Băutura care previne degradarea creierului. Poate ține departe o boală debilitantă

cafeaua - FOTO: Freepik@vlmediauhd
Această băutură previne degradarea creierului. Poate preveni o boală neurologică debilitantă.

Un studiu recent a aruncat o nouă lumină asupra unei substanțe familiare pe care o consumăm zilnic, scoțând în evidență beneficiile sale neașteptate în prevenirea unei boli neurologice debilitante. Rezultatele acestui studiu sugerează că această substanță ar putea oferi o cale promițătoare pentru combaterea unei afecțiuni care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Cafeaua, impact pozitiv asupra creierului

Dar se pare că există o boală care ar putea beneficia de fapt de consumul de cafea: boala Parkinson. Conform unui studiu din 2023 publicat în The Lancet, consumul de cafea a fost asociat cu reducerea riscului de Parkinson la subiecții asiatici care erau la un risc ridicat de a dezvolta această boală neurologică.

Boala Parkinson este o boală progresivă a sistemului nervos care rezultă din descompunerea sau moartea neuronilor din creier. Pierderea ulterioară a neuronilor duce la scăderea nivelurilor de dopamină.

Acest lucru duce la o serie de simptome legate de mișcare și alte simptome, unele dintre acestea neapărând în stadiile cele mai timpurii, cum ar fi tremurul în mâini și degete, bradicinezia (mișcare încetinită), rigiditatea musculară, problemele de echilibru, postura proastă, incapacitatea de a clipi și zâmbi, vorbirea înceată, rapidă sau neclară și probleme legate de scriere.

Vezi și: Greșeala care ne afectează sănătatea pe măsură ce îmbătrânim. Ce omitem atunci când mâncăm

Cum s-a ajuns la această concluzie

Studiul din 2023 a implicat 4.488 de participanți, toți având o variantă a genei LRRK2 care îi expunea la un risc mai mare de a dezvolta boala Parkinson. După analizarea consumului mediu de cofeină raportat de către participanți, cercetătorii au descoperit că persoanele care nu consumau cofeină aveau un risc crescut de boală Parkinson în comparație cu purtătorii care consumau cafea.

Puterile preventive ale cafelei în ceea ce privește boala Parkinson au fost studiate anterior, încă din 1968, pentru a fi specific. De exemplu, un studiu din 2018 publicat în Frontiers in Neuroscience părea să sugereze că cofeina oferă protecție împotriva degenerării dopaminice.

Există și unele dovezi științifice care indică beneficiile axei intestin-creier ale cafelei și cum stimulantul poate proteja celulele creierului de inflamații și de deteriorare. În mod interesant, în timp ce cercetau afecțiunile de sănătate pe care cafeaua le poate ajuta să le prevină, știința a explorat și studii controlate randomizate cu persoane diagnosticate cu boala Parkinson pentru a vedea dacă băutura poate ajuta la tratarea unor simptome asociate cu boala.

Vezi și: Scorul Apgar: cum se calculează și ce impact are anestezia la naștere. Dr. Cornelia Preda: Este un pic înșelător. Aș spune de anestezia peridurală

Cum poate cafeaua ajuta la tratarea bolii Parkinson

Cafeaua, impact benefic asupra creierului - FOTO: Freepik

Într-un studiu realizat pe o perioadă de șase săptămâni în 2012, participanții care au început să consume o ceașcă de cafea de două ori pe zi și au trecut la două cești de cafea de două ori pe zi au observat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor bolii Parkinson în doar trei săptămâni. Cu toate acestea, un alt studiu mai recent, publicat în 2021, nu a obținut aceleași rezultate. Cercetările indică faptul că efectul cofeinei poate scădea pe măsură ce este consumată în cantități mai mari, un fenomen cunoscut sub numele de efect tachifilactic.

Deși mecanismul exact nu este pe deplin înțeles, unele studii sugerează că cafeina ar putea influența receptorii adenosine A2A din creier, reducând astfel simptomele motorii asociate cu boala Parkinson. Acest lucru se datorează faptului că căfeina poate preveni împachetarea și agregarea proteinelor în creier, inclusiv a proteinelor alfa-sinuclein care formează corpii Lewy, asociate cu această boală. Corpii Lewy afectează producția și transmiterea dopaminei în creier, determinând astfel apariția simptomelor Parkinson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel