Boala arterială periferică: apa caldă sau sport? Ce e mai eficient?

Terapie cu apă caldă
Terapia cu apă caldă poate ajuta la gestionarea bolii arteriale periferice, susține un studiu recent. Testele au arătat îmbunătățiri și la mers.

Boala arterială periferică, apa. Cercetători din Noua Zeelandă au pornit în studiul lor de la ipoteza că apa caldă poate fi mai eficientă decât sportul în gestionarea bolii periferice arteriale și că ar putea îmbunătăți capacitatea de a merge pe jos a persoanelor cu această afecțiune, se arată într-un comunicat al Societății Americane de Fiziologie.

Boala arterială periferică, apa: tratament non-chirurgical

Pentru unii oameni cu boală arterială periferică (PAD), o afecțiune comună care afectează fluxul sanguin la nivelul brațelor și picioarelor, exercițiile fizice sunt dificile. Iar unele persoane pot avea claudicație, un tip de durere musculară la nivelul picioarelor, care apare în timpul mersului pe jos și care limitează activitatea fizică.

Exercițiul supravegheat este tratamentul primar non-chirurgical pentru PAD, încă lucrurile se complică atunci când apare claudicația. Astfel a apărut ideea terapiei cu apă caldă.

Boala arterială periferică, apa: experimentul

Cercetătorii au analizat două grupuri mici de adulți cu claudicație ușoară până la moderată. Un grup a urmat un program de exerciții fizice de două ori pe săptămână. Voluntarii au urcat, la fiecare sesiune, timp de până la 30 de minute și au parcurs până la 60 de minute de exerciții de circuit. Al doilea grup s-a dus la spa de trei până la cinci zile pe săptămână. S-au scufundat până la umeri lor într-un bazin de apă de 102 de grade Farenheit (  grade Celsius) timp de 20 până la 30 de minute.

Ambelor grupuri le-au fost măsurate capacitatea de mers pe jos, tensiunea arterială, ritmul cardiac, volumul sângelui, nivelurile de oxigen din țesuturile musculare, fluxul sanguin al arterei periferice și funcția și calitatea vieții înainte și după sesiuni.

Boala arterială periferică, apa: concluziile

Autorii studiului au observat îmbunătățiri în capacitatea de mers și tensiunea arterială. Și, spre uimirea lor, nu s-a sesizat nicio diferență între efectele observate în terapia termică la spa și un program de exerciții supravegheat. „Aceste constatări indică faptul că terapia termică poate fi o formă alternativă utilă de condiționare cardiovasculară pentru persoanele cu PAD”, susțin cercetătorii, potrivit sursei citate. Ei subliniază nevoia de studii suplimentare pentru a confirma beneficiile clinice ale terapiei termice.

Studiul a fost publicat în Jurnalul American de Fiziologie a Inimii și Fiziologie Circulatorie. Poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel