Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Rețelele de socializare fac parte din viața noastră și de cele mai multe ori pun o presiune suplimentară pe utilizatori, aceștia uitând că există viață off-line. Dacă la acestea mai adăugăm și faptul că în ultimii ani, pe fondul pandemiei, biroul s-a mutat acasă, iar școala s-a făcut în format online sau hibrid, linia de demarcație dintre viața personală și cea profesională/școlară este una foarte subțire.
Cum ar fi viața noastră, dar mai ales sănătatea mintală într-o lume fără social-media? Destul de greu de imaginat. Healthline a lansat o provocare în rândul internauților pentru o deconectare de 10 zile de la Instagram, una dintre cele mai populare rețele de socializare.
Potrivit sursei citate, 25% dintre cei care au răspuns la această provocare susțin că simt că social media are un efect negativ asupra bunăstării lor mentale, iar 53% că reducerea utilizării ar putea ajuta. Acest număr ajunge la 66% în rândul celor cu o afecțiune mentală care a început sau s-a agravat în timpul pandemiei.
În plus, 29% dintre respondenți au declarat că au nevoie de cel puțin câteva zile de pauză pentru a se obișnui cu beneficiile unei pauze de la social media, în timp ce acest număr crește la 46% în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani.
Rezultatele studiilor în privința impactului pe care îl are social media asupra sănătății mintale ar trebui să dea tuturor de gândit, mai ales în contextul în care timpul petrecut în online este tot mai mare.
Un studiu din 2015 a constatat că britanicii, în special copiii, aveau de două ori mai multe șanse să raporteze scoruri ridicate sau foarte ridicate pentru sănătatea mintală dacă foloseau rețelele de socializare timp de 3 ore sau mai mult într-o zi de școală.
Un mic studiu din 2018 a găsit o legătură directă între scăderea utilizării social media și îmbunătățiri în ceea ce privește depresia și singurătatea.
Într-un sondaj din 2021 realizat de ExpressVPN, 86% dintr-un eșantion de 1.500 de americani au raportat că social media are un impact negativ direct asupra fericirii și imaginii de sine. Între 79 și 83 la sută au raportat efecte negative asupra anxietății, singurătății și depresiei.
Un sondaj online transnațional realizat în 2022 în Statele Unite, Marea Britanie, Australia și Norvegia a constatat că cei care au folosit social media pentru divertisment sau pentru a diminua singurătatea în timpul pandemiei au avut o sănătate mentală mai slabă.
Pentru cei mai mulți adevărata provocare este cea cu privire la folosirea timpului liber, pe care înaiiante de această ”provocare” l-ar fi pierdut pe social media.
Dacă faci parte din categoria celor care folosesc rețelele de socializare pentru relaxare, Healthline are câteva propuneri ușor de bifat.
- Poți face o plimbare scurtă, în jurul blocului sau chiar în cartier.
- Poți asculta muzică, preferată sau noutățile momentului.
- Relaxează-te într-un colț amenajat al casei, cu lumânări parfumate.
- Citește o carte.
- Desenează, chiar dacă poate nu ești talentat.
- Gătește ceva delicios.
- Relaxează-te cu un ceai sau o ciocolată caldă, după preferințe.
- Joacă-te cu animalul de companie.
- Încearcă yoga sau chiar meditația.
- Uită-te pe fotografiile mai vechi.
Dacă însă ești genul de persoană care folosește rețelele de socializare pentru comunicare, cel mai indicat este să îi suni pe cei dragi. Sau poate chiar să îți inviți prietenii/familia la o ieșire sau la tine. Și de ce nu, să îți faci abonament la sală sau la vreun curs pe care ți l-ai dorit mereu, dar nu ai avut timp pentru asta.
Cel mai important în acest demers este ca el să fie unul realist. Astfel, dacă social media face parte din viața ta, prin prisma muncii tale, este în regulă. Există modalități de a diminua efectele negative și de a spori efectele pozitive ale social media, chiar și în timp ce o folosești.
De exemplu, poți:
- Să dai unfollow conturilor care au un efect negativ asupra stării tale de spirit sau a imaginii de sine.
- Să elimini fotografiile din propriul profil care declanșează judecata de sine.
- Să limitezi postările care te încurajează să te comparați cu alții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...