Bărbat decedat în propria casă din cauza hipotermiei. Ce este hipotermia, ce simptome are și cum te ferești de ea

zapada, îngheț, hipotermie. Foto: Pixabay
Un bărbat de 79 de ani a decedat din cauza hipotermiei, el fiind găsit, vineri, de vecini în comă în casa sa din comuna Mosna, a anunțat, sâmbătă dimineață, coordonatorul UPU-SMURD Iași, Diana Cimpoeșu. Iată ce este hipotermia, care sunt simptomele ei, dar și cum te ferești de „ucigașul tăcut”: 

Potrivit coordonatorului UPU-SMURD Iași, dr Diana Cimpoeșu, bărbatul, care locuia singur, a ajuns la UPU în stop cardiac, cu hipotermie severă, având o temperatură a corpului de 21,4 grade. El a fost resuscitat și încălzit aproximativ 6 ore, dar totul a fost în zadar.

„Temperatura a ajuns la 30 grade, dar inima nu și-a reluat activitatea de pompă. S-a declarat decesul și, pentru ca era căzut în casă hipotermic, se va face necropsie medico-legală", a precizat Diana Cimpoeșu.

Un alt bărbat, de 67 de ani, din Rediu, care locuia și el singur, a fost găsit căzut în curte de vecini, cu hipotermie medie, temperatură 31 grade și degerături la picioare și mâini. Hipotermia a fost tratată în UPU, bărbatul fiind internat în Secția Chirurgie pentru tratarea degerăturilor și posibil amputație a unui picior.

Ce este hipotermia

Hipotermia este o urgență medicală care apare atunci când corpul pierde căldura mai repede decât o poate produce, provocând o temperatură corporală periculos de scăzută. Temperatura normală a corpului este în jur de 37 C, ușor mai scăzută la femei. Hipotermia apare pe măsură ce temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius.

Când temperatura corpului scade, inima, sistemul nervos și alte organe nu mai pot funcționa normal. Lăsată netratată, hipotermia poate face inima și sistemului respirator să își încetinească activitatea și, destul de repede, să se oprească. 

Hipotermia este adesea cauzată de expunerea la vreme rece sau cufundarea în apă rece. Tratamentele primare pentru hipotermie sunt metode de încălzire a corpului pentru a-l readuce înapoi la o temperatură normală, arată specialiștii de la Mayo Clinic.

Semnele și simptomele hipotermiei includ:

Frisoanele sunt probabil primul lucru pe care îl veți observa pe măsură ce temperatura corpului începe să scadă, deoarece sunt apărarea automată a organismului împotriva temperaturii joase - o încercare de a se încălzi. Pe scurt, iată semnele și simptomele hipotermiei: 

- Tremuri de frig,
- Vorbire neclară sau mormăit,
- Respirație lentă, superficială,
- Puls slab,
- Stângăcie sau lipsă de coordonare,
- Somnolență sau energie foarte scăzută,
- Confuzie sau pierdere de memorie,
- Pierderea conștienței,
- Piele roșu aprins, rece (la sugari). 

Persoana care face hipotermie, de obicei, nu este conștientă de starea sa, deoarece simptomele încep adesea treptat. De asemenea, gândirea confuză asociată cu hipotermia împiedică conștientizarea pericolului. Gândirea confuză poate duce, de asemenea, la un comportament de asumare a riscurilor.

Cum te ferești de„ucigașul tăcut”

„Atenție, hipotermia e un ucigaș tăcut. Urmează veritabile șocuri termice pentru mulți dintre noi iar riscul de infarct miocardic crește cu 2% pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare”, avertiza conf dr Tudor Ciuhodaru.

El spunea că în condiții de iarnă, viscol și temperaturi foarte trebuie să respectăm câteva reguli: 

1. Purtați îmbrăcăminte groasă, protejând extremitățile (fața, nas, urechi, mâini, picioare), încălțămintea trebuie să fie confortabilă și bine izolată de apă, mănușile cele mai bune sunt cele ce permit mișcarea degetelor la un loc.
2. Hainele ude trebuie schimbate imediat, iar repausul în frig duce la instalarea rapidă a degerăturilor.
3. Trebuie alternate perioadele de lucru în frig cu repausul în zone încălzite.
4. Evitați imobilizarea prelungită. Consumați lichide calde.
5. NU vă deplasați singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta și de a rămâne izolat în frig.
6. NU lăsați copiii singuri în mașină.
7. NU consumați alcool.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel