"Cheltuim tot mai mulți bani, dar suntem la nivelul anului 2014". Radu Gănescu: Avem cea mai mare cheltuială pe spital. Avem tratamente inovative care nu ajung la pacient

bani - Foto: Freepik @CreativeDesign295
EXCLUSIV
România cheltuie tot mai mult pe sănătate, dar pacienții nu simt beneficiile. Suntem blocați în anul 2014. "Pacienții fie nu beneficiază de tratamente, fie se întorc în spitale din lipsa accesului la medicamente", avertizează Radu Gănescu. Cum se risipesc resursele și care sunt soluțiile simple pentru un sistem mai eficient?

Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, susține că România, deşi alocă din ce în ce mai mulţi bani în domeniul sănătăţii, acestea nu se simt în beneficii pentru pacienți, iar statisticile cu privire la diagnosticarea precoce, la mortalitate pentru patologii care sunt prevenibile plasează ţara la nivelul anului 2014.

"În 2014 eram după 2 ani după ce începusem aducerea medicamentelor inovative în România, în condițiile în care 2008 - 2012 a fost o stopare totală, iar undeva în 2014 reușisem să băgăm câteva zeci de molecule în lista de rambursare, cu medicamente inovative.

E clar că din 2014 în 2024 am reuşit să avem o evoluţie pozitivă, chiar dacă nu la nivelul Uniunii Europene sau la nivelul celorlalte state membre, dar cu creșterea accesului la inovație am ajutat pacienți care altfel nu aveau soluții terapeutice", spune Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Cheltuim din ce în ce mai mulţi bani, dar suntem la nivelul anului 2014 la diagnosticare precoce, mortalitate

Pacienţii cu BPOC au rambursare doar 50% la medicamente. Marea majoritate dintre ei, undeva la 20-30%, din cauza imposibilităţii de a-şi cumpăra tratamentul, se întorc în spital, la spitalizări între 7 şi 11 zile, cu exacerbări ale patologiei şi eventual cu complicaţii. Faptul că noi reușim să compensăm un produs care nu este foarte scump, 100%, nu facem decât să ne creștem cheltuiala pe spitalizare și pe tot ce înseamnă servicii conexe.

Avem pacienţii cu diabet și la ultima modificare se pare că cei care sunt peste 18 ani nu mai au acces la pompete, anumite tipuri de pompete. Dacă ai diabet și ai peste 18 ani,revii la pen, la tratamentul de acum 20 de ani. Cheltuim din ce în ce mai mult, dar dacă mă duc la statistici privind diagnosticarea precoce, la mortalitate la boli care sunt prevenibile, suntem cam tot prin 2014.

Nu am trecut de cel puțin jumătatea de jos a statisticilor. Aducem, cheltuim, dar pe cealaltă parte pacienții ori nu beneficiază, ori nu vedem din punct de vedere al mortalității cel puțin o diminuare. Cred că undeva sunt lucruri care nu funcționează",

Avem cea mai mare cheltuială pe spital. Sunt pacienţi care au tratament, dar nu au acces la medicamente. De ce?

"Am la ora actuală o categorie de pacienţi care au tratament, au acces la medicamente, dar, de fapt, în realitate nu au acces la medicamente. De ce? Pentru că spitalul face achiziţia târziu. Pentru că nu reuşesc să le dea tratamentul pe trei luni, ei trebuie să vină în fiecare lună la spital şi statul cheltuie pentru că cresc spitalizările de zi.

Să aduci un pacient în fiecare lună, la spitalizare de zi, să-i dai o cutie de medicamente, e noaptea minții. Numai în România se întâmplă asta.

Peste tot, sistemul de tratament este dat în ambulatoriu sau la medicul de familie și te duci la farmacie cu rețeta. Noi trebuie să-i chemăm la spital. Și apoi stăm și ne mirăm că sunt spitalele aglomerate.

Avem cea mai mare cheltuială pe spital. Păi dacă eu chem un pacient o dată pe lună în loc să-l chem o dată la 6 luni la monitorizare, cât mă costă pe mine, stat? De 6 ori mai mult într-o jumătate de an.

Cred că sunt lucruri pe care le putem face foarte simplu prin a scădea costurile, dar a crește accesibilitatea, pentru că așa vom vedea și acei indicatori de mortalitate prevenibilă spre o zonă mult mai pozitivă pentru noi, ca și populație, ca cetățeni, pentru că este absolut corect să avem inovație, acces, tratament, să tratăm pacienții, dar să le avem și să nu ajungă la pacient chiar că suntem într-o mare problemă", a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC, la Aspen Healthcare Summit

"Trebuie să transferăm foarte mult în medicină primară, trebuie să facem cât mai accesibil pacientului nu doar să se ducă să îşi ia hârtii, să se ducă să se trateze în medicina primară", a arătat preşedintele COPAC la Aspen Healthcare Summit, eveniment organizat de Institutul Aspen România.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel