Această metodă simplă ne ajută să...
Unul dintre factorii de mediu care influențează dezvoltarea cordului fătului este hiperglicemia maternă, susțin medicii Vidu Gar și Madhumita Basu, care au efectuat un studiu în acest sens.
,,Multe studii epidemiologice au demonstrat o corelație puternică între diabetul matern și riscul crescut de CHD la copiii născuți de mamele afectate. Mulți factori, inclusiv tipul de diabet, alte influențe de mediu și, eventual, anumite predispoziții genetice pot influența care subtipuri CHD sunt susceptibile de a se dezvolta", susține dr. Garg, directorul Centrului de Cercetare Cardiovasculară din cadrul Institutului de Cercetare al Spitalului Național pentru Copii.
De exemplu, diabetul de tip 1 și de tip 2 sunt legate de anumite subtipuri CHD. Bebelușii născuți de mamele cu diabet zaharat de tip 1 au avut o asociere mai mare cu malformații și cu defecte septale atrioventriculare. Cei născuți de mamele cu diabet zaharat de tip 2 au avut cel mai mare risc de malformații obstructive la nivelul ventriculului stâng. Ambele tipuri de diabet zaharat matern au crescut, de asemenea, riscul altor tipuri de CHD la sugari, incluzând malformații obstructive ale ventriculului drept și defectele atriale și septale ventriculare, deși la niveluri mai scăzute.
Vârsta gestațională la care fătul este expus diabetului matern este, de asemenea, importantă. Durerea maternă înainte de concepție și în primul trimestru este asociată cu embriopatia diabetică la nivelul fătului, care afectează inima, vasele mari și tubul neural. Când diabetul maternal se dezvoltă în a doua jumătate a sarcinii, este asociat cu macrozomia fetală, cardiomiopatia, creșterea incidenței complicațiilor perinatale și a mortalității. Diabetul este o boală complexă, cu o homeostază anormală a mai multor componente în metabolism care, în cele din urmă, conduc la sindromul metabolic global. În ciuda acestei complexități, hiperglicemia a fost determinată a fi teratogenul primar în toate formele de diabet.
,,Cum exact hiperglicemia maternă cauzează malformații la sugari este încă necunoscută. Mecanismele moleculare subiacente prin care modificări ale nivelurilor de glucoză materne acționează pentru a provoca defecte cardiace congenitale sunt în curs de investigare în mod activ în laboratorul nostru. Credem că diabetul matern poate afecta în cele din urmă nivelurile la care genele sunt exprimate în timpul dezvoltării fetale”, a precizat dr. Basu, cercetător asistent universitar la Centrul de Cercetare Cardiovasculară.
Speranța cercetătorilor este de a traduce aceste constatări într-un screening pentru mamele care au factori de risc de mediu, informează Eurekalert.org.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...