Trei factori de risc majori duc la...
Boala albastră, adică Tetralogia lui Fallot este o afecțiune rară cauzată de o combinație de patru defecte cardiace care sunt prezente la naștere.
Aceste defecte, care afectează structura inimii, fac ca sângele să fie sărac în oxigen să iasă din inimă și să ajungă în restul corpului. Bebelușii și copiii cu tetralogie de Fallot au de obicei pielea cu nuanțe albastre, deoarece sângele lor nu transportă suficient oxigen.
Tetralogia lui Fallot este adesea diagnosticată în timp ce copilul este sugar sau la scurt timp după aceea. Uneori, în funcție de gravitatea defectelor și a simptomelor, tetralogia lui Fallot nu este detectată până la vârsta adultă.
"Tetralogia Fallot este cea mai frecventă boală cianogenă pe care o întâlnim la copii. O boală cianogenă este o boală în care sângele nu se oxigenează cât ar trebui, din cauza unei malformații cardiace.
Cianoga înseamnă o colorație înspre vânăt al extremităților, adică al degetelor de la mâini și picioare, buze, vârfului nasului, limbii și în cazurile mai serioase chiar la nivelul peretelui toracic, peretelui abdominal, o cianoză accentuată. Pe lângă simptomul despre care vorbim, respectiv această culoare vântătă, ea poate fi cuantificată cu ajutorul saturației periferice în oxigen care se măsoară cu saturometru digital, acel senzor cu lumină roșie care se pune pe vârful degetului și care ne arată care e saturația în oxigen a sângelui.
În mod normal, la copii, este peste 95% - 96%, aproape de 100%, iar la copiii cu Tetralogia Fallot este mai mică, undeva la 80% - 85% în general.
Asta se cauzează faptului că în interiorul inimii și în afara ei există niște modificări care fac ca înspre plămâni să circule mai puțin sânge decât ar trebui și în același timp, dintre inimă spre restul organismului să circule și sânge mai puțin oxigenat. Există un amestec între sângele oxigenat și cel neoxigenat.
Tetralogia Fallot are patru elemente de bază: un defect de sept interventricular, o comunicare anormală între camerele mari ale inimii. Deasupra se găsește valva aortică, ce are originea în mod normal doar din ventriculul stâng, dar în Tetralogia Fallot are originea și deasupra ventriculului drept, parțial. Din cauza acestei modificări spre dreapta a originii aortei, apare îngustarea vasului care iese din ventriculul drept, adică artera pulmonară. În acest fel, ventriculul drept este obligat să pompeze sângele contra unui obstacol, dat de îngustarea arteri pulmonare. El reacționează la asta îngrosând peretele, își crește forța de contracție, de a pompa sângele, îngroșând peretele
Aceste patru elemente sunt cele patru elemente ale Tetralogiei Fallot:
1. defectul de spet
2. aorta deviată spre dreapta
3. stenoza pulmonară
4. hipertrofia ventriculului drept", a declarat dr. Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii "Grigore Alexandrescu" din București, în exclusivitate pentru DC Medical.
"Este o malformație care poate fi pusă în evidență și la ecografiile fetale, pentru că aceste modificări se văd încă din primele momente ale efectuării morfologiei fetale.
Se vede prezența defectului de sept, e vede aorta îngustată și atunci", a mai spus medicul.
În continuare, multe femei nu merg la medic să-și facă toate controalele necesare în sarcină și află abia după ce nasc sau când copilul este mare, că are o astfel de problemă de sănătate.
Potrivit medicului Cristian Bulescu, "uneori această boală nu este evidentă imediat după naștere, pentru că există niște fenomene care se întâmplă în primele 7 - 10 zile după naștere, care duc la demascarea cianozei. Adică un vas de sânge care este deschis în timpul vieții fetale, canalul arterial, care duce sânge dinspre circulația sistemică spre circulația pulmonară se închide în primele 10 zile după naștere și atunci, plâmânul primește mai puțin sânge dintr-o dată. Atunci cianoza poate să apară mai târziu. Nu apare în prima, a doua zi după naștere, ci mai târziu.
Ce este prezent în schimb, este prezența unui suflu cardiac, suflu dat de îngustarea arterei pulmonare și a faptului că sângele trece cu turbulență prin acel loc. Această turbulență produce un suflu care poate fi pus în evidență la un examen clinic".
În ceea ce privește simptomele Tetralogiei lui Fallot sau a bolii albastre, acestea variază în funcție de cantitatea de flux sanguin care este blocată. Semnele și simptomele pot include:
- O colorație albăstruie a pielii cauzată de nivelul scăzut de oxigen din sânge (cianoză)
- Respirație scurtă și respirație rapidă, în special în timpul hrănirii sau al exercițiilor fizice
- Creștere slabă în greutate
- Oboseală ușoară în timpul jocului sau al exercițiilor fizice
- Iritabilitate
- Plâns prelungit
- Murmur cardiac
- Leșin
- O formă anormală, rotunjită a patului unghiei de la degetele de la mâini și de la picioare
"În general, e vorba de forme ușoare în care îngustarea nu este foarte importantă inițial, se poate agrava în timp din cauza reacției pe care o are ventriculul drept de a-și îngroșa musculatura și tocmai asta creează un obstacol dinamic, atunci când mușchiul se contractă îngustează locul prin care sângele iese din ventricul spre plămân.
Această hipertrofie se dezvoltă până devine extrem de obstructivă și poate să reprezinte un obstacol important care să producă o cianoza importantă mai târziu în cursul vieții", a mai spus medicul specialist chirurgie cardiovasculară.
"Tratamentul este unul chirurgical, care are drept obiective rezolvarea tuturor acestor patru elemente ale Tetralogiei Fallot, toate elementele într-o singură intervenție.
Inima va funcționa normal, dar mai departe este nevoie de un tratament medicamentos și uneori se începe cu un tratament medicamentos, pentru că vârsta la care oferăm de obicei este 5 - 6 luni. Uneori și mai devreme dacă cianoza este importantă și saturațiile sunt mici sau pacientul are momente când are desaturări importante, când saturația ajunge la 40% - 50%.
Acestea sunt niște semne de apel că operația trebuie făcută repede. De obicei, cardiologii încep cu un tratament medicamentos care are drept scop evitarea îngroșării excesive a musculaturii sau evitarea apriției unor spasme.
Acest tratament este continuat până la momentul intervenției și după aceea, pentru că nu poate fi oprit brusc", a conchis medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Acestea sunt cele mai importante...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...