Boala arterială periferică: crampele la picioare, posibil simptom

Circulația sângelui Foto: University College London
Boala arterială periferică se dezvoltă silențios, în timp, îngustând vasele de sânge timp de zeci de ani până când aportul de nutrienți și oxigen scade suficient și provoacă dureri și crampe la picioare.

Boala arterială periferică. "Durerea cu efort fizic este un semn clasic, caracteristic. Atunci când devine cu adevărat grav poate forma răni pe picioare care nu se vindecă sau care provoacă înnegrirea piciorului sau a degetelor de la picioare", spune dr. Faisal Aziz, șeful Chirurgiei Vasculare la Centrul Medical Penn State Health Milton S. Hershey.

Factorii de risc pentru boala arterială periferică sunt și vârsta, și sexul. Medicii susțin că bărbații și toate persoanele cu vârsta de 65 de ani și mai mari sunt cel mai probabil să dezvolte afecțiunea. La fel și persoanele care au boli de inimă sunt predispuse la ea. La acestea se adaugă: fumat, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet necontrolat. Însă, potrivit news-medical.net, cele enumerate mai devreme pot fi modificate odată cu educația, medicamentele și/sau modificările stilului de viață.

Faisal Aziz precizează că mulți dintre pacienții săi mai în vârstă cu afecțiune au crescut într-o perioadă în care pericolele de fumat și inhalarea fumului de mâna a doua nu erau bine cunoscute. Dar în acest caz, prevenirea este mai bună decât un remediu. Iar Aziz a spus că oricine are unii dintre factorii de risc, împreună cu durerea în picioare.

"Dacă nu faceți exerciții fizice sau nu mergi suficient, nici nu vei ști că aveți boala arterială periferică până nu va progresa în tăcere. (...) Majoritatea medicilor vă vor recomanda să mergeți mai mult pentru a ajuta afecțiunea, deoarece asta încurajează corpul dvs. să formeze alte vase în jurul blocajului. (...) Orice blocaje au apărut nu vor dispărea decât dacă sunt stentate sau ocolite", a mai spus medicul Aziz.

Medicamentele care ajută la modificarea factorilor de risc cum ar fi hipertensiunea arterială, nivelul colesterolului și al insulinei s-au dovedit a fi utile, însă starea nu poate fi inversată odată ce începe, mai arată sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel