Bărbații, mai expuși riscului de cancer. Care este explicația

barbatii mai expusi riscului de cancer - FOTO: Freepik @DCStudio
Bărbații sunt mai expuși riscului de cancer decât femeile, arată un nou studiu.

Bărbații suferă de majoritatea tipurilor de cancer mai des decât femeile, se arată într-un nou studiu. De altfel, acesta sugerează că nu factorii de risc frecvent citați nu explică diferența, ci genetica ar fi la baza acestui fapt.

Majoritatea tipurilor de cancer se dezvoltă mai des la bărbați decât la femei, iar decesele cauzate de cancer reflectă această diferență.

Un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul Național de Cancer al INS (Institutul Național de Sănătate) a analizat datele aproximat 295 de mii de persoane, bărbați și femei, care au participat la studiul NIH Diet and Health în perioada 1995-2011, în încercarea de a înțelege de ce se poate întâmpla acest lucru.

Analiza sugerează că diferențele biologice dintre cele două sexe explică dezechilibrul, mai degrabă decât factorii comportamentali sau de stil de viață, cum ar fi fumatul și consumul de alcool, indicele de masă corporală (IMC) și înălțimea, activitatea fizică, dieta, medicamentele și istoricul medical.

”Am emis ipoteza că acești factori de stil de viață nu sunt singurul motiv pentru care incidența cancerului diferă între bărbați și femei, dar am fost puțin surprinși că pentru multe tipuri de cancer acești factori de stil de viață au explicat o parte atât de mică a diferenței", a declarat autorul principal, dr. Sarah S. Jackson, pentru Medical News Today.

Cercetătorii au evaluat disparitatea în 21 de localizări ale cancerului în corpul uman. Ei au constatat că 17.951 de noi diagnostice de cancer au fost atribuite bărbaților (10,48% dintre persoanele participante la studiu) și 8.742 femeilor (7,11% dintre participantele la studiu).

”În plus față de expunerile carcinogene cunoscute, analizele noastre indică sexul și, ca un corolar, factorii biologici legați de sex ca fiind factori determinanți majori ai incidenței cancerului în Statele Unite.

Înțelegerea mecanismelor biologice legate de sex care duc la predominanța masculină a cancerului la locurile anatomice comune ar putea avea implicații importante pentru etiologie și prevenire”, scriu autorii studiului ce va fi publicat în revista Cancer, publicația Societății de Cancer.

Cancerele la bărbați versus femei

Potrivit studiului, cancerele pe care bărbații aveau mai multe șanse să le primească diagnosticul au fost:

- cancerul de vezică urinară (de 3,3 ori mai probabil)

- cancerul gastric (de 3,49 ori mai probabil)

- cancerul laringian (de 3,53 ori mai probabil).

De altfel, singurele tipuri de cancer mai puțin frecvent diagnosticate la bărbați decât la femei au fost cancerul de vezică biliară și cel tiroidian, în timp ce disparitatea a fost în cazul adenocarcinomului esofagian, pentru care bărbații au avut de 10,80 ori mai multe șanse de a primi un diagnostic.

Cancerul cervical și cancerul de col uterin, prevenite de vaccinul anti-HPV: Oprește reapariţia leziunilor

Explicația cercetătorilor

Potrivit dr. Jackson, explicația stă în genele femeilor. ”Un mod diferit de a privi lucrurile este că femeile ar putea avea un avantaj protector. Un mecanism prin care femeile pot avea un avantaj imunitar este că estrogenul poate influența căile de semnalizare imunitară.

În plus, cromozomul X conține mai multe gene supresoare de tumori și este posibil ca femeile să aibă niveluri de expresie mai ridicate, deoarece au două X-uri în loc de unul pe care îl au bărbații”, a explicat dr. Jackson, adăugând că ”în acest moment avem o înțelegere redusă a acestor mecanisme”.

Dr. Andrew Lane, de la Dana-Farber Cancer Institute, în colaborare cu Harvard's The Broad Institute și MIT, a contribuit la descoperirea rolului potențial al acestor cromozomi X în ratele mai mari de cancer la bărbați.

”Am studiat mai mult de 4.000 de cancere de 21 de tipuri din Atlasul genomului cancerului pentru a întreba dacă unele gene aveau o prejudecată de sex în modelul lor de mutație.

Doar șase gene aveau o prejudecată masculină, ceea ce înseamnă că mai multe cancere masculine decât cele feminine aveau o mutație într-o anumită genă, și toate acestea erau gene care trăiesc pe cromozomul X. Mai mult decât atât, toate erau gene care scapă de inactivarea X”, a explicat dr. Lane, care nu a fost implicat în noul studiu.

Într-un top al celor mai agresive forme de cancer, în România, pe primul loc se află cancerul colorectal, cu un risc crescut de mortalitate de 11,2% la mia de locuitori, potrivit cancer360. Acesta este urmat de cancerul de vezică, cancerul de stomac, cancerul esofagian, cancerul pulmonar, cancerul hepatic, cancerul pancreatic.

Vezi și: Vaccinul împotriva cancerului a fost creat de italieni: Foloseşte un virus ca un cal troian. S-a dovedit eficient deja pentru 12 pacienţi cu cancer de colon

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel