Bebeluși infectați cu stafilococ, Maternitatea Giulești. Sunt sau nu infecții nosocomiale?

3 bebeluși ținuți în incubator au făcut infecție cu stafilococ auriu la Maternitatea Giulești, în primăvară
Legat de noile cazuri de infecții cu stafilococ auriu MRSA de la Maternitatea Giulești, autoritățile spun că de fapt ar fi 3 bebeluși infectați, nu doi cum se anunțase inițial. Culmea e că, din cauza unei tehnicalități, aceste 3 cazuri ar putea să nu fie luate, legal, în considerare ca infecții nosocomiale! Ba, mai grav, ar putea fi chiar mai multe.

Ministerul Sănătății și DSPMB au anunțat în această seară, oficial, că sunt doi bebeluși infectați cu stafilococ auriu MRSA născuți la Maternitatea Giulești și care au fost, ulterior, internați la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. Dar medicii de la acest spital și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) spun că sunt trei copii infectați. Dar nu asta e culmea. Ci că, din cauza unei tehnicalități, aceste cazuri nu ar trebui luate în considerare ca fiind infecții nosocomiale per se!

Ar putea să nu fie considerate infecții nosocomiale

„În urma informațiilor apărute în mass-media referitoare la presupusa infectare a trei nou-născuți cu o tulpină intraspitalicească de stafilococ auriu la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Panait Sârbu", Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București face următoarele precizări. Potrivit definiției Organizației Mondială a Sănătății, se consideră că este infecție nosocomială dacă pacientul se reinternează în primele trei zile de la externare. Niciunul dintre cei trei bebeluși nu s-a reinternat în acest acest termen", a arătat ASSMB, într-un comunicat.

Or asta poate însemna mai multe lucruri. Spre exemplu, că aceste cazuri nu pot fi legal imputate Maternității Giulești, dar și că ar putea fi, în realitate, mult mai multe cazuri. Ipoteză care poate fi susținută de rapiditatea cu care Ministerul Sănătății și DSPMB au anunțat că au cerut Maternității Giulești, dar și celorlalte spitale de copii din Capitală, să le dea informații despre numărul de copilași internați cu infecție cu stafilococ auriu MRSA.

Conform ASSMB, unul dintre bebeluși s-a născut pe 29 martie și s-a internat la Spitalul "Grigore Alexandrescu" pe 22 aprilie, adică după 25 de zile, și a fost externat pe 28 aprilie.

Un al doilea bebeluș, care este în continuare internat la Spitalul "Grigore Alexandrescu", cu suspiciuni de infectare cu stafilococ. El s-a născut pe 12 aprilie și s-a externat pe 15 aprilie din Maternitatea Giulești. El a fost internat la Spitalul Grigore Alexandrescu abia în 2 mai, cu sindrom febril, susține ASSMB.

Doar cel de-al treilea bebeluș pare să poată fi luat în calcul ca fiind caz de infecție nosocomială. El s-a născut pe 23 aprilie și a fost externat de la Giulești în 25 aprilie, iar pe 27 aprilie a fost internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu" și pe 6 mai a fost externat.

Niciunul nu a fost transferat de la un spital, la celălalt, ci au fost aduși de părinți.

Control și măsuri la Maternitatea Giulești

Potrivit ASSMB, în prezent, în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie "Panait Sârbu" se desfășoară un control al Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București.

„ASSMB precizează că, în mod curent, în Maternitatea Giulești se fac următoarele activități de curățenie și igienizare: măsuri generale igienizare instrumentar, aparatură, săli de operație, ATI, saloane, săli de naștere; protecția personalului medical cu echipament specific; măsuri specifice de igienă și curățenie pentru mamă și copil; se face curățenie în spital de 3 ori pe zi; de două ori pe lună se fac curățenie generală și dezinfecție în blocul operator, cu materiale autorizate de Ministerul Sănătății; personalul medical face de două ori pe an testarea portajului de stafilococ; săptămânal, se recoltează culturi de pe suprafețe, lenjerie, alimente, în medie, 150/lună; se verifică pe graficele de circulație a germenilor, întocmite de epidemiolog, apariția de germeni multirezistenți.

De asemenea, ca măsuri speciale - toate pacientele efectuează exudat nazal și faringian/zona inghinală/axilă; pacientelor programate pentru cezariană li se recoltează exudat nazal la internare; dacă pacienta este depistată purtătoare de MRSA se inițiază decolonizarea acesteia, inclusiv se face un duș cu betadină; în fișa de internare a pacientei se completează toți pașii de igienizare parcurși; din camera de gardă sau pe secții pacientele primesc o broșură informativă (educativă, cu informații elementare referitoarea la MRSA) pe care trebuie să o și semneze; medicii curanți recoltează la 33% din paciente după o zi, două de la internare și săptămânal de la pacientele cu internări mai lungi de o săptămână culturi tegumentare pentru determinarea florei colonizate; tuturor bebelușilor li se recoltează probe bacteriologice de pe tegumente", se mai arată în comunicatul ASSMB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel