Băutura care induce somnul, dar îi afectează calitatea. Dr. Anca Hâncu: Nu recomand

alcoolul - FOTO: Freepik@kuprevich
Această băutură populară poate afecta calitatea somnului. Nu este vorba de cafea.

În ciuda popularității sale, alcoolul poate avea un efect negativ asupra calității somnului. Deși consumul unui pahar de vin poate ajuta la inducerea somnului, specialiștii atrag atenția că somnul obținut astfel nu este unul de calitate.

Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, a explicat cum consumul de alcool seara poate afecta calitatea somnului.

"Alcoolul induce somnul mai ușor. Vei adormi mai bine dacă bei un pahar de vin, dar nu este recomandat pentru că somnul nu va fi de calitate. Scade cu 9% calitatea somnului la consum mic de alcool, cu 24% la consum moderat și cu peste 40% la consum mai intens de alcool.

Nu recomand alcoolul pentru inducerea somnului, pentru inducerea efectului de liniștire", a explicat dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, la Antena 3 CNN.

Deși alcoolul poate părea o soluție rapidă pentru a adormi, efectele negative asupra calității somnului și asupra sănătății generale nu justifică această practică.

Vezi și: "N-am vorbit cu ai mei două săptămâni, aveam nervi pe ei". Tânără, despre mersul la terapie: A fost incomod să aflu cât bagaj emoțional aveam de la părinți

Alcoolul, impact asupra somnului

Alcoolul, impact negativ asupra somnului - FOTO: Freepik

Aceste concluzii sunt susținute de cercetări care arată că, în timp ce alcoolul este rapid absorbit în sânge și poate facilita adormirea, afectează negativ arhitectura somnului. Alcoolul interferează cu ciclurile normale ale somnului, alterând stadiile de somn profund (NREM) și somn REM, esențiale pentru o odihnă de calitate și procese vitale precum învățarea și consolidarea memoriei.

Pe măsură ce alcoolul este metabolizat de organism, de obicei într-un ritm de un pahar pe oră, acesta determină o creștere a somnului superficial (N1), ducând la treziri frecvente și un somn fragmentat.

În plus, consumul cronic de alcool poate contribui la tulburări de somn pe termen lung, precum insomnia. Studiile arată că până la trei sferturi dintre persoanele cu dependență de alcool suferă de simptome de insomnie, iar acest cerc vicios este dificil de rupt.

Vezi și: Urinarea frecventă, semn al cancerului. De câte ori e normal să îți golești vezica

Astfel, deși alcoolul poate părea o soluție rapidă pentru a adormi, efectele negative asupra calității somnului și sănătății generale fac ca această practică să fie nerecomandată, potrivit Sleep Foundation.

Alcoolul poate provoca treziri frecvente în a doua jumătate a nopții, rezultând într-un somn neodihnitor și de calitate scăzută. Acest lucru face ca persoana să se simtă obosită și lipsită de energie a doua zi.

Consumul de alcool poate perturba ceasul biologic intern, afectând ritmurile circadiene. Aceasta poate duce la dificultăți în adormirea la o oră rezonabilă și la menținerea unui program de somn regulat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel