Balonarea, simptom pentru alte boli. Printre acestea și mai multe forme de cancer

balonarea simptom pentru alte boli. FOTO: Freepik @milanmarkovic
Balonarea este o afecțiune cu impact important asupra femeilor, mai bine de două treimi dintre românce fiind afectate. Ce boli se ascund în spatele balonării.

Balonarea, distensia abdominală, este o condiție în care abdomenul superior se simte plin și întărit și arată umflat. Balonarea apare atunci când există gaze în exces în stomac și intestin, ca urmare a unei alimentații care favorizează apariția gazelor, dar poate să fie și un simptom pentru o serie de afecțiuni, motiv pentru care nu trebuie doar eliminate alimentele ce provoacă acest disconfort, ci și făcute investigații pentru găsirea cauzei.

Legat de alimentație, balonarea apare după o masă copioasă ori după ce au fost consumate leguminoase (fasole, mazăre) sau crucifere (varză, conopidă, broccoli).

Balonarea, simptomul altor boli

Balonarea poate fi, în același tim, simptom pentru o serie de boli, unele legate de zona gastrointestinală, altele fără legătură în acest sens.

Astfel, din sfera afecțiunilor gastrointestinale se numără:

Sindromul de intestin iritabil este reprezentat de perturbarea cronică a funcției intestinale caracterizată de durere sau disconfort abdominal, asociate cu modificări ale tranzitului intestinal: constipație, diaree și alternanță diaree și constipație, precum și senzația de balonare. De asemenea, pot apărea și simptome de intestin iritabil pe fond nervos, stresul având un impact negativ și asupra sănătății intestinale.

Sindromul dispeptic, indigestia, apare atunci când golirea gastrică este încetinită, ca urmare a unei afecțiuni digestive. Cauzele frecvente ale dispepsiei sunt cele de natură organică, iar printre acestea se numără boala ulceroasă, refluxul gastroesofagian, unele medicamente, tumorile gastrice sau cele esofagiene.

Constipația este o afecțiune a tubului digestiv, prezentă la aproximativ 20-40% dintre persoanele adulte și se manifestă prin scăderea frecvenței de eliminare a materiilor fecale sau a eliminării cu efort. Aceasta este provocată de o alimentație necorespunzătoare, cu un consum excesiv de carne, alimente prăjite și condimente, în detrimentul cerealelor integrale, fructelor și legumelor, precum și o hidratarea precară.

Vezi și: Ce este dieta FODMAP și cui i se adresează. Poate fi benefică și în cazul endometriozei

Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune cauzată de modificări la nivelul stomacului și încetinirea golirii acestuia, de scăderea presiunii sfincterului esofagian, de creșterea presiunii la nivelul abdomenului, de hernia hiatală sau de orice altă cauză care declanșează refluxul.

Sindromul de suprapopulare bacteriană a intestinului subțire (SIBO). Această suprapopulare apare de regulă în urma unui dezechilibrul al microbiotei.  De cele mai multe ori SIBO poate fi asociat și cu alte afecțiuni gastrointestinale, precum gastroenterita virală, boala Crohn, hipoclorhidria, gastropareza, sindromul de colon iritabil, aderențe abdominale. De asemenea, SIBO poate să apară în urma unor afecțiuni cronice, precum diabetul zaharat, sclerodermia sau HIV/SIDA.

Bulimia este o altă afecțiune pentru care balonarea este un simptom. Bulimia  este o tulburare de alimentație cu o etiologie, încă, neclară, dar se consideră că este determinată de factori psihologici. Aceștia se caracterizează printr-o tendință spre depresie, anxietate, până la stări de panică puternice și o rezistență scăzută la stres, notează MayoClinic.

Anorexia este o tulburare de alimentație, care constă în scăderea voluntara a aportului alimentar putându-se ajunge în cazuri extreme, până la încetarea alimentării.

Persoanele care suferă de anxietate au o teamă patologică de kilogramele în plus, devin obsedate de imaginea corpului lor și încep să reducă din cantitatea de alimente pe care o consumă.

Sindrom premenstrual, sarcina, menopauza se află și ele pe lista ”afecțiunilor” pentru care balonarea este un simptom.

Vezi și: Anorexia poate duce la schimbări ale structurii creierului. Este mai periculoasă decât depresia și ADHD

Următoarele afecțiuni mai grave se pot manifesta cu balonare, alături de alte simptome și semne:

- Ocluzia intestinală

- Boala celiacă (intoleranța la gluten)

- Boala Crohn

- Insuficiența pancreatică și cancerul de pancreas

- Cancerul de colon

- Cancerul de stomac

- Cancerul hepatic

- Cancerul ovarian

- Cancerul uterin

- Anxietatea și depresia.

Balonarea, când trebuie mers la medic

Deși rar balonarea reprezintă o afecțiune severă, există cazuri când trebuie să vă prezentați de urgență la medic. Semnele care trebuie să vă alarmeze sunt atunci când balonarea este însoțită de:

- scăderea involuntară în greutate

- pierderea poftei de mâncare

- durere severă de stomac, mai mare de două săptămâni

- arsura retrosternală care se agravează

- prezența sângelui în scaun sau scaun negru

- icter

- greață și/sau vărsături

- diaree

- febră.

Alimente care combat balonarea. Roșiile și avocado, pe listă

Balonarea sau meteorismul abdominal este o tulburare gastrointestinală ce afectează atât adulții, cât și copiii. Potrivit unui studiu realizat cu sprijinul Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie din România, 67% dintre femei se confruntă cu această afecțiune, iar la nivel mondial cifra este considerabil mai redusă, doar 30% din populație are această problemă.

Alimentele care combat balonarea 

Natura însă vine în sprijinul persoanelor care trec prin astfel de episoade, iar o alimentație potrivită poate combate cu succes balonarea. Citește mai departe AICI.

Vezi și: 21 alimente bogate în fibre. Sunt ușor de introdus în meniu. Reduc riscul de diabet și boli de inimă, cu impact asupra creierului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel