai SGC dacă sunteți însărcinată.

Medicamente pentru lărgirea vaselor de sânge. Medicamentele numite antagoniști ai receptorilor de endotelină inversează efectul unei substanțe din pereții vaselor de sânge care le face să se îngusteze. Astfel de medicamente includ bosentan (Tracleer), macitentan (Opsumit) și ambrisentan (Letairis). Acestea pot îmbunătăți nivelul de energie și simptomele. Cu toate acestea, ele pot afecta ficatul. Se pot face analize de sânge lunare pentru a verifica funcția hepatică. Nu luați aceste medicamente în timpul sarcinii.

Medicamente pentru a crește fluxul sanguin. Medicamentele numite inhibitori ai fosfodiesterazei 5 (PDE5) pot fi utilizate pentru a crește fluxul sanguin prin plămâni. Aceste medicamente sunt, de asemenea, utilizate pentru a trata disfuncția erectilă. 

Blocanți ai canalelor de calciu în doze mari. Aceste medicamente ajută la relaxarea mușchilor din pereții vaselor de sânge. Diluantele de sânge cresc riscul de sângerare, în special la cei care urmează o intervenție chirurgicală sau o procedură invazivă. Dacă luați anticoagulante, veți avea nevoie ocazional de analize de sânge pentru a vedea dacă medicamentul funcționează așa cum trebuie. Nu încetați să luați diluanți de sânge fără să discutați mai întâi cu furnizorul dumneavoastră de îngrijire.

Multe alte medicamente, suplimente pe bază de plante și alimente pot interacționa cu warfarina. Spuneți-i întotdeauna furnizorului dumneavoastră despre dieta dumneavoastră și despre toate medicamentele pe care le luați, inclusiv cele cumpărate fără prescripție medicală.

Pastile pentru apă (diuretice). Aceste medicamente ajută rinichii să elimine excesul de lichid din organism. Acest lucru reduce cantitatea de muncă pe care trebuie să o facă inima. Diureticele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a reduce acumularea de lichid în plămâni, picioare și abdomen.

Terapia cu oxigen. Respirația cu oxigen pur este uneori recomandată ca tratament pentru hipertensiunea pulmonară, în special pentru cei care trăiesc la o altitudine mare sau care au apnee în somn. Este posibil să fie nevoie de oxigenoterapie continuă.

Vezi și: A început sezonul căpușelor. Cum să vă protejați de acestea și ce trebuie să faceți în cazul mușcăturii de căpușă

Intervenții chirurgicale și alte proceduri

Dacă medicamentele nu ajută la controlul semnelor și simptomelor hipertensiunii pulmonare, poate fi recomandată o intervenție chirurgicală. Intervențiile chirurgicale pentru tratarea hipertensiunii pulmonare includ:

Septostomia atrială. Această operație pe cord deschis poate fi recomandată dacă medicamentele nu controlează semnele și simptomele hipertensiunii pulmonare. În cadrul unei septostomii atriale, un chirurg creează o deschidere între camerele superioare stângă și dreaptă ale inimii (atrii) pentru a ușura presiunea din partea dreaptă a inimii. Complicațiile potențiale includ probleme de ritm cardiac (aritmii).

Transplantul de plămâni sau inima-plămân. Uneori, poate fi recomandat un transplant de plămâni sau de inimă-plămân, în special pentru persoanele mai tinere care au hipertensiune arterială pulmonară idiopatică.

Riscurile majore ale oricărui tip de transplant includ respingerea organului transplantat și infecții grave. Medicamentele imunosupresoare trebuie să fie luate pe viață pentru a ajuta la reducerea șanselor de respingere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel