Bebelușii pot detecta lumina până în al doilea trimestru

Bebeluș
Cercetători de la Universitatea Berkeley California, SUA, au descoperit că, până în al doilea trimestru, cu mult înainte ca ochii bebelușului să poată vedea imagini, pot detecta lumina.

Bebeluși, dezvoltare. Cercetătorii au găsit dovezi că aceste celule din ochii fătului vorbesc între ele ca parte a unei rețele interconectate care conferă retinei mai multă sensibilitate la lumină decât se gândea o dată și care poate spori influența luminii asupra comportamentului și dezvoltării creierului în moduri neașteptate.

În ochiul în curs de dezvoltare al bebelușului, poate 3% din celulele ganglionului - celulele din retină care trimit mesaje prin nervul optic în creier - sunt sensibile la lumină. Cercetătorii au descoperit aproximativ șase subtipuri diferite care comunică cu diverse locuri din creier. Unii vorbesc cu nucleul suprachiasmatic pentru a regla ceasul nostru intern la ciclul zi-noapte. Însă, alții se conectează la zone surprinzătoare - la acea regiune care reglează starea de spirit și la amigdala, care se ocupă de emoții, potrivit sciencedaily.

Bebeluși, dezvoltare. Situația la rozătoare și maimuțe

La șoareci și maimuțe, dovezi recente sugerează că aceste celule ganglionare vorbesc și ele între ele prin conexiuni electrice numite joncțiuni gap, implicând mult mai mult complexitate în rozătoare imature și ochi primate decât imaginate.

"Având în vedere varietatea acestor celule ganglionare și că acestea se proiectează în multe părți diferite ale creierului, mă face să mă întreb dacă joacă un rol în modul în care retina se conectează la creier. (...) Poate nu pentru circuite vizuale, ci pentru comportamente non-vizionare. Nu numai reflexul luminos pupilar și ritmurile circadiene, ci explică eventual probleme precum migrenele induse de lumină sau de ce terapia ușoară funcționează pentru depresie", se întreabă Marla Feller, profesor UC Berkeley de Biologie Moleculară și Celulară și autor principal al unei lucrări apărute în această lună în revista Current Biology.

Celulele, numite celule ganglionare retiniene fotosensibile intrinseci (ipRGCs), au fost descoperite în urmă cu doar 10 ani, surprinzându-i pe cei precum Feller care studiau retina în curs de dezvoltare de aproape 20 de ani. „Am crezut că (pui de șoarece și fătul uman) sunt orbi în acest moment al dezvoltării", a spus Feller.

Cercetătorii se așteptau ca "celulele ganglionului să fie acolo, în ochi, în curs de dezvoltare, să fie conectate la creier, dar că nu să fi fost într-adevăr conectate la restul retinei, în acel moment. Acum, se pare că sunt conectate unul pe celălalt, ceea ce a fost un lucru surprinzător".

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel